ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Η αταίριαστη σχέση και το μέλλον του νέου φορέα

134265110.jpg

«Με την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα στελέχη της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου φαίνεται ότι πήραν μαζί τους τις εγγενείς παθογένειες των εσωκομματικών τάσεων που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την ήττα στις εκλογές και στη συνέχεια για τη διάσπαση του κόμματος», αναφέρει σε αρθρο του στην σημερινλη έντυπη εφημερίδ ΑΥΓΗ ο αθρογράφος .

«Πριν καν ανακοινώσουν την ίδρυση του νέου φορέα προέκυψαν μεταξύ τους πολιτικές διαφορές και η μάχη για την πρωτοκαθεδρία και τις καρέκλες. Σε μια επίδειξη ισχύος ή και για να κατευθύνει τις εξελίξεις (;) ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη Δευτέρα και προανήγγειλε την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. της ομάδας Αχτσιόγλου και τη δημιουργία από κοινού Κοινοβουλευτικής Ομάδας ωσάν να ήταν εκπρόσωπος όλων. Την ίδια ώρα οι 6+6 αναζητούσαν βουλευτές για να σχηματίσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα. Καθυστέρησαν γιατί, ενώ είχαν φτάσει τους εννέα με τους δύο μουσουλμάνους, αναζητούσαν τον δέκατο έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να συνεργαστούν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα. Ο κ. Τσακαλώτος, πάλι, προδιέγραψε τι θα δημιουργήσουν, «κάτι περισσότερο από φόρουμ διαλόγου και λιγότερο από κόμμα», που όμως δεν είναι βέβαιο ότι τους βρίσκει όλους σύμφωνους.

»Διαφωνία, όμως, υπήρξε και για το ποιος θα ηγηθεί του νέου φορέα - ακούστηκε από τον κ. Τσακαλώτο ακόμη και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα για συμπρόεδρος, ο οποίος, όμως, παραμένει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η Έφη Αχτσιόγλου απουσιάζει από την εξίσωση της ηγεσίας. Η ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης των 6+6 από τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση επιβεβαιώνει ότι κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να μείνει πίσω. Παράλληλα, τα νεότερα στελέχη και των δύο ομάδων δεν θέλουν την παλιά φρουρά - Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα κ.ά. Επιπλέον, από την προηγούμενη εβδομάδα, με το άρθρο του στο Βήμα ο κ. Τσακαλώτος είχε δώσει και το πολιτικό, ιδεολογικό πλαίσιο του νέου φορέα και τις τρεις μελλοντικές προτεραιότητες της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η όλη μεθόδευση του κ. Τσακαλώτου θεωρήθηκε «καπέλωμα» και, φυσικά, δεν διέφυγε της προσοχής.

Το μένος τούς ενώνει

»Το μόνο κοινό που έχουν οι επικεφαλής των δύο ομάδων, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, φαίνεται ότι είναι το μένος τους κατά του Στέφανου Κασσελάκη, που θεωρούν ότι «τους πήρε το κόμμα». Οι διαφορές τους, όμως, είναι βαθύτερες και χρονολογούνται πολύ πριν από την εμφάνιση στα κομματικά πράγματα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Από το 2019 και μετά ο κ. Τσακαλώτος έδινε την εντύπωση ότι λειτουργούσε ωσάν να είναι ο δεύτερος τη τάξει στο κόμμα. «Ο Αλέξης είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων. Διαφωνούμε και άλλοτε έχει δίκιο εκείνος, άλλοτε εγώ» είχε πει σε συνέντευξή του. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έφερνε ψήφους, διεκδικούσε μια άτυπη διαρχία την οποία βάπτιζε «συλλογική ηγεσία». Θεωρούσε ότι υπερέχει με την αστική αυτοπεποίθησή του -όπως είχε αναφέρει σε άλλη συνέντευξη-, ενώ στον Αλέξη Τσίπρα καταλόγιζε λαϊκότητα (sic), υπονοώντας λαϊκισμό, τακτικισμό, ανασφάλεια, έλλειψη συλλογικότητας και δημοκρατικότητας (αν και όχι όσο στον κ. Βαρουφάκη). Το πρόβλημά του με τον Αλέξη Τσίπρα δεν το έκρυβε. «Μιλάτε σαν να είναι μόνο ο Αλέξης, σαν να μην υπάρχουμε εμείς» έλεγε στους δημοσιογράφους που τη χρυσή εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκθείαζαν τον τότε πρωθυπουργό.

Τσακαλώτος vs Αχτσιόγλου

»Είναι κοινό μυστικό πως μετά την ήττα του 2023 ο 63χρονος Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρούσε ότι «δικαιωματικά» θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα και ότι ως μοναδικός υποψήφιος της Ομπρέλας θα κέρδιζε την κούρσα για την ηγεσία. Την Έφη Αχτσιόγλου δεν την υπολόγιζε ιδιαίτερα, άλλωστε είναι μόλις 38 ετών, θα μπορούσε να περιμένει τη σειρά της, άφηνε να εννοηθεί. Ωστόσο η Έφη Αχτσιόγλου, που είχε τις δικές της θεμιτές φιλοδοξίες, όχι μόνο δεν συμμερίστηκε τις προσδοκίες του κ. Τσακαλώτου, αλλά υπέβαλε και πρώτη την υποψηφιότητά της. Ίσως σε μία κίνηση αβρότητας για να δώσει στον κ. Τσακαλώτο την ευκαιρία να μην κατέβει και έτσι να διασώσει το κύρος του. Ο κ. Τσακαλώτος δεν πρέπει να εξεπλάγη, καθώς η πρώην υπουργός είχε δώσει δείγματα γραφής από νωρίς. Από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο Αλέξης Τσίπρας στον ανασχηματισμό των τομεαρχών του στέρησε τον Τομέα Οικονομικών και τον έδωσε στην Έφη Αχτσιόγλου, δίνοντας στον ίδιο τον συντονισμό του οικονομικού κύκλου, κάνοντάς τον κάτι σαν υπερυπουργό άνευ χαρτοφυλακίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της περιόδου, η κ. Αχτσιόγλου εφέρετο να τον έχει διαβεβαιώσει ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα δεχόταν. Ωστόσο όταν της ανατέθηκε, αποδέχθηκε ασμένως τον νέο ρόλο. Το ότι έκανε τον κ. Τσακαλώτο πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για να αγορεύει στον Κοινοβούλιο ίσως είναι μια δόση φλεγματικού χιούμορ και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ψυχολογία έναντι πολιτικής

»Παρότι είχε την ευκαιρία να μην θέσει υποψηφιότητα, αφού τον πρόλαβε η κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι ακόμη και μετά την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στη μάχη για την προεδρία θεωρούσε ότι στην εσωκομματική εκλογή θα ήταν πρώτος ή δεύτερος και στη συνέχεια θα ασκούσε συνδιοίκηση. Την πικρία του για την τρίτη θέση την εξέφρασε με τη δήλωσή του τρεις ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης. Δεν έκανε ραντεβού με την Έφη Αχτσιόγλου, όπως έκανε ο Νίκος Παππάς με τον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε ευθέως τη στήριξή του και απέφυγε ακόμη και να αναφέρει το όνομά της. Φρόντισε, όμως, να υπογραμμίσει τις διαφορές τους, όπως έκανε και στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, όπου άφησε και αιχμές εναντίον του Αλέξη Τσίπρα: «Υπάρχουν διαφορές, αλλά δεν θα υπάρχει αυτή η τοξικότητα. Άλλο η διαφωνία και άλλο το τοξικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ που υπήρχε μετά το 2019, αλλά εντάθηκε τώρα με τις εσωκομματικές εκλογές».

Το επόμενο διάστημα θα φανεί εάν η αστική αυτοπεποίθηση του κ. Τσακαλώτου χωρά στο νέο σχήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: