ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Προσήλωσε το «Σσαμπάτ» της Γ. Κοντογεωργοπούλου



Το βιβλίο που σχεδόν κραυγάζει  ενάντια στον ρατσισμό, στον ναζισμό, στον αντισημιτισμό, αλλά και εγείρει ερώτημα για την άρνηση πατρίδας από το Ισραήλ στους Παλαιστινίους!


Στην κατάμεστη  βιβλιόφιλου κοινού αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας-Ωδείου Πατρών παρουσιάστηκε την Παρασκευή το αστυνομικό μυθιστόρημα «Σσαμπάτ» της Πατρινής συγγραφέας Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, που κράτησε το κοινό προσηλωμένο στην αφήγηση των ομιλητών, η οποία εξελίσσονταν ανάμεσα από σκοτεινούς διαδρόμους του κάστρου των Ιωαννίνων και έφθανε μέχρι την απεραντοσύνη του Αιγαίου.

Ιστορικά δρώμενο το πόνημα της συγγραφέας, έφθανε μέχρι την πηγή του ρατσιστικού άγους και τον αντισημιτισμό που σκέπαζε καταθλιπτικά το γένος των Εβραίων, της παροικίας των Ιωαννίνων, αιτία γενοκτονίας τους από τους ναζί του Φον Λιστ που κατέλαβαν τον Απρίλη του 1941  την ιστορική πόλη των Ιωαννίνων.

Πρόκειται για ένα βιβλίο μυθοπλασίας, που η συγγραφέας χαρακτηρίζει αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά στην ουσία ακουμπά χορδές τοπογραφίας, ιστορίας, κοινωνικής αντίληψης και διδάσκει  ευαισθησία και ανοχή στο διαφορετικό.

«Με το βιβλίο μου αυτό, τόνισε η Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, θέλω να επισημάνω την αντίθεσή μου στον ναζισμό και τα τραγικά που συμβαίνουν στον γεωγραφικό μας περίγυρο. Και από αυτή τη θέση δεν μπορώ να κατανοήσω πως το κράτος του Ισραήλ αρνείται στους Παλαιστίνιους αυτό που οι λαοί προσέφεραν στους Ισραηλίτες. Το δικαίωμα σε μια πατρίδα!»

Για το βιβλίο μίλησαν ο πρύτανης του ΑΕΙ Πατρών Χρήστος Μπούρας, ο εκδότης, πολιτιστικός διαχειριστής Ανδρ. Τσιλίρας, η δημοσιογράφος Κρίστι Κουνινιώτη, ενώ την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Παπαδάκου.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο μουσικός Γιώργος Δίπλας, που τα επένδυσε με υπόκρουση ήχων πιάνου κι η εκπαιδευτικός Μίνα  Παπούλια με την συμμετοχή της Εβίτα Μίντζα, που τραγούδησε.

Ήταν μία εξαίρετη, ζεστή  βραδιά, σε φιλικό κλίμα, που αποτέλεσε συνάθροιση ενός κοινού, που λίγο πολύ συναντούμε σε αυτού του είδους τις παρουσιάσεις.

 


Λίγα λόγια για το βιβλίο Σσαμπατ της συγγραφέας

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο του αστυνομικού μυθιστορήματος, γραμμένα από την ρέουσα γραφή της συγγραφέας  Γιώτας Κοντογεωροπούλου είναι τα παρακάτω: 

«Τι κρύβει  «Το υπόγειο», το βιβλιοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό εβραϊκό σπίτι, στο κάστρο των Ιωαννίνων;

Ποιο θαμμένο μυστικό συνδέει την παρέα των θαμώνων του;

Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με την εξαφάνιση μιας παλιάς μεταπτυχιακής φοιτήτριας από τη Σύρο, τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας μέσα στο κάστρο και το πτώμα που επιπλέει στη λίμνη με μια ζώνη δεμένη στο λαιμό;

Τι αποσιωπούν ο επιπλοποιός με τα γυναικεία ρούχα, που όλοι φωνάζουν «Ντυμένο» και ο «Θεός» που υποδύεται τον τιμωρό;

Λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα κι ενώ η πόλη υποχωρεί στο εορταστικό φολκλόρ, με το χιόνι να επιμένει και την ομίχλη να σκεπάζει τα πάντα, άνθρωποι με διαφορετικές ζωές και εμπειρίες, έχοντας ο ένας άγνοια για την πραγματική ζωή του άλλου, καταλήγουν κομμάτια του ίδιου παζλ,

Αν σκάψεις την ομίχλη, θα καταλήξεις  σε μια ιστορία παλιά. Μία ιστορία «σφηνωμένη» στην καρδιά της πόλης.

Ένα Σσαμπάτ που κανείς δεν ξέχασε. Και ίσως γιαυτό όλα να σημαίνουν ξανά ημέρα Σάββατο.

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η πρώτη του χρόνου ξημερώνει με άγριο φως». 

 


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η συγγραφέας σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στα Ιωάννινα και δημοσιογραφία στην Αθήνα. Σήμερα είναι δ/ντρια σύνταξης στο πατραϊκό ειδησεογραφικό πορτάλ thebest.gr και μέλος της δημοσιογραφικής συνδικαλιστικής οργάνωσης ΕΣΗΕΠΗΝ. Έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης σε Ιωάννινα, Αθήνα και Πάτρα, αλλά και στον τομέα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Έχει γράψει στίχους και κείμενα για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Το 2020 κυκλοφόρησε από την Ωκεανίδα το μυθιστόρημά της Η μυρωδιά του αχινού. Έχει γράψει επίσης το βιβλίο Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα 20ου αιώνα (εκδόσεις Το δόντι) και το Iστορικό ημερολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας (εκδόσεις Το δόντι).

 

 

Θα την συναντήσουμε στο facebook στη δ/νση Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-Συγγραφέας και στο email espilkon1@gmail.com   

Δεν υπάρχουν σχόλια: