ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Δεχόμαστε απώλεια 40 δισ. ευρώ από την πώληση μετόχων τραπεζών;


Το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύει ότι η πώληση έγινε σε σημαντικά υποτιμημένη βάση, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον

Το ξεπούλημα των μερισμάτων του δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, που εκτιμάται ότι θα επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.

Ο Νίκος Παππάς με επίκαιρη ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη ρωτά για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, που αναμένεται να επιφέρει ζημιά άνω των 40 δισ. ευρώ στο δημόσιο.

Όπως τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει την αποεπένδυση, «η κερδοφορία των εν λόγω τραπεζών ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ για την κάθε μία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για υψηλή κερδοφορία και τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον ως το 2025». Κατά τον ίδιο, «με βάση τα ως τώρα στοιχεία, το δημόσιο θα μπορούσε, διατηρώντας τις μετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες, να εισπράξει μερίσματα ύψους 760 εκατ. ευρώ μόνο για το 2023».

Αναφερόμενος στην επερχόμενη διάθεση του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνει ότι «τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1,15 δισ. ευρώ», ενώ «η κάλυψη κατά 8 φορές της διάθεσης των μετοχών της Εθνικής, το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύει ότι η πώληση έγινε σε σημαντικά υποτιμημένη βάση, ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον».

Ο Νίκος Παππάς ρωτάει τον Κωστή Χατζηδάκη:

1. Για ποιους λόγους προκρίνεται η διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε υποτιμημένη βάση, σε συνθήκες ανοδικών τάσεων και με αναμενόμενα πολλαπλά έτη διανομής μερίσματος που θα υπερκαλύψουν τα έσοδα της πώλησης, και με σημαντική ζημία του δημόσιου συμφέροντος;

2. Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν επιλέγει τη στρατηγική διατήρησης των πακέτων που διαθέτει το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, ώστε σταδιακά να ανακτήσει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησής τους, που τόσο κόστισε στους φορολογούμενους, όπως έπραξαν άλλες χώρες;

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει -ήδη από τον Νοέμβριο- αίτημα κοινής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, με την παρουσία και της διοίκησης του Ταμείου, για την ενημέρωση των βουλευτών για το θέμα, αλλά ως τώρα και παρά τις υποσχέσεις του Κ. Χατζηδάκη δεν έχει υπάρξει σχετική σύγκληση και συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: