ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


 

Ανοικτή πρόσκληση στις επιχειρήσεις για συμμετοχή στην 9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023, στο Περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

Στην  Έκθεση Τροφίμων & Ποτών «9η ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2023», που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως και 6 Φεβρουαρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο MEC ΠΑΙΑΝΙΑΣ στην Αθήνα, να συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της ΠΔΕ.

Στόχος της συμμετοχής είναι η προβολή των αγροδιατροφικώνπροϊόντωνκαι από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, τροφίμων και ποτών αναδεικνύοντας την ποιότητα και την μοναδικότητα τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, η οργάνωση και η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση, όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν για να προβάλλουν τα προϊόντα τους μέσω του εκθεσιακού περιπτέρου της Περιφέρειας, θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως και 15 Δεκεμβρίου 2022,  επικοινωνώντας με το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρου Βασιλόπουλου (τηλ26213-60203) ή στα τηλ. επικοινωνίας: 2613 - 613276, 2613 - 613298, 26213 - 60313, 26213 – 60323 ή μέσω e-mail: th.vasilopoulos@pde.gov.gr.

 

Στη συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών στη Ρόδο, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος - Στο προσκήνιο αγροτικά ζητήματα

 


Πεδίο συζήτησης για τα ανοικτά αγροτικά ζητήματα δημιούργησαν  οι Αντιπεριφερειάρχες του πρωτογενούς τομέα στο περιθώριο των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος  που πραγματοποιήθηκε  το διήμερο 24-25 Νοεμβρίου 2022 στη Ρόδο  με τη συμμετοχή πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών από όλη τη χώρα.  Στην συνάντηση την οποία συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος  συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και οι προοπτικές συνεργασίας των περιφερειών ενώ επικεντρώθηκαν  στα προβλήματα που απασχολούν τους νέους αγρότες- παραγωγούς, τους αλιείς και τους αγροκτηνοτρόφους.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ήταν για  τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης όπου έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ένταξη  των επιλαχόντων στο πρόγραμμα των  Νέων Αγροτών,  ο «βραχνάς»  με τα χρέη των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων(ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ)  που  σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση  αυξάνουν το κόστος παραγωγής, η ενίσχυση των κτηνοτρόφων στις άγονες  γραμμές των  νησιών , η επιδότηση με ζωοτροφές των μελισσοκόμων,  η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό (γεωπόνους-κτηνιάτρους)  των Δνσεων Αγροτικής Οικονομίας κ.α. 

Στο τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκε  να ζητηθεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά ραντεβού το επόμενο διάστημα  στο υπουργείο ώστε  τεθούν υπ’όψιν του όλα τα ζητήματα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης (Νότιο Αιγαίο), Παναγιώτης Κουφέλος (Λέσβου), Στάθης Αναστασόπουλος (Πελοποννήσου), Βασίλης Δελησταμάτης (Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), Λάμπρος Χατζηζήσης (Δυτικής Μακεδονίας) και η Κατερίνα Ζωγράφου, υπεύθυνη αγροτικών θεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

 

 Σε τροχιά υλοποίησης η βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε 17 οικισμούς του Δήμου Ερυμάνθου

 


Στην υπογραφή σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση και αναβάθμιση Δικτύου Ύδρευσης του Δήμου Ερυμάνθου» προχώρησε σήμερα Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Δημάρχου Ερυμάνθου, Θεόδωρου Μπαρή.

Σύμφωνα με το αντικείμενο της σύμβασης προβλέπονται σημαντικές εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης σε μήκος 16 χλμ. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.624.400 ευρώ που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και υλοποιείται με την επίβλεψη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνέχεια προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου. Βάσει αυτής, η Περιφέρεια προκειμένου να διευκολύνει το Δήμο, ανέλαβε τις διαγωνιστικές διαδικασίες, συμβασιοποίησε το έργο και θα αποτελέσει τον φορέα υλοποίησής του. 

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η αντικατάσταση τμημάτων και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης των οικισμών της Δ.Ε. Φαρρών, Τριταίας, Καλεντζίου και Λεοντίου. Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης περιλαμβάνει: α)την αντικατάσταση τμημάτων αγωγών, συνολικού μήκους 16.215m, β)την τοποθέτηση επτά (7) νέων μεταλλικών δεξαμενών, γ)την επισκευή υφιστάμενης υδρομάστευσης, δ)τον σχεδιασμό και κατασκευή νέας υδρομάστευσης, μικρής δεξαμενής και Α/Σ και ε)την αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού διαφόρων Α/Σ ύδρευσης. Συγκεκριμένα θα γίνουν αντικαταστάσεις των αγωγών και των δεξαμενών στις τοπικές κοινότητες: Καλεντζίου, Λεοντίου, Δεμεστίχων, Αγίας Μαρίνας, Βελιμαχίου, Ρουπακιάς, Χιόνας, Μάνεσι Πατρών, Καλουσίου, Πλατανόβρυσης, Σταροχωρίου, Κάλανος, Καλάνιστρα, Καταρράκτου, Κριθαρακίων, Κομπιγαδίου και Χρυσοπηγής.

«Μέσα από τη συνεργασία μας με τον Δήμο Ερυμάνθου, προχωράμε στην υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου για πολλούς οικισμούς του Δήμου, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε σε όλη τη Δυτική Ελλάδα για αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας ζωής των πολιτών, ειδικά στις ορεινές και πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στόχος μας, κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας να είναι ένας βιώσιμος τόπος, ένας τόπος που μπορεί να προκόψει…» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές ύδρευσης και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή. Με παρεμβάσεις σε 17 οικισμούς του Δήμου μας προχωράμε στην αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου, των δεξαμενών αποθήκευσης, όπως επίσης σε συντήρηση και  βελτίωση των υδρομαστεύσεων, αλλά και σε εγκατάσταση νέων. Ευχαριστούμε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για τη συνδρομή τους,  προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο».

 

 

Λυκουρέντζος στη συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ στη Δυτική Αχαΐα:  «Υπάρχει ουσιαστική συνεργασία με την ΠΔΕ - Ο ΕΛΓΑπροσπαθεί να στηρίξει όλους τους αγρότες με αποζημιώσεις»

 


 
Νωρίτερα γίνεται η πληρωμή των αποζημιώσεων στους αγρότες, τόνισε οπρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) Ανδρέας Λυκουρέντζος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΕΑΔΕ τη Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας αναφέροντας ότι υπάρχει ουσιαστικήσυνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος απέναντι σε προκλήσεις πουαφορούν την κλιματική αλλαγή ενώ γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν όλοι οιαγρότες. Αποφεύχθηκε η πτώχευση με γενναία επιδότηση από την κυβέρνησητο 2019 αλλά πλέον απαιτείται εξ ορθολογισμός εισφορών και αποζημιώσεωνλόγω της αύξησης των φαινομένων καταστροφής από την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες ενέργειες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο ΕΛΓΑ, καθώς δόθηκε μεγάλος αγώνας για να επιβιώσει καιβασικός στόχος είναι να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο.

Στο κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ, Φωκίων Ζαΐμη, ανταποκρίθηκαν επίσης: η Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Ηρώ Τσιμπρή, η οποία μίλησε γιατο νέο πρόγραμμα leader, o εκπρόσωπος της Ολυμπίας οδού, Σωκράτης Λέκκας παρουσιάζοντας την εξέλιξη του έργου «αυτοκινητόδρομος Πάτρα- Πύργος» και ειδικά τα σημεία ενδιαφέροντος στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταυρογιαννόπουλος, Γρηγόρης Μάλλιαρης και Βασίλης Γκοτσόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας,Βασίλης  Καρβουνιάρης, ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, Θανασάς Ρήγας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ηλίας Καμπέρος, ο Manager του έργου «Μηχανισμός Στήριξης Επιχειρηματικότητας» Χαράλαμπος Δάνολος, η πρόεδρος ΚΕΔΔΥ, Ροδία Καραμπελιά  καθώς και άλλοι τοπικοί σύμβουλοι, αγρότες και επιχειρηματίες.

«Το ΣΕΑΔΕ θα συνεχίσει να πηγαίνει και στους 19 δήμους της ΠΔΕ μευβριδικό τρόπο (φυσική παρουσία και μέσω διαδικτύου) αφενός για ναενημερώνει αφετέρου για να εισπράττει τις ανησυχίες και τα πραγματικάπροβλήματα της εκάστοτε περιοχής χωρίς αποκλεισμούς από τους τοπικούςφορείς. Εμείς στηρίζουμε το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και θέλουμε ναπροοδεύσει. Πιστεύουμε ότι η έλευση του φυσικού αερίου, που πετύχαμε καισύντομα θα έχουμε,  θα βοηθήσει τις βιομηχανίες και θα συμβάλει στηνανάπτυξη της περιοχής, αλλά θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή και λόγω της Βιομηχανικής περιοχής που πλέον θα γίνει κόμβος ενεργειακός»δήλωσε ο κ.Ζαΐμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: