Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και απομόνωση των εσωκομματικών αντιπάλων του επαναβεβαιώνει τη συνεργασία με τη Ν.Δ.

Η κομματική συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Κυριακή, για τη "Δημοκρατική Παράταξη" αποτελεί ένα ενδεικτικό ενσταντανέ της σημερινής εικόνας του κόμματος, των προβλημάτων και των στοχεύσεων του Ευ. Βενιζέλου. Συνιστά από αυτή την άποψη προάγγελο των εσωκομματικών συγκρούσεων που θα βρει μπροστά της η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη και των πολιτικών διαθέσεών της εν όψει συνεδρίου και των επόμενων εκλογών.

Όπως έκανε και την περασμένη Κυριακή -ημέρα που ο Αλ. Τσίπρας έδινε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ- και όσο οι πρόωρες εκλογές θα έρχονται πιο κοντά, ο Ευ. Βενιζέλος θα επιδίδεται σε επιθέσεις εναντίον του
αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον grosso mondo ότι επιδιώκει να "δέσει τη χώρα με τα μνημόνια και την τρόικα για δεκαετίες". Με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της "μοναδικής ασφαλούς λύσης", θα λειτουργεί πρωτίστως ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως έκανε πριν από μια εβδομάδα όταν δεν βρήκε μισή φράση για να διαχωρίσει το κόμμα του από τον κυβερνητικό εταίρο του, τη Ν.Δ.

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε αφενός να δικαιολογήσει τη στρατηγική συνεργασία τους, να "φρενάρει" τις εσωκομματικές φωνές που ζητούν μελλοντική κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη Ν.Δ., και να επαναβεβαιώσει ότι η σύμπραξη με τη "Δεξιά" δεν έχει ορίζοντα την επόμενη κάλπη αλλά εκτείνεται πέραν αυτής.

Μέσω της σφοδρής επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να συσπειρώσει ενόψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης και να δείξει παράλληλα ποιες θα είναι οι στρατηγικές κατευθύνσεις του νέου σχήματος, τις οποίες χαράσσει με τα "πυρά" κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα συσπείρωσης φαίνεται όμως ότι περνάει για τον Ευ. Βενιζέλο και μέσα από την προσπάθεια να απομονώσει πολιτικά τον Γ. Παπανδρέου και τους "παπανδρεϊκούς". Έτσι, ενώ είχε κλείσει το ζήτημα της μεταξύ τους κόντρας που αναζωπυρώθηκε στο Ζάππειο με αιχμή την κριτική Παπανδρέου στη συγκυβέρνηση, ο Ευ. Βενιζέλος επανήλθε στη δευτερολογία του για να επιτεθεί εκ νέου.

Προκειμένου δηλαδή να συσπειρώσει το τμήμα που συντάσσεται με την άποψη για υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ με την Ελιά πρώτα και τώρα με τη Δημοκρατική Παράταξη, αντιπαραβάλλοντάς το ως το "νέο" απέναντι στα "φαντάσματα του παρελθόντος" και τους "καλικάντζαρους που στήνουν χορό όποτε πάμε να κάνουμε κάτι νέο". Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν στελέχη της Ελιάς όπως οι Ν. Μπίστης και Π. Καψής που με κείμενο τους διαμήνυσαν ότι "η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ".

Τα "προεόρτια" των εσωτερικών συγκρούσεων που αναμένεται να κλιμακωθούν με ορίζοντα το συνέδριο του Νοεμβρίου, διαφάνηκαν από την κόντρα του Μιχ. Χρυσοχοΐδη με τον Ευ. Βενιζέλο, τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει καταργήσει τα κομματικά όργανα και έχει μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε μικρό "φορητό" κόμμα. Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης φαίνεται διατεθειμένος να αναζητά και να εκφράζει διαρκώς τη διαφοροποίησή του από τον Ευ. Βενιζέλο. Αλλά και ο Ν. Ανδρουλάκης δεν κρύβει ότι διαφοροποιείται, δηλώνοντας πρόσφατα ότι "αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, έχουν να κάνουν μόνο με προσωπική στρατηγική". Διαφώνησε επιπλέον με τον τακτικισμό Βενιζέλου να ζητεί αλλαγή του εκλογικού νόμου προεκλογικά, αναφέροντας ότι "εάν θέτουμε το ζήτημα με τρόπο συνδικαλιστικό, δηλαδή να αλλάξουμε τις 50 έδρες, διαφωνώ κάθετα".

(ΠΗΓΗ:  Λιονάκης Νίκος - avgi.gr)