ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη ανοίγουν τα κρατικά σεντούκια

Παρεμβάσεις πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ

Τεράστιες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ ανακοινώνουν -η μια μετά την άλλη- οι κυβερνήσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μετατρέπεται βαθμιαία σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση.


Χαρακτηριστικό των μέτρων που λαμβάνονται στις περισσότερες χώρες -ακόμη και στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία- είναι η τεράστια αύξηση της δημοσιονομικής δαπάνης σε επίπεδα που να ξεπερνά ακόμη και τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Οι κυβερνήσεις ανοίγουν τα «κρατικά σεντούκια» καθώς όλες οι εκτιμήσεις των ειδικών συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το πρόβλημα αφορά την πραγματική οικονομία, την καθίζηση της παραγωγής λόγω τεράστιας συμπίεσης της ζήτησης και όχι την έλλειψη ρευστότητας.

Οι εκτιμήσεις για ύφεση κοντά στο 1% - 1,5% στην Ευρώπη, αλλά και οι «φωνές» ότι στις ΗΠΑ πιθανώς θα δούμε το 2020 ύφεση πολλών ποσοστιαίων μονάδων υποχρεώνουν ακόμη και τους πρωταθλητές του νεοφιλελευθερισμού να ανακοινώσουν μέτρα ενίσχυσης της κρατικής παρέμβασης ώστε να τονωθεί η ενεργός ζήτηση, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία τίθενται επί τάπητος ακόμη και οι εθνικοποιήσεις εταιρειών προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως π.χ. οι αερομεταφορές

Σε αντιδιαστολή με τα δειλά και ανεπαρκή μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης του 1% του ΑΕΠ, τα πακέτα στις άλλες χώρες ξεκινούν από το 5% - 7% και φθάνουν και το 20% του ΑΕΠ. Τα μέτρα και το ύψος των παρεμβάσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι τα εξής:

Γερμανία
* Καταβολή του 60% του μισθού επί 6 εβδομάδες για τους μισθωτούς σε επιχειρήσεις που κλείνουν (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία κ.λπ.).
* Πακέτο 500 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις, μισθωτούς και αυτααπασχολούμενους από τον προϋπολογισμό.
* Η KfW, η γερμανική κρατική τράπεζα, θα διοχετεύσει ρευστότητα έως και 550 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα επιβιώσουν από την πανδημία και να προστατέψουν τους εργαζομένους από τις επιπτώσεις τους.

Σουηδία
* Το κράτος θα καταβάλει το 95% των μισθών.
* Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για ένα έτος με κόστος 27,5 δισ. ευρώ από το δημόσιο Ταμείο (6% του ΑΕΠ).
* Το κράτος θα αναλάβει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με τους εργαζόμενους που θα νοσήσουν.
* Αναστολή - αναβολή καταβολών κοινωνικής ασφάλισης και προκαταβολής φόρων, μεταξύ των οποίων και του ΦΠΑ, για 3-12 μήνες.
* Οι δήμοι και οι περιφέρειες θα αποζημιωθούν για έκτακτα έξοδα που σχετίζονται με την πανδημία (δαπάνες για υλικά, κόστος προσωπικού, εργαστήρια παρακολούθησης της εξέλιξης της νόσου).
* Χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών.

Νορβηγία
* Καταβολή του 80% των μισθών από το κράτος.
* Διοχέτευση ρευστότητας 9,7 δισ. δολαρίων στις επιχειρήσεις με τη μορφή εγγυήσεων για δάνεια και ομολογιακές εκδόσεις για την υποστήριξη της οικονομίας.
* Εγγυήσεις δανείων ύψους 50 δισ. κορωνών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
* Αναβολή καταβολής φόρου μισθωτών.

Μεγάλη Βρετανία
* 94 λίρες εβδομαδιαίως για μισθωτούς που διακόπτουν την εργασία τους λόγω κορωνοϊού.
* Ρευστότητα 330 δισ. στερλινών και δάνεια ύψους 20 δισ. στερλινών σε άλλες ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις που υφίστανται ζημίες λόγω του ιού.
* Διακοπή καταβολής δόσεων στεγαστικών δανείων για 3 μήνες.
* Δάνεια για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως και 5 εκατομμύρια στερλίνες, για τα οποία δεν θα καταβάλλονται τόκοι για τους πρώτους έξι μήνες.
* Οι μικρές επιχειρήσεις στους τομείς της λιανικής πώλησης, της φιλοξενίας και του ελεύθερου χρόνου θα είναι επιλέξιμες για επιχορηγήσεις σε μετρητά μέχρι 25.000 λίρες στερλίνες.
* Απαλλαγή από την καταβολή φορολογίας ακινήτων για ένα χρόνο για όλα τα καταστήματα, παμπ, θέατρα, χώρους μουσικής, εστιατόρια και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.

Δανία
* Επιδότηση από το κράτος του 75% των μισθών για εργαζόμενους σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Το υπόλοιπο 25% θα καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις. Το μέτρο ισχύει καταρχήν για τρεις μήνες (μέχρι 9 Ιουνίου). Η κάλυψη των μισθών θα γίνεται μέχρι του ποσού των 23.000 δανικών κορωνών (3.200 ευρώ περίπου).
* Παράταση 30 ημερών για την καταβολή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τεσσάρων μηνών για την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών προς το Δημόσιο και τα ταμεία.

Ισπανία
* Δέσμη δημοσιονομικών μέτρων ύψους 200 δισ. ευρώ για τις εταιρείες και την προστασία των εργαζομένων και άλλων ευάλωτων ομάδων.
* Καταβολή των μισθών σε όσους εργαζόμενους διακόπτουν προσωρινά την εργασία τους λόγω μέτρων
* 100 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων.
* Αναστολή πληρωμών ενυπόθηκων δανείων για όσους η επαγγελματική τους δραστηριότητα έχει επηρεαστεί από τα μέτρα
* Εθνικοποίηση ιδιωτικών νοσοκομείων.

Ολλανδία
* 20 δισ. ευρώ σε επείγουσα βοήθεια για επιχειρήσεις. Τους επόμενους τρεις μήνες 20 δισ. ευρώ θα διατεθούν για να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους (μέτρο που περιλαμβάνει και την επιδότηση των μισθών σε όσες επιχειρήσεις πλήττονται).
* Επιδότηση των αυταπασχολουμένων - ελεύθερων επαγγελματιών.
* Αναβολή καταβολής φόρων για επιχειρήσεις το προσεχές τρίμηνο.

Ιταλία
Πακέτο 25 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τα οποία αναλύονται ως εξής:
* 3,5 δισ. ευρώ για την Υγεία.
* Επιδότηση ενοικίων επιχειρήσεων.
* Επιχορήγηση μισθών σε πληττόμενες επιχειρήσεις.
* Εννεάμηνο σχέδιο μερικής ή και καθόλου καταβολής δόσεων στεγαστικών δανείων για μισθωτούς - αυταπασχολούμενους που πλήττονται.
* Κρατική εγγύηση ύψους έως 5 εκατομμυρίων ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
* Δεκαπέντε ημέρες γονικής άδειας για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και επιδότηση χρησιμοποίησης baby sitters.
* Αναστολή εξυπηρέτησης και εξόφλησης δανείων και υποθηκών για εταιρείες και οικογένειες με παροχή των αντίστοιχων κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες.
* Συνολικά τα 10 δισ. από τα 25 θα πάνε για ενίσχυση των μισθωτών.

Γαλλία
* Πακέτο 32 δισ. ευρώ.
* Αναβολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για ένα μήνα καταρχήν (8,5 δισ.).
* Πληρωμή του 100% των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τις εργασίες τους για δύο μήνες καταρχήν.
* Αναστολή πληρωμών ενοικίου, φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού μόνο για εταιρείες.
* 300 δισ. ευρώ τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα καταρρεύσουν.
* Πιθανή εθνικοποίηση επιχειρήσεων ή αγορά μετοχών τους και συμμετοχή στο κεφάλαιό τους εφόσον κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Πορτογαλία
* Πακέτο 9,2 δισ. ευρώ (4,3% του ΑΕΠ) ήτοι 5,2 δισ. φορολογικά κίνητρα, 3 δισ. σε κρατικά εγγυημένες πιστώσεις και 1 δισ. σε πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης.
* Επιδότηση των δύο τρίτων των μισθών για όσους εργαζόμενους πλήττονται ή για όσους έχουν παιδιά μέχρι 12 ετών και πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι.
* Άνω του ημίσεος των πιστωτικών γραμμών ύψους 3 δισ. ευρώ προορίζεται για εταιρείες στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ξενοδοχεία. Το άλλο μισό πηγαίνει σε βιομηχανίες. Περίπου το ένα τρίτο προορίζεται για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
* Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Αυστρία
* Οικονομική δέσμη 4 δισ. ευρώ και εγγυήσεις δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.
* Αναστολή καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Κύπρος
* Πακέτο 1,4 δισ. από τις τράπεζες για ενίσχυση επιχειρήσεων.
* Πακέτο 700 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων.
* Αναστολή πλειστηριασμών για διάστημα 3 μηνών.
* Οριζόντια μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% επί 3 μήνες. Μείωση φορολογικών συντελεστών για σειρά προϊόντων.
____________________________________________________
Πηγή: Του Στάθη Σχινά - Έντυπη έκδοση εφημερίδας ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: