Το Κίεβο θέλει να κρατήσει την περιοχή που έχει καταλάβει στο Κουρσκ για να την χρησιμοποιήσει σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις
Το Ποκρόβσκ και το Τορέτσκ έχουν εξελιχθεί στα σημαντικότερα μέτωπα για τους Ρώσους καθώς τακτικά πλέον βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση για να τα καταλάβουν αμφότερα και στρατηγικά μπορούν να τους προσφέρουν την ολοκληρωτική κατάληψη του Ντόνμπας, σύμφωνα με το pronews.gr .
Ειδικά το Ποκρόβσκ πέραν των τεράστιων κοιτασμάτων λιθίου που βρίσκονται στη περοχή του, έχει ακόμα ποιο ιδιαίτερη στρατηγική αξία σε ότι αφορά την εξέλιξη του ίδιου του πολέμου.
Οι δύο από τις τρεις αμυντικές γραμμές μπροστά από την πόλη έχουν σπάσει.
Το Ποκρόβσκ βρίσκεται στο δυτικό Ντόνμπας, στον αυτοκινητόδρομο M30.
Το Ντόμπας απεικονίζεται συχνά ως το έδαφος των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά αυτό δεν είναι σωστό.
Η λεκάνη άνθρακα του ποταμού Ντόνετς εκτείνεται μέχρι το Πάβλογκραντ στην περιφέρεια του Ντνίπρο.
Ο αυτοκινητόδρομος Μ30 συνδέει το Ντονέτσκ με το Ποκρόβσκ το Παβλόγκραντ και το Ντνιεπροπετρόβσκ (Ντνίπρο).
Είναι επίσης η κύρια διαδρομή από το Κίεβο προς το Ντονέτσκ.
Είναι η κεντρική αρτηρία τροφοδοσίας για όλο τον εφοδιασμό που φτάνει στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντόνμπας (υπάρχει ακόμα και ο M03 από το Χάρκοβο, αλλά είναι λιγότερο βολικός και ήταν πάντα δευτερεύουσα οδική αρτηρία, ιδιαίτερα για το νότιο μισό του Ντόνμπας).
Όταν βρισκόταν πιο μακριά από την πρώτη γραμμή, το Ποκρόβσκ ήταν ένα τέλειο επιχειρησιακό «μετόπισθεν» για την AFU στο Ντόνμπας, ικανό να παρέχει γρήγορα ενισχύσεις κοντά στο Ντονέτσκ, την Γκορλόβκα και το Μπάκχμουτ.
Με μία πιθανή μελλοντική κατάληψη του οι Ουκρανοί θα χάσουν το μεγαλύτερο μεταφορικό κόμβο τους στο Ντόνμπας και αντίθετα οι Ρώσοι θα αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση προς την μεγάλη πόλη του Ντνίπρο.
Ένα αντίστοιχο πλεονέκτημα προσφέρει και μία κατάληψη του Βούλενταρ, καθώς θα επέτρεπε στους Ρώσους να προελάσουν προς την έταιρη μεγάλη πόλη της Ζαπορίζια.
Στο Βούλενταρ οι Ρώσοι βρίσκονται πλέον σε πολύ κοντινή απόσταση.
Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά εάν οι Ουκρανοί δεν είχαν αποσύρει μεγάλες δυνάμεις για την επιχείρηση στο Κουρσκ.
Παρόλα αυτά οι Ουκρανοί έχοντας κατανοήσει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω στο Κουρσκ προσανατολίζονται, να κρατήσουν κάποια ρωσικά εδάφη και γι’ αυτό το λόγο κατέστρεψαν σήμερα δεύτερη και τρίτη γέφυρα στην ρωσική περιφέρεια ελπίζοντας να αποκόψουν το τμήμα το οποίο ελέγχουν από το ρωσικό εθνικό «κορμό».
Θα το χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ως μέσο ανταλλαγής για τα ουκρανικά εδάφη.
Αυτό είναι κάτι το οποίο η Ρωσία δεν θα το δεχτεί έτσι κι αλλιώς
καθώς τα δικά της εδαφικά κέρδη είναι υπερπολλαπλάσια σε σύγκριση με τον Ουκρανών και στη Μόσχα θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσουν να απελευθερώσουν το τμήμα της περιφέρειας του Κουρσκ που τελεί αυτή τη στιγμή υπό ουκρανικό έλεγχο.
Όπως μεταδίδουν το Newsweek και το γερμανικό περιοδικό Focus και σύμφωνα με αναφορές που διαρρέουν οι Ουκρανοί χτύπησαν και τρίτη γέφυρα στον ποταμό Σεϊμ, η τελευταία των τριών που υπήρχαν πριν την έναρξη του πολέμου στην περιφέρεια του Κουρσκ.
Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδουν και Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers.
Η τρίτη γέφυρα φέρεται να βρίσκεται κοντά στο χωριό Καρίζ, δυτικά του Γκλούσκοβο και του Ζβάνογε, όπου είχαν καταστραφεί οι άλλες δύο από τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με το σκανδιναβικό Dagens.com καταστράφηκαν τρία τμήματα της γέφυρας περιπλέκοντας τις προσπάθειες των Ρώσων να απομακρύνουν αμάχους από τις πληγείσες περιοχές.
Ήδη οι εκκενώσεις αμάχων, που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, έκρυβαν σημαντικές προκλήσεις καθώς επιστρατεύονταν βάρκες για τη μεταφορά τους στην απέναντι όχθη με βίντεο σε ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καταγράφουν τις δυσκολίες στη μεταφορά, ειδικά ηλικιωμένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου