ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Τεράστιες είναι οι καθυστερήσεις στις διακομιδές ασθενών


Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αναφέρουν ότι ευθύνεται ευθύνη το flyover στη Θεσσαλονίκη

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Υγείας
Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Τεράστιες είναι καθημερινά οι καθυστερήσεις στις διακομιδές ασθενών λόγω του flyover στη Θεσσαλονίκη»

Μία από τις δραματικές συνέπειες της κατασκευής  της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου flyover στη Θεσσαλονίκη είναι κα το γεγονός, ότι έχει τριπλασιαστεί ο χρόνος που απαιτείται για να μεταβεί ένα ασθενοφόρο για την παραλαβή ασθενούς και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Αυτό δεν αποτελεί μόνο εμπειρική διαπίστωση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά το καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα. Έτσι γιατροί και διασώστες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στον Περιφερειακό αλλά και σε δρόμους του κέντρου της πόλης, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής.
Ο Πρόεδρος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης έχει υποστηρίξει χαρακτηριστικά ότι ξεκίνησε από το Κορδελιό για να παραλάβει επείγον περιστατικό και να το μεταφέρει στο νοσοκομείο Παπανικολάου, κατά τις μεσημεριανές ώρες και από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου μέχρι τον κόμβο της Ευκαρπίας παρέμεινε στάσιμος 30 ολόκληρα λεπτά. Είναι ευτύχημα, υποστηρίζει, πως δεν κινδύνεψε η ζωή του ασθενούς γιατί τα λεπτά της καθυστέρησης θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία, όχι μόνο για αυτόν αλλά για οποιονδήποτε ασθενή βρίσκονταν στην κατάσταση του.
Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ έχουν ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ αλλά και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη δημιουργία μιας ακόμη ΛΕΑ στο περιφερειακό, την οποία θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα ασθενοφόρα ούτως ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τη μόνη ενίσχυση αποτελεί η παροχή τριών μηχανών.
Σήμερα όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν το σοβαρό ζήτημα της καθυστέρησης το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα παρατηρείται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς όταν πρέπει να εξυπηρετηθούν περιστατικά από τις ανατολικές περιοχές, τα ασθενοφόρα θα πρέπει για να φτάσουν στο νοσοκομείο να διασχίσουν τον περιφερειακό και κυρίως τα σημεία στα οποία παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην κίνηση των οχημάτων.
Προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο κατά τη διακομιδή των ασθενών αλλά και στον συντονισμό των κλήσεων του ΕΚΑΒ αφού, λόγω των παραπάνω καθυστερήσεων, οι κλήσεις στο συντονιστικό κέντρο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Επειδή οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διακομιδή των ασθενών μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωής τους και θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Σε ποια μέτρα θα προβούν άμεσα, ώστε να δημιουργηθεί Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης για να κινούνται αποκλειστικά ασθενοφόρα και επείγοντα περιστατικά;
2. Ποιος ο μέσος χρόνος που χρειάζονται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν και να μεταφέρουν τους ασθενείς στα νοσοκομεία; Ποιος ο αντίστοιχος μέσος χρόνος για τη μεταφορά των περιστατικών από την Ανατολική στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Πόση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αυτού από τότε που ξεκίνησαν τα έργα του flyover;
3. Πόσοι γιατροί, διασώστες, τηλεφωνητές και λοιπό προσωπικό εργάζονται στο ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης;
4. Υπάρχει πρόβλεψη να ενισχυθεί με παραπάνω προσωπικό το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και σε ποιες ειδικότητες;
5. Έχουν δημιουργηθεί νέες βάσεις του ΕΚΑΒ, πόσες και σε ποια σημεία της πόλης υπάρχουν;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιαννούλης Χρήστος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: