ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Κορυφαίος σπαρταθλοδρόμος ο Φ. Ζησιμόπουλος

Νικητής του «Σπάρταθλον» και φέτος ο Αγρ...

Με 21.48'' στο 40ο Σπάρταθλο, επιβλήθηκε στην κούρσα Αθήνα -Σπάρτη, θέτοντας πίσω του τον Ιάπωνα Toru Somiya

 Με χρόνο  ρεκόρ 21ώρες και 48 δεύτερα ο 40χρονος σπαρταθλοδρόμος Φώτης Ζησιμόπουλος, από το Αγρίνιο, επιβλήθηκε του Ιάπωνα επικεφαλής της κούρσας.

Κι αυτό παρά την λάθος σήμανση της διαδρομής εκ μέρους των διοργανωτών, που τον υποχρέωσε  να επιβαρυνθεί κατά 7 επιπλέον χιλιόμετρα, των 246 της συνολικής διαδρομής πρόποδες Ακρόπολης - άγαλμα Λεωνίδα στην Σπάρτη και υπερκέρασε τον Ιάπωνα Toru Somiya.

Πέραν αυτών  βελτίωσε την περισυνή του επίδοσή, που ήταν 21.57''20' σημειώνοντας νέο ρεκόρ, με τον τρίτο καλύτερο χρόνο στην ιστορία του θεσμού. Τις δύο πρώτες θέσεις κατέχει ο παγκόσμιος υπεραθλητής μεγάλων αποστάσεων Γιάννης Κούρος από το 1984, με ρεκόρ 20.25''00'  και το 2009 με 20.29''04'.

Ο Ζησιμόπουλος τερμάτισε ακμαίος στη Σπάρτη, αγγίζοντας το άγαλμα του Λεωνίδα, στις 03.45''59' τα ξημερώματα του Σαββάτου 1-10-2022.

ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα  εστάλη στην Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο,  ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη δύο μέρες μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Σύμφωνα με αναγραφόμενα στην Βικιπαίδεια, βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της βρετανικής αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα. Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα.

Σχεδίασαν τη διαδρομή και ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 1982. Τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν.

Ήταν κατά σειρά οι:

1.     Τζον Σκόλτενς: 34:30

2.     Τζον Φόντεν: 37:37

3.     Τζον Μακάρθι: 39:00

Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει περίπου 250 χιλιόμετρα σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου, Τζον Φόντεν, άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ  με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές.

Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα. Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Όσον αφορά τον κορυφαίο αθλητή Γιάννη Κούρο, πρόκειται για τον ίδιο που έτρεξε κατ' επανάληψη την διαδρομή Μελβούρη - Σίδνεϊ βγαίνοντας νικητής με ανταγωνιστές κορυφαίους βρετανούς δρομείς και επειδή δεν υπήρξε άλλος δρομέας να νικήσει των Κούρο, οι διοργανωτές αποφάσισαν τον τερματισμό αυτού του αγώνα.

Ο Γιάννης Κούρος ξεκίνησε από εργαζόμενος στο στάδιο της Τρίπολης κια παράλληλα αθλούμενος. Η υποτίμησή του εκ μέρους του Υπουργείου, τον ανάγκασε να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όπου η εκεί κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την αξία του, παρείχε σε αυτόν όλες τις διευκολύνσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: