ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, η εξαίρεση μεταναστών

Δίχασε ο τρόπος καταβολής κοινωνικών επιδομάτων! 

Έντονη κριτική δέχτηκε από τους εκπροσώπους των οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο διαχωρισμός των παιδιών γηγενών και μεταναστών κατά τη λήψη κοινωνικών επιδομάτων που επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης.


Κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή, οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκαν σε παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών για πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, κριτική δέχτηκε και η ρύθμιση που συσχετίζει τη λήψη επιδομάτων με τη σχολική διαρροή, ρύθμιση που όμως υποστηρίχθηκε από άλλους εκπροσώπους φορέων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης επέκρινε την πρόβλεψη ότι δικαιούχοι επιδομάτων είναι μόνο μετανάστες που μένουν μόνιμα στη χώρα για δώδεκα χρόνια κάνοντας λόγο για δημιουργία «μιας ιδιότυπης ομάδας επί μακρόν διαμενόντων». 

Ο Ανδ. Ποττάκης θύμισε ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν επιτρέπει διακρίσεις μεταξύ πολιτών και επί μακρόν διαμενόντων μεταναστών, που νόμος ορίζει ότι είναι μετανάστες που κατοικούν μόνιμα στη χώρα επί πέντε χρόνια.

Ο Πέτρος Μάστακας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισήμανε ότι η Σύμβαση της Γενεύης προβλέπει πως οι πρόσφυγες δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τη λήψη προνοιακού επιδόματος, όπως συμβαίνει με το επίδομα γέννησης. 

Προβληματισμό για τις επιπτώσεις των εξαιρέσεων για τα παιδιά των μεταναστών στο ζήτημα της παιδικής φτώχειας εξέφρασε η Συνήγορος του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου.

Η απάντηση της υφυπουργού Πρόνοιας Δόμνας Μιχαηλίδου ήταν αμήχανη και υποστήριξε ότι το επίδομα γέννησης, εκτός από προνοιακό, έχει και εθνικά χαρακτηριστικά λόγω του δημογραφικού του χαρακτήρα, ενώ συνδέεται και με το ασφαλιστικό, δείχνοντας να αναγνωρίζει ότι θα υπάρξει δικαστική διαμάχη για το ζήτημα αυτό.

Για την περικοπή επιδομάτων λόγω σχολικής διαρροής

Διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων για το ζήτημα της σύνδεσης της λήψης των κοινωνικών επιδομάτων με την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων από τα παιδιά. Ο Αν. Ποττάκης και η Θ. Κουφονικολάκου υποστήριξαν τις προβλέψεις του νομοσχεδίου εκτιμώντας ότι θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος της σχολικής διαρροής.

Ο Γιώργος Λουκάς από τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας διαφώνησε κι εκτίμησε ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να ακολουθεί τη λήψη μέτρων από την πλευρά της Πολιτείας τονίζοντας ότι «χρειάζονται εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης των παιδιών που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες». 

Ο Στέργιος Σιφνίος από τα Παιδικά Xωριά SOS επισήμανε πως η σχολική διαρροή δεν συνδέεται πάντα με την αμέλεια των γονέων, αλλά «αφορά ένα υποβαθμισμένο σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικής παρέμβασης» εκτιμώντας ότι οι ευάλωτες ομάδες «θα δεχθούν αυτή τη ρύθμιση σχεδόν τιμωρητικά».

Όσον αφορά το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ οι περισσότεροι εκπρόσωποι φορέων ήταν θετικοί, από πολλούς όμως επισημάνθηκε ότι δεν αρκεί και χρειάζεται συνολικότερη δημογραφική πολιτική.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: