ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ειδήσεις από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας


Στο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο ο Νεκτάριος Φαρμάκης

Στη Ρόδο βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετέχοντας στις εργασίες του ετησίου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022.

Το συνέδριο έχει ως γενικό τίτλο «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας» και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ξεκινά το απόγευμα της Πέμπτης με θέμα: «Η μετάβαση των περιφερειών στην ψηφιακή διακυβέρνηση» και με συντονιστή τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Οι άλλες δύο θεματικές ενότητες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, η μία με θέμα «Οι περιφέρειες δίπλα στους πολίτες- κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη» και συντονιστή τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και η άλλη με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη και χρηματοδοτικά εργαλεία» και συντονιστή τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.

«Η μετάβαση της χώρας από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα που οι ελληνικές Περιφέρειες κερδίζουν μέρα με τη μέρα, αποδεικνύοντας την εγγύτητα που έχουν στις τοπικές κοινωνίες ως θεσμοί αυτοδιοίκησης, αλλά και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν ως προς την επίτευξη στόχων που από τοπικοί, μετατρέπονται σε εθνικοί. Σήμερα πλέον, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας δεν αποτελεί το μακρύ χέρι του κράτους στην Αυτοδιοίκηση, αλλά τον ισχυρό αυτοδιοικητικό θεσμό που σχεδιάζει και υλοποιεί στρατηγικές. Δηλαδή, τον κατ’ εξοχήν φορέα που υλοποιεί μία πολιτική “από τα κάτω προς τα πάνω”, μετατρέποντας την κοινωνία σε ενεργό συμμέτοχο στην χάραξη των εθνικών πολιτικών» δήλωσε ο κ. Φαρμάκης με την ευκαιρία έναρξης του συνεδρίου.

 

Την ιστορική Ανάβαση Πλατάνι - Πιτίτσα  στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την ιστορική Ανάβαση Πλατάνι –Πιτίτσα  2022 «ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ» που διοργανώνει ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Πατρών (Α.Ο.Π.) το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022.

Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι ο τελευταίος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αναβάσεων, στο οποίο θα κριθούν οι πρωταθλητές των κατηγοριών καθώς οι μέχρι τώρα διαφορές τους είναι οριακές. Η ανάβαση εκκινεί  από την έξοδο  του  χωριού Πλατάνι και θα τερματίζει  πριν την είσοδο του χωριού Αργυρά στην  ΠΕ Αχαΐας.

 

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο


Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15:00 θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, με πρώτο θέμα στην Ημερήσια Διάταξη «Συζήτηση - ενημέρωση σχετικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΑΦΑ) EASTMED-Ελληνικό Τμήμα (ΠΕΤ 2107589513)».

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32 & Αμερικής), με ταυτόχρονη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης (e:Presence.gov.gr) και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω υπηρεσίας livestreaming, από τον σύνδεσμο:  https://diavlos.grnet.gr/epresence-conference-13318

 

Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη στη διεθνή εκδήλωση «AerialCities-dronetalks2022» στην Ελβετία

 


 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση AerialCities 2022-dronetalks που πραγματοποιήθηκε στη Βέρνη (Ελβετία) στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2022.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς χάραξης πολιτικής Ευρωπαϊκών πόλεων και  Περιφερειών, κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, ανώτερα στελέχη εταιρειών με drones από Γερμανία, Σουηδία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Εσθονία, Ουγγαρία, Γαλλία, Βραζιλία, Ελλάδα κ.ά. Επίσης συμμετείχαν ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας UIC2 (Urban-Air-Mobility Initiative Cities Community) και στέλεχος της AIRBUS Urban Mobility, Βασίλης Αγουρίδας και η Επικεφαλής Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ελβετία, Αιμιλία Καρκαμπάση.

Οι συζητήσεις εστίασαν γύρω από τη διεθνή πραγματικότητα, το νομοθετικό πλαίσιο, τις επενδύσεις και τις προοπτικές με έμφαση στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, μίλησε για την αξιοποίηση των drones σε περιφερειακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες και ευρωπαϊκά projects της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την χρήση και αξιοποίηση των drones στην πολιτική προστασία, στην έξυπνη γεωργία και στη γενική αεροπορία. Αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας της ΠΔΕ με την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική που είναι πρωτοποριακό για την χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προσχωρήσει σε πρωτοποριακές πρωτοβουλίες για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα. Αναφορικά με το uspace, το χώρο δηλαδή που βρίσκεται πάνω από τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές, ο τρόπος διαχείρισής του πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και ευελιξία για τις σχετικές καινοτόμες επιχειρήσεις και τις χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο εφαρμογές με σεβασμό πάντα στον πολίτη και την ιδιωτικότητά του».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μεταξύ άλλων είναι μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςUIC2(Urban-Air-MobilityInitiativeCities Community), η οποία, ως φωνή των ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών στον αναδυόμενο τομέα της αστικής αεροπορικής κινητικότητας, έχει ως στόχο να οδηγήσει τη βιώσιμη και υπεύθυνη μετάβαση της αστικής κινητικότητας στην κάθετη (τρίτη) διάσταση.

 

Επίσκεψη  Θ. Σκυλακάκη στο  παλαιό βιομηχανικό συγκρότημα Λαδόπουλου

 


Το παλαιό βιομηχανικό συγκρότημα Λαδόπουλου επισκέφθηκαν την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Τάκης Παπαδόπουλος,  προκειμένου ο αν. υπουργός κατά την παραμονή του στην Πάτρα να αποκτήσει ολοκληρωμένη  εικόνα για τους χώρους και την έκταση του προς ανάπλαση ακινήτου.

 Ο κ. Σκυλακάκης θεώρησε ιδιαίτερα σημαντική την επένδυση και τόνισε την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί μια τόσο μεγάλη έκταση που όπως επεσήμανε βρίσκεται σε προνομιακή θέση. Για το λόγο αυτό εστίασε στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, δεδομένου ότι το έργο της ανάπλασης του Λαδόπουλου εντάχθηκε στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ τον Μάιο του 2022 και κατά ένα ποσοστό  θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τις εργασίες που μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί και την πορεία των διαδικασιών ο αν. υπουργός ενημερώθηκε από τον  Χρήστο Καραγιάννη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΔΕ και τον Θεόδωρο Θανασούλια,  Αναπλ. Προϊστάμενο του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΔΕ.

«Φύγαμε από τις εκθέσεις ιδεών και μπήκαμε σε τροχιά υλοποίησης της μεγαλύτερης ανάπλασης στην Ελλάδα μετά το Ελληνικό. Η ανάπλαση του Λαδόπουλου σε μερικά χρόνια θα είναι γεγονός  και θα αποτελεί ένα τοπόσημο που θα  καθιστά την Πάτρα πραγματικά μητροπολιτικό κέντρο. Σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων, με τη στήριξη της Κυβέρνησης και με συστηματική δουλειά μια υποβαθμισμένη περιοχή θα μετατραπεί σε σημείο αναφοράς, σε έναν πυρήνα ζωής, εργασίας και αναψυχής» δήλωσε κατά την επίσκεψη ο κ. Παπαδόπουλος.

Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης  επισκέφθηκε παραγωγικές μονάδες της Αχαΐας.

 

Συνάντηση εργασίας για την τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή του Υπουργού, Β. Κικίλια, του Αντιπεριφερειάρχη, Ν. Κοροβέση και φορέων της Αχαΐας

Η ενίσχυση της τουριστικής προβολής της Δυτικής Ελλάδας ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού, Νίκου Κοροβέση και φορέων του τουρισμού από την Αχαΐα.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα, ενώ επισημάνθηκε ότι η νέα ταυτότητα «Ολυμπιακή Γη» τυγχάνει καλύτερης αναγνωρισιμότητας και ανέφερε: «Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας αλλά βλέπω ότι έχουμε εξαιρετικούς παράγοντες του τουρισμού με όραμα και θέλουμε ως κυβέρνηση να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε». Ο κ. Κικίλιας στο πλαίσιο της συνάντησης ανέφερε ότι η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό ήταν πολύ πετυχημένη με πάνω από 18 εκατομμύρια ευρώ έσοδα.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε: «Πλέον η Ολυμπιακή Περιφέρεια αποκτά ταυτότητα μέσα από την ισχύ και τη βαρύτητα της Αρχαίας Ολυμπίας και της ιστορίας αιώνων που τη συνοδεύει. Προτεραιότητά των φορέων Τουρισμού και δική μας είναι η αναβάθμιση του Αεροδρομίου Αράξου, όπως και στους Δήμους της Περιφέρειάς μας τα λιμάνια και οι μαρίνες. Πετύχαμε την προηγούμενη περίοδο να αντλήσουμε από ΕΣΠΑ για την τριετία 2021 - 2023 - 4 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε ήδη στη διαδικασία για τα επόμενα 3 χρόνια να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τουριστική προβολή ποσό ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στην ΠΔΕ. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ είναι σε πολύ καλό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: