Ήταν λίγο μετά τις 12 το βράδυ της Τρίτης, ακριβώς έναν χρόνο πριν, όταν ο 34χρονος αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας άφηνε την τελευταία του πνοή στην Π. Τσαλδάρη στην Αμφιάλη μετά την επίθεση που δέχτηκε με μαχαίρι από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά. Είχε προηγηθεί οργανωμένη ενέδρα από τάγμα εφόδου της νεοναζιστικής συμμορίας εναντίον του Παύλου και της παρέας του. Λίγο νωρίτερα ο Παύλος και οι φίλοι του παρακολουθούσαν σε καφετέρια επί της οδού Κεφαλληνίας αγώνα του Ολυμπιακού στο Champions League.

Στο ίδιο μαγαζί βρίσκονταν άλλα τρία άτομα, με μαύρες μπλούζες και παντελόνι παραλλαγής. Όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, υπήρξε λογομαχία ανάμεσα στις δύο παρέες, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί παραπάνω ένταση. Όμως, λίγο ώρα μετά, τα τρία άτομα άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα.

Σύντομα περίπου 50 άτομα με μηχανάκια και τη "στολή εφόδου" των νεοναζί κατευθύνονται προς την καφετέρια. Η Αστυνομία δέχεται κλήση στις 23:57:42, και λίγα λεπτά αργότερα 4 μηχανές της ΔΙΑΣ φτάνουν στο σημείο όπου έχουν συγκεντρωθεί 60 άτομα. Μια ομάδα από τους νεοναζί αρχίζει να κυνηγάει προς την Π. Τσαλδάρη τον Παύλο και την παρέα του. Οι άλλοι καταφέρουν να ξεφύγουν.
Ένα αμάξι μπαίνει ανάποδα στο ρεύμα κυκλοφορίας, σταματάει μπροστά στον Παύλο και λίγο αργότερα ο οδηγός Γιώργος Ρουπακιάς μαχαιρώνει τον Παύλο τρεις φορές στο στήθος. Λίγο πριν ξεψυχήσει προλαβαίνει να υποδείξει στους αστυνομικούς τον δολοφόνο του. "Αυτός με μαχαίρωσε, πιάστε τον" φέρεται να ήταν τα τελευταία λόγια του. Ο Γιώργος Ρουπακιάς συλλαμβάνεται αμέσως, αφού έχει πετάξει το μαχαίρι στο αυτοκίνητό του.

Ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία, με καταγγελίες μαρτύρων να μιλούν για αστυνομία θεατή, γεγονός που θα αναγκάσει την αστυνομία να δίνει για ημέρες εξηγήσεις με χρονοδιαγράμματα.
Πολύ σύντομα εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο σημείο της δολοφονίας. Αντιφασίστες, συλλογικότητες και κάτοικοι της περιοχής έμειναν όλο το βράδυ, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί. Σύντομα γίνονται οι πρώτες συνεννοήσεις και τα πρώτα καλέσματα. "Οι ναζί δολοφόνησαν 34χρονο αντιφασίστα. Όλοι αύριο στην πορεία".

Την επομένη, αυτό που συμβαίνει στο Κερατσίνι δεν έχει επαναληφθεί. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου πλημμυρίζουν τους δρόμους, με την κίνηση να μπλοκάρει από τον Κορυδαλλό και το Πέραμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις κατέληξαν σε μία, ενιαία. Ένα ποτάμι οργής φωνάζει: "Ποτέ ξανά φασισμός". Η καταστολή δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή της, χτυπώντας την πορεία σε ένα ρεσιτάλ βίας με ξυλοδαρμούς, δακρυγόνα και συλλήψεις στον σωρό.

Δίπλα στις δυνάμεις των ΜΑΤ εμφανίζονται "αγανακτισμένοι πολίτες" να πετάνε πέτρες στους διαδηλωτές, ενώ έκαναν "περιπολίες" στα στενά της Αμφιάλης όλο το βράδυ. "Τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο" ήταν η λεζάντα στο πρωινό του Σκάι και βέβαια η πρώτη απόπειρα αποπροσανατολισμού στην επιχείρηση του "πλυντηρίου" των νεοναζί. Τα στοιχεία, οι μαρτυρίες, οι πρώτες καταθέσεις, ο τρόπος δράσης δεν άφησαν περιθώρια "παρερμηνείας". Το ναζιστικό τάγμα εφόδου σκότωσε τον αντιφασίστα Παύλο Φύσσα. Άλλωστε οι πρόσφατες αποκαλύψεις των συνομιλιών του προφυλακισμένου σωματοφύλακα του Ν. Μιχαλολιάκου και μέλους της Κ.Ε. της Χ.Α., Σ. Δεβελέκα, λίγο μετά τη δολοφονία κάνουν ξεκάθαρο ότι ο Παύλος ήταν στόχος. "Ήταν σεσημασμένος" λέει ο Δεβελέκας σε ένα από τα τηλεφωνήματά του. "Ήταν ένα κωλόπαιδο και μισό". "Έχεις δει τα τραγούδια του, τι έλεγε; Τραγούδα τώρα πούστη από εκεί που είσαι" λέει μεταξύ άλλων.

Αυτά τα τηλεφωνήματα θα οδηγήσουν απευθείας στον βουλευτή Πειραιά και υπεύθυνο της περιοχής Ι. Λαγό και απευθείας στα κεντρικά της Χρυσής Αυγής. Δύο ημέρες μετά δημοσιεύονται φωτογραφίες στο "Έθνος" για τον "πυρήνα της Νίκαιας" όπου ανήκε ο Γ. Ρουπακιάς, ενώ γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση αποφασίζει πια να δει και να ερευνήσει αυτά που μέχρι τότε ήταν καταγγελίες που είτε φιλοξενούνταν σε εφημερίδες είτε κατέληγαν σε μηνύσεις κατ' αγνώστων, με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια να καταθέτει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελο με 32 δικογραφίες για να εξεταστεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και την Αντιτρομοκρατική πια να αναλαμβάνει τις έρευνες.

Δύο εβδομάδες μετά, ενώ έχει αποκαλυφθεί και η ύπαρξη δεύτερου επιβαίνοντος στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά, ενώ έχουν αναγκαστεί σε παραίτηση ο γενικός αστυνομικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Γ. Δικόπουλος και ο διευθυντής Στερεάς Ελλάδας για την ολιγωρία που επεδείχθη στη Χαλκίδα σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, ενώ έχει διαταχθεί η διενέργεια έρευνας από το Εσωτερικών Υποθέσεων για ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων στην ΕΛ.ΑΣ., ξημερώνει το Σάββατο της 28ης Σεπτεμβρίου με την αστυνομία να χτυπά την πόρτα πια του "αρχηγού" της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκου και να τον συλλαμβάνει.

Ακολουθούν οι συλλήψεις των Ηλ. Κασιδιάρη, Ι. Λαγού, Ν. Μίχου και Ηλ. Παναγιώταρου, αλλά και 32 ακόμα ατόμων που το πόρισμα Βουρλιώτη συνδέει με τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

(Πηγή:  Ραπανάκης Σπύρος - Ζώτου Έλλη - avgi.gr)