Οφείλουν όμως να υπακούν στο καταστατικό και στις αξίες της Αριστεράς
Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου
“Η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει λύση αν δεν συνοδεύεται από ένα νέο κόμμα και από μια νέα πολιτική πρόταση. Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στη διαδικασία συνολικής επανεκκίνησης. Αυτό θα ολοκληρωθεί στο Συνέδριο. Είναι φυσιολογικό, όπως κάθε τοκετός, να έχει τις ωδίνες του. Είναι λογικό το να γίνεται ένας έντονος διάλογος αλλά, αυτός θα πρέπει να γίνεται με κάποιους όρους. Το πρώτο προφανές είναι ότι η επιλογή της βάσης έγινε σύμφωνα με το καταστατικό και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Άρα όλοι και όλες, "φύσει και θέσει" σεβόμαστε το αποτέλεσμα και τη βούληση των μελών του κόμματος και δουλεύουμε μαζί με τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, με πυξίδα και γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας. Το δεύτερο είναι ότι η συζήτηση για τις διαφορετικές προσεγγίσεις και προτάσεις πρέπει να γίνεται με βάση το καταστατικό και την αριστερή και συντροφική μας ηθική”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου “Πρακτορείο Fm” και στο δημοσιογράφο, Νίκο Γιώτη.
Πρόσθεσε πως αναμφίβολα είναι μία πολύ δύσκολη και πολύ κρίσιμη περίοδος: “είναι προφανές ότι η διπλή εκλογική ήττα, η σοκαριστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών δεν είναι θετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παρότι δημιουργήθηκε μία αχτίδα ελπίδας από την κοινωνία στην αυτοδιοίκηση, ότι στηρίζει άλλες λύσεις από τη μονοκρατορία Μητσοτάκη, εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία στις εκλογές και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στις αναζητήσεις της κοινωνίας”.
Σημείωσε πως το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας είναι πάνω από όλα και μπροστά σε αυτό δεν χωρεί καμία προσωπική επιδίωξη, ούτε καν το στενό κομματικό συμφέρον, αν δεν εξυπηρετεί αυτούς τους στόχους. “η εσωκομματική συζήτηση πρέπει να γίνεται σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο και με βάση ηθικούς κανόνες που επιβάλλει η Αριστερά, γιατί υπάρχει και το καταστατικό. Υπήρξαν ακρότητες και λάθη. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει ζητήσει και στο Εκτελεστικό Γραφείο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να υπάρχει μία γραμμή σοβαρότητας και ηρεμίας και αυτό ακολουθούμε όλοι. Έχουν πέσει οι τόνοι. Τονίζω πως οι βάσεις για να λειτουργήσουμε είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών και το καταστατικό”.
Ερωτηθείς για την παραπομπή στελεχών στην Επιτροπή Δεοντολογίας είπε: “λάθος είναι η παραβίαση καταστατικών αρχών και όχι ο εκ των υστέρων έλεγχος. Από εκεί και μετά αναλαμβάνει το καταστατικό του κόμματος. Το ζήτημα είναι να μην υπάρχουν αιτίες για την κινητοποίηση της επιτροπής δεοντολογίας. Η ενότητα και η συλλογικότητα αποδεικνύονται στην πράξη και είναι ευθύνη όλων. Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνω και ισχυροποιώ την ενότητα του κόμματος δουλεύοντας μαζί με τους συντρόφους μας. Δεν είναι μόνο ένας δημόσιος διάλογος η πολιτική, είναι και η πολιτική πράξη. Να δουλέψουμε λοιπόν όλες και όλοι μαζί για τις ανάγκες της κοινωνίας και εκεί θα βρούμε αυτά που μάς ενώνουν. Και συμφωνώ ότι και η ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουμε ευθύνη να δρούμε ενωτικά”.
Για το εάν καθυστερεί η διενέργεια του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε: “σκοπός του Συνεδρίου είναι να καταλήξουμε σε ένα νέο κόμμα και σε μία νέα πολιτική πρόταση. Πρέπει να προηγηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Να γραφτούν προσυνεδριακά κείμενα, να συσταθεί η Επιτροπή Θέσεων, να γίνει συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις και να επιλεγούν σύνεδροι. Πρέπει να δώσουμε πολιτικό ποιοτικό χρόνο στις οργανώσεις και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ταυτόχρονα πρέπει να ασκήσουμε αποτελεσματική κριτική στην κυβέρνηση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση έναντι της κοινωνίας. Άρα θεωρώ ότι ο χρόνος είναι καλώς προσδιορισμένος και με μία σχετική πίεση. Έχω προσωπικά μεγαλύτερο άγχος για το αν προλάβουμε να κάνουμε ποιοτική συζήτηση παρά για το ότι καθυστερεί η διενέργεια του Συνεδρίου”.
Για πιθανές αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ενδεχόμενο διάσπασης είπε: “φοβάμαι πιο πολύ τις εξελίξεις που διαμορφώνονται εις βάρος της κοινωνίας εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Προφανώς με ανησυχεί οτιδήποτε μπορεί να μειώσει τη δυναμική του κόμματος που μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αλλά αυτό δεν γίνεται με ευχές αλλά μόνο με δημοκρατικό τρόπο. Δηλαδή πρέπει να να συνεννοηθούμε για να δυναμώσουμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η κοινωνία θέλει να είναι ασφαλής από πυρκαγιές, από πλημμύρες. Την ενδιαφέρει αν θα μειωθούν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, αν θα έχει φτηνότερα καύσιμα, καλύτερες αμοιβές, περισσότερες δουλειές και αν θα μένουν οι νέοι στην Ελλάδα. Για όλα αυτά χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”.
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή σχολίασε:
“Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, ενώ μιλάει για αξιοκρατία και διαφάνεια, οι προβλέψεις του επιτρέπουν, για παράδειγμα, οι Διοικητές στα νοσοκομεία ή γενικά σε φορείς του Δημοσίου να επιλέγονται από μία Επιτροπή όπου πλειοψηφούν Γενικοί Γραμματείς που έχει διορίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άρα δεν θα πλειοψηφούν πλέον στις Επιτροπές επιλογής διοικητών οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες αλλά κυβερνητικά στελέχη. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση νομοθέτησε Γενικός Γραμματέας από το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει τις Διοικήσεις των φορέων του Δημοσίου. Ξεχάστε λοιπόν όσα λέγαμε πριν για τον ΑΣΕΠ, για διαφάνεια και για αξιοκρατία. Η κυβέρνηση νομοθετεί το ρουσφέτι στην τοποθέτηση Διοικητών στο Δημόσιο και τον κομματισμό. Πρόκειται για μία μεγάλη υποχώρηση και αναχρονισμό για την Ελλάδα και το επισήμανα έντονα στη χθεσινή μου ομιλία στη Βουλή”.
Στάθηκε τέλος στις τραγικές εξελίξεις στη Γάζα: “Η κατάσταση στη Γάζα δείχνει ότι έχει αποτύχει όλη η ανθρωπότητα. Μάς ενώνει όλους η ευθύνη για αυτό που συμβαίνει. Η Γάζα και η Ουκρανία σε ένα βαθμό αποδεικνύουν ότι έχουμε αποτύχει όλοι, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση. Με μεγάλη αγωνία ακούμε τις σωστές τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά, φαίνεται πως οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν ακούν. Χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα, χιλιάδες ήδη νεκροί μέχρι σήμερα! Σημείωσα προς τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να απέχει από ψήφισμα του ΟΗΕ για εκεχειρία, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητάει εκεχειρία και προστασία των αμάχων, καθώς και ότι η εξωτερική μας πολιτική δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από μονομέρεια. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να συναντήσει και την Παλαιστινιακή Αρχή κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Η Ελλάδα πρέπει να έχει δυνατή, αυτόνομη όσο το δυνατόν πολυπαραμετρική εξωτερική πολιτική θα έλεγα εγώ και να μη λειτουργούμε ως προκεχωρημένο φυλάκιο κανενός. Η μονομέρεια δεν είναι καλός δρόμος, βλέπουμε άλλωστε τα αποτελέσματα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου