ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Γεωργία Λαλέ: Έκλεγα με το μήνυμα που έστελνε η λογοκρισία στα θύματα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΛΑΛΕ

Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ βρέθηκε στο στούντιο του 105,5 Στο Κόκκινο και μίλησε με τις Ναταλί Χατζηαντωνίου - Μαρία Θανασούλια για την καλλιτεχνική πορεία της, τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την Ενοχή της Γειτονιάς (Neighborhood Guilt). Έδωσε έμφαση στο έργο που πραγματεύεται τα φαινόμενα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας,  το οποίο αποκαθηλώθηκε από το ελληνικό Γενικό Προξενείο, με εντολή του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη σκιά της παρέμβασης του προέδρου της «Νίκης».

«Σαν εικαστικός στεναχωρήθηκα και ήταν μεγάλο το σοκ να πάω να πάρω τα έργα μου από το προξενείο τέσσερις μέρες μετά τα εγκαίνια. Αυτό όμως που με έκανε να κλαίω, ήταν το μήνυμα που στέλνει αυτή η λογοκρισία στις γυναίκες που σήμερα υποφέρουν μέσα στα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρώτη performance που έκανα πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας ήταν το 2014 στο Lycabettus Hotel, στα rooms που διοργάνωνε η γκαλερί Καππάτος. Είχα κάνει ένα έργο που αναφερόταν στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία μας προσπαθεί να κόψει τις γλώσσες των γυναικών, να κλείσει τα στόματά τους. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη και έβλεπα όλες αυτές τις γυναικοκτονίες που έρχονταν στο φως της δημοσιότητας. Συγκλονίστηκα από τη δολοφονία της Καρολάιν, διότι δολοφονήθηκε πάνω στο κρεβάτι της και δίπλα στο μωρό της. Με συγκλόνισε το κρεβάτι ως σύμβολο, τα σεντόνια... Είναι ένας χώρος στον οποίο αισθανόμαστε σιγουριά, ονειρευόμαστε. Κάθε μέρα οι γυναίκες φτιάχνουν το κρεβάτι τους, το στρώνουν, το φροντίζουν και δυστυχώς πολλές από αυτές πέφτουν το βράδυ στο ίδιο κρεβάτι, διπλά σε ανθρώπους που είτε σωματικά, είτε ψυχολογικά τις κακομεταχειρίζονται» δήλωσε σχετικά με την έμπνευση της για το έργο «Neighborhood Guilt».

Η εικαστικός μοιράστηκε στον αέρα την ιστορία του έρωτα του παππού και της γιαγιάς της μέσα στον ελληνικό εμφύλιο, αλλά και μία ιστορία γυναικοκτονίας· αυτή της αδερφής του παππού της από τον σύζυγό της, επειδή εκείνη αρνήθηκε να τραγουδήσει σε έναν γάμο, καθώς βρισκόταν σε πένθος. «Με τη δουλειά μου προσπαθώ να εκφράσω το προσωπικό που ξεκινά από την προσωπική μου εμπειρία και την ιστορία της οικογένειάς μου και να το κάνω οικουμενικό. Όλες οι οικογένειες έχουν ιστορίες, απλώς εμένα η τέχνη μου, μου δίνει τη δύναμη να τις μοιραστώ» σημείωσε.

Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, η Γεωργία Λαλέ συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα που εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο της και κατήγγειλαν τη λογοκρισία. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος, όπως μας είπε, ήρθε σε επαφή μαζί της από την πρώτη στιγμή. Η αίσθησή της από τη συνάντηση ήταν πολύ θετική, ενώ εκτίμησε πως ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλά να προσφέρει.

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου η Γεωργία Λαλέ θα πραγματοποιήσει performance – συγκέντρωση σεντονιών στο Bios. H performance θα κρατήσει από τις 12:00 μέχρι τις 17:00. «Θα δέχομαι σεντόνια κατά τη διάρκεια της δράσης και όταν τελειώσει θα πάρω αυτά τα σεντόνια μαζί μου στην Αμερική και θα φτιάξω νέα έργα που αφορούν την έμφυλη βία και τη γυναικοκτονία».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ:  105,5 Sto Kokkino
Πολιτιστικό Μαγκαζίνο- 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ - 30.01.2024-avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: