ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Οικολογική διαμαρτυρία για την υποβάθμιση του Έλους

Πάτρα: Διαμαρτυρία από την Οικολογική Κί...

 


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Έλος της Αγυιάς πραγματοποίησε η ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πάτρας)


Προκειται για ένα απομεινάρι ενός τεράστιας έκτασης έλους, που ξεκινούσε από την Αιγιάλεια και κάλυπτε τις παραλίες της Πάτρας, μέχρι την Αχαγιά και πιο κάτω. Από την αλόγιστη οικοπεδοποίηση απέμεινε το τμήμα του Έλους Αγυιάς, χάρη στο γεγονός ότι το κατείχαν γεωκτήμονες που το παραλιακό του τμήμα το χρησιμοποιούσαν για αγρό.

Οι αναφορές του Μανζάρ, τυπογράφου της πρώτης εφημερίδας που εκδόθηκε στην Πάτρα το 1828, ταυτόχρονα και περιηγητή,μας ενημερώνουν περί αυτού. 

Ήταν τότε που ο Γάλλος στρατηγός Μαιζών αποβιβάστηκε στην Άνθεια για να καταλάβει το κάστρο της Πάτρας και το καστέλι του Μωριά στο Ρίο, και εκεί στην Άνθεια αντίκρισε το έλος, επιβεβαιώνοντας την φήμη ότι ο βαλτότοπος της παραλιακής Πάτρας, στην Ανατολή, προσφέρετο για εξορία των ανεπιθύμητων της αναπτυγμένης Ευρώπης. 

Κι η παραλία του Αγίου Ανδρέου της Πάτρας, γεμάτη βάλτους, προσφέρετο για πώληση οικοπέδων στους μέτοικους, που κατέκλυζαν την πόλη τα πρώτα χρόνια του απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς, με την ελπίδα να γίνουν δημότες της, με ίσα δικαιώματα, αλλά προϋπόθεση ήταν η κατοχή  οικοπέδου. Κι αυτά πουλούσαν σε εξεφτελιστικές τιμές οι προύχοντες  γηγενείς της Πάτρας.

Όπως αναφέρεται σχετική ανακοίνωση, από την ανάρτηση του γνωστού οικολόγου  Odysseas Xerizotis, για το τελευταίο αυτό τμήμα του Έλους, που ενώ διασώθηκε από τους καταπατητές χρειάζεται προστασία, την οποία δεν απολαμβάνει από τον διαχειριστή της δήμαρχο Πατρέων:

«Εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και καταστροφή των εγκαταστάσεων του Οικολογικού Πάρκου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Και επισημαίνει, ο φίλος Odysseas Xerizotis

«Τα σπασίματα, η αναγραφή συνθημάτων στα παρατηρητήρια ακόμη και η εγκατάσταση αστέγων μέσα σε αυτά, αλλά και η επί χρόνια ύπαρξη αυθαιρέτου κτίσματος στην καρδιά του έλους, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας φύλαξης του χώρου.
Αγωνιστήκαμε εδώ και 30 χρόνια για την οικολογική αξιοποίηση του χώρου (όταν προγραμματίζονταν εντός αυτού κωπηλατοδρόμια, μαρίνες και ξενοδοχεία) και δεν μπορούμε να βλέπουμε σήμερα την υποβάθμισή του.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας παρουσιάσουμε μέσα από τα πρωτοσέλιδα της οικολογικής μας εφημερίδας «Εν αιθρία» τον αγώνα και τις παρεμβάσεις μας, τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο και στην κοινωνία, προκειμένου το Έλος να γίνει ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ.

Τώρα που αυτό έγινε πραγματικότητα, δεν θα γίνουμε απαθείς παρατηρητές της καθημερινής του υποβάθμισης!

ΝΑΙ στη φύλαξη-ΟΧΙ στην αδιαφορία!».

 

Odysseas Xerizotis

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο έλος της Αγυιάς εκφράσαμε τη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και καταστροφή των εγκαταστάσεων του Οικολογικού Πάρκου.
Τα σπασίματα, η αναγραφή συνθημάτων στα παρατηρητήρια ακόμη και η εγκατάσταση αστέγων μέσα σε αυτά, αλλά και η επί χρόνια ύπαρξη αυθαιρέτου κτίσματος στην καρδιά του έλους, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας φύλαξης του χώρου.

... Δείτε περισσότερα
 






Δεν υπάρχουν σχόλια: