ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Πλειστηριασμοί, ΕΝΦΙΑ και εισφορά στο επίκεντρο


Αίτημα μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2021, από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ

Με τους πλειστηριασμούς στο επίκεντρο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. 


Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δημιούργησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λήγει και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει με κυνισμό ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει διάδοχο πλαίσιο, κάτι το οποίο δημιουργεί έντονη ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο για τον Ιανουάριο και συνολικά 4.600 μέχρι τον Σεπτέμβριο (αναμένεται αύξηση). 

Περίπου 180.000-250.000 πολίτες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τράπεζες και funds, μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδίως όταν έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση πως δεν αναμένεται ειδική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου. 

Είναι γεγονός ότι το θέμα των κόκκινων δανείων ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες (εξαιρουμένων των στρατηγικών κακοπληρωτών). 

Η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο πλαίσιο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νομισματικής ένωσης. 

Το ποσοστό κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι 37,4%, έναντι 3,41% του μέσου όρου της Ευρωζώνης και ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 39,24% του δεύτερου τριμήνου.

Καθυστερημένη υποβολή τριών προτάσεων από τον Χρ. Σταϊκούρα
 
Στην καθυστερημένη υποβολή τριών προτάσεων προς τους επικεφαλής των θεσμών προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την 1η ημέρα συνάντησής τους, στο πλαίσιο της έναρξης της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η αλλαγή χρήσης κερδών από ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SMPs (προβλέπεται σε απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018), η καθιέρωση «μεταφοράς» πλεονασμάτων στο επόμενο έτος (κατάργηση κοινωνικού μερίσματος) αλλά και η εξαίρεση των κονδυλίων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα έχουν πλέον υποβληθεί.

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2021, από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ, όπως έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την ισχύ της μείωσης από φέτος και γιατί δεν αξιοποιήθηκε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. Έτσι, χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξουν φέτος επιπλέον 2 δισ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις.


Αβεβαιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού


Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να έθεσε το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο της δεν έχει κάνει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης, καθότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Και δεν αναμένεται κάτι τέτοιο πριν να ολοκληρωθεί το α΄τρίμηνο του 2020. Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον Απρίλιο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη περί ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δείχνει ανεξήγητη η στάση της κυβέρνησης σχετικά με την ταχύτερη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.


Κατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να προκύψει από διαφορετικές πηγές, καθότι εκτιμούν ότι ευνοϊκότερες επιδόσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.


Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο και τα δημοσιονομικά, θέματα στελέχωσης και στοχοθεσίας της ΑΑΔΕ, ενώ σήμερα στην ατζέντα μπαίνουν αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια, με τους πλειστηριασμούς να τίθενται στο επίκεντρο, όπως έγραφε και χθες η ΑΥΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: