ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΔΕΗ: Αύξηση τιμής ρεύματος για τρίτο συνεχόμενο μήνα

Λογαριασμός ρεύματος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)
Σημαντικά αυξημένη είναι η τιμή της οικιακής κιλοβατώρας για τον Αύγουστο, καθώς οι ανατιμήσεις συγκρατήθηκαν εν μέρει από την επιδότηση που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, αλλά οι ονομαστικές τιμές είναι υψηλότερες κατά περίπου 10%-20%, τουλάχιστον, στο «πράσινο»-ειδικό τιμολόγιο, μας πληροφορεί  η   . με ρεπορτάζ στο avgi.gr

Ειδικότερα, στο ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ στο οποίο έχει μεταφερθεί η πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών και αποτελεί «μπούσουλα» για την αγορά, η ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας για τη βασική κατανάλωση (έως 500 κιλοβατώρες) διαμορφώνεται σε 16,391 λεπτά, έναντι 13,557 λεπτά τον Ιούλιο (+21% περίπου). Μαζί με την επιδότηση του 1,6 λεπτών που ανακοίνωσε το υπουργείο, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 14,791 λεπτά (+9,1%). Για κατανάλωση άνω των 500 κιλοβατώρων, που δεν προβλέπεται επιδότηση, η τελική τιμή στο ίδιο τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 16,955 λεπτά, έναντι 14,385 (+17,86%) τον Ιούλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρέωση της ρήτρας οκταπλασιάστηκε για τον Αύγουστο, καθώς ανέρχεται σε 0,08871 ευρώ/κιλοβατώρα όταν τον Ιούλιο βρισκόταν στα 0,02517 ευρώ (+252,4%).

Πάντως, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία έχει συμπεριλάβει αυξημένη έκπτωση της τάξεως του 53%, από 31% τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο 2023 το αντίστοιχο τελικό τιμολόγιο για τη βασική κατανάλωση, ήταν φθηνότερο, καθώς διαμορφωνόταν (με επιδότηση στο 1 λεπτό) σε 14,5 λεπτά/κιλοβατώρα.

Οι υπόλοιποι προμηθευτές ανακοινώνουν σταδιακά τις τιμές τους για τον Αύγουστο, ενώ ορισμένοι είχαν ήδη προαναγγείλει ότι θα κρατήσουν τα τιμολόγια («πράσινα») στα επίπεδα του Ιουλίου, αλλά συμπεριλαμβανομένης και της επιδότησης. Σε επίπεδο ονομαστικών τιμών, πάντως, οι αυξήσεις και σε αυτά τα τιμολόγια που έμειναν σταθερά κινούνται κοντά στο 10%.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ο τρίτος συνεχόμενος μήνας με αυξήσεις τιμών, όταν τον Μάιο η μέση κιλοβατώρα στο «πράσινο» διαμορφωνόταν κοντά στα 11 λεπτά. Τον Ιούλιο οι αυξήσεις έφτασαν έως 38,76% ενώ τον Ιούνιο έως 70%.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για τα ειδικά τιμολόγια Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ προχωρά σε αύξηση του άνω ορίου (Lu) της περιοχής

εντός της οποίας δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης (ρήτρα) σε 0,125 ευρώ/κιλοβατώρα, από 0,095 ευρώ/κιλοβατώρα το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Συνεχίζεται η άνοδος – Νέα πρωτιά

Στο μεταξύ ποδαρικό με αυξημένες τιμές έκανε ο Αύγουστος και στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με μέση τιμή στα 128,28 ευρώ/μεγαβατώρα την Πέμπτη και στα 122,64 ευρώ την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή τιμή η Ελλάδα επιστρέφει ξανά στην πρώτη θέση με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη και ακολουθούν οι Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Δεδομένου ότι η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί ενόψει της αιχμής της τουριστικής περιόδου και ενώ διατηρούνται οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, η ακρίβεια στην αγορά θα επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: