ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι για την τραγωδία στα Τέμπη



Σημεία από την ομιλία του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

«H σημερινή είναι άλλη μία συζήτηση, μέσα σε μία εβδομάδα, για το τραγικό δυστύχημα, το έγκλημα στα Τέμπη. Αφορά τις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί για διενέργεια επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή και εκτέλεση της σύμβασης 717. Είναι γνωστή η σύμβαση για την ενιαία σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στον εθνικό σιδηροδρομικό άξονα από την Αθήνα μέχρι τον Προμαχώνα» ανέφρεστην ομιλία του ο Σωκρ. Φάμελλος Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

«Διευκρινίζω εξαρχής ότι η δική μας πρόταση αφορά όλους τους πρώην Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών των κυβερνήσεων από το 2012 μέχρι το 2023, ενώ η πρόταση του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής περιέργως σταματάει το 2015, αφήνοντας εκτός το κρίσιμο διάστημα αυτό που προηγήθηκε της υπογραφής της σύμβασης, την ίδια τη σύμβαση αυτή καθαυτή, αλλά και τον πρώτο χρόνο μετά την υπογραφή της, δηλαδή μέχρι το 2015. Λες και ο χρόνος ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2015 και δεν υπήρχε πριν παρελθόν ούτε στη διοίκηση, ούτε στις ευθύνες στην Ελλάδα.

Δεν είναι περίεργο, κάποιοι θέλουν να ξεχνούν το παρελθόν τους. Τους κατανοούμε.

Εμείς, όμως, έχουμε άλλες προτεραιότητες γιατί, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι κάποιοι επιμένουν να ξεχνούν την αλήθεια και να ξεχνούν το δίκαιο. Και αυτό είναι πιο σημαντικό. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές, να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι, γιατί η κοινωνία απαιτεί και περιμένει απαντήσεις και πρέπει να δώσουμε τις απαντήσεις όλοι μαζί. Εδώ πρέπει να είμαστε πράγματι όλοι μαζί, σεβόμενοι και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Θα μου πείτε, «κανόνες, περιμένεις κανόνες την περίοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη;». Ναι, είμαστε ρομαντικοί, γι’ αυτό είμαστε και αριστεροί, αλλά γι’ αυτό είμαστε και δίκαιοι. Και εμείς προτιμούμε να είμαστε δίκαιοι, να είμαστε ρομαντικοί παρά να ξεχνάμε και το δίκαιο και την αλήθεια.

 

Β. Κόκκαλης στη Βουλή για την τραγωδία στα Τέμπη: Εάν δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι, γιατί δεν συναινείτε;

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε με νόημα πως η έκβαση της συζήτησης για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, θα κρίνει και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστίασε στο παράδοξο πως ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ελεγχθεί ακόμη και ο δικός του πρώην υπουργός κ. Σπίρτζης, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει να μην ελεγχθεί! «Εάν δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι, για ποιο λόγο δεν συναινείτε στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής;» διερωτήθηκε επίσης.

 

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει τα μάτια σε δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και συγκαλύπτει ποινικές ευθύνες του κ. Κ. Καραμανλή σε βαθμό κακουργήματος

Θ. Ξανθόπουλος: Με σοφιστείες Βορίδη η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει τα μάτια σε δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και συγκαλύπτει ποινικές ευθύνες του κ. Κ. Καραμανλή σε βαθμό κακουργήματος

“Είναι σοφιστεία του κ. Βορίδη ότι δήθεν επινοούμε κατηγορητήριο για τον κ. Καραμανλή, ενώ η συζήτηση γίνεται μετά από παραπομπή της ευρωπαίικής εισαγγελίας στις εθνικές αρχές. Υπάρχει νομικό κείμενο με το οποίο ο κ. Καραμανλής κατηγορείται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης ως όφειλε, το διαβίβασε στη Βουλή”. Αυτά τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για τα Τέμπη.

“Δεν σχηματίζουμε εμείς δικογραφία. Έρχεται δικογραφία από την ευρωπαική εισαγγελία και μας λέει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αδικηματα που πρέπει να διερευνηθούν. Και ο κ. Κ. Καραμανλής κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος και ο κ. Χρ. Σπίρτζης σε βαθμό πλημμελήματος”, συμπλήρωσε.

“Δεν μπορεί να κλείνετε τα μάτια σε νομικό κείμενο που περιγράφει ευθύνες υπουργού σε κακουργηματικό επίπεδο. Δεν θα απαγγείλουμε εμείς. κατηγορίες. Υπάρχει το αίτημα που εγκαλεί τον κ. Καραμανλή για κακουργηματική απιστία και εμείς λέμε να το δούμε στο πλαίσιο της Βουλής. Κι εσείς πετάτε τη μπάλα στην κερκίδα”, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος..

“Δεν ακούσαμε τον κ. Καραμανλή δεν ξέρω αν θα καταθέσει υπόμνημα. Ο κ. Σπίρτζης είπε με περισσή πολιτική ευθύνη είπε, παρά την παραγραφή, ότι θέλει να δικαστεί για να λάμψει η αλήθεια. Υπάρχει διαφορά στάσης” σημείωσε.

Και κατέληξε: “Εχετε διακριθεί στο άθλημα της συγκάλυψης στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Προσπαθείτε τώρα να συγκαλύψετε και τις ευθύνες που ενδεχομένως αποδίδει η ευρωπαική εισαγγελία στον κ. Καραμανλή.Ζητάμε να υπερψηφιστεί η πρόταση μας για να μην επικρέμεται καμία σκιά για διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων. Η δική σας πρόταση θα τον απαλλάξει οριστικά και η σκιά θα παραμένει σε βάρος όλου του πολιτικού συστήματος”.

 

Χρήστος Σπίρτζης: Όσον αφορά εμένα επιθυμώ να διερευνηθούν όλα τα έργα και όλοι οι διαγωνισμοί του Υπουργείου

Ομιλία του Χρήστου Σπίρτζη στην Ολομέλεια στη συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

«Αποτελεί πάγια θέση μου, ότι όποιοι υπηρετήσαμε, όσοι υπηρετούν σήμερα ή θα υπηρετήσουν στο μέλλον, σε θέσεις ευθύνης και κυρίως σε Υπουργικές θέσεις, οφείλουν να είναι υπέρ κάθε διερεύνησης, που αφορά στο έργο και στα πεπραγμένα μας. Όσον αφορά εμένα επιθυμώ να διερευνηθούν όλα τα έργα και όλοι οι διαγωνισμοί του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων, της περιόδου 2015 ως 2019, που υπηρέτησα στη Θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Επομένως θα ήθελα να δηλώσω, από την αρχή της τοποθέτησης μου, ξεκάθαρα ότι τάσσομαι υπέρ της συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής γιατην διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη σύμβαση 717 του 2014 και να ζητήσω από όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν υπερ της πρότασης συγκρότησης της.

Παρότι η μη ολοκλήρωση της Σύμβασης 717/2014 δεν σχετίζεται με το δυστύχημα των Τεμπών, όπως επικοινωνιακά επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί, για να διαχυθούν προπαγανδιστικά οι ευθύνες του δυστυχήματος, οφείλουμε να φωτίσουμε κάθε πτυχή της Σύμβασης, τόσο στο φυσικό αντικείμενο του έργου, όσο και στο οικονομικό αντικείμενο της, ακόμη και σε κάθε λεπτομέρεια της. Η ασφάλεια του σιδηροδρόμου δεν μπορεί να εξαρτάται από την καθυστέρηση οποιουδήποτε έργου ή βλάβης ή βανδαλισμού οποιουδήποτε συστήματος, αλλά από την εφαρμογή του κανονισμού κίνησης που προβλέπει το τι ακριβώς θα πράξει κάθε συντελεστής του σιδηροδρόμου, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτός ο κανονισμός εκδόθηκε μετά από πολλή δουλειά , με τη συμμετοχή όλων των φορέων του σιδηροδρόμου, επιστημόνων και εκπροσώπων των εργαχομένων. Είναι επομένως χρέος μου και χρέος όλων μας, προς όλους τους Συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στην μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, στις οικογένειες και τους οικείους τους, να διερευνηθούν και να φωτιστούν τα πάντα. Ότι έχει ακουσθεί… ακόμη και αν δεν τεκμηριώνεται…Και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Επομένως δεν αρκεί κατά τη γνώμη μου μόνο η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής που ψηφίστηκε ήδη.

Ο προσωπικός λόγος που ζητώ την σύσταση της επιτροπής είναι η οριστική απάντηση στην προσπάθεια της επικοινωνιακής ομάδας της ΝΔ, με στόχο την διάχυση των πολιτικών ευθυνών και στην καμπάνια με τίτλο «που είναι ο Σπίρτζης», από την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος των Τεμπών. Σήμερα δίνεται η ευκαιρία σε όλους να αποδείξουν στην πράξη, αν θέλουν να φωτισθεί πλήρως η αλήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: