463
νεκροί, 9.172 κρούσματα - Πολύνεκρες εξεγέρσεις σε 27 φυλακές
Η εξέγερση στις ιταλικές φυλακές, εξαιτίας του κορωνοϊού, άφησε πίσω της ήδη έξι νεκρούς, τη στιγμή που η Λομβαρδία και 14 επαρχίες της Βορείου και Κεντρικής Ιταλίας έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες ζώνες» και βρίσκονται σε ένα είδος εσωτερικής καραντίνας.
Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει 463 θανάτους στην Ιταλία, με 127 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα κρούσματα έφθασαν στα 9.172 άτομα, με 2.785 νέα κρούσματα για το ίδιο διάστημα. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι 81,4 ετών και το 72,9% έχουν καταγραφεί στη περιφέρεια της Λομβαρδίας.
Πολιτική αντιπαράθεση
«Έφθασε αργά», «Προκαλεί σύγχυση», «Δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται», είναι μερικά από τα σχόλια Ιταλών αξιωματούχων μετά την ανακοίνωση διατάγματος της κυβέρνησης Κόντε με το οποίο η περιφέρεια της Λομβαρδίας και 14 επαρχίες της Βορείου και Κεντρικής Ιταλίας χαρακτηρίστηκαν «κόκκινη ζώνη». «Το Μιλάνο, αρέσει δεν αρέσει, είναι η καρδιά της χώρας. Δεν είναι σωστό ότι ο δήμαρχος και ο νομάρχης μαθαίνουν τα μέτρα από τα μέσα ενημέρωσης», κατήγγειλε ο δήμαρχος της οικονομικής πρωτεύουσας της Ιταλίας Σάλα, που ανήκει στο κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα και έχει πληγεί όσο καμία άλλη πόλη από τον κορωνοϊό. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου έκανε βουτιά που ξεπερνούσε χθες αργά το απόγευμα το 10%
Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου: Ελπίδα η Παναγίτσα του Ντουόμο
«Το Μιλάνο από κέντρο του κόσμου έγινε έρημος, επείγουν λέξεις ελπίδας. Υπάρχουν ζημιές στην υγεία, την οικονομίας, τον τουρισμό. Αλλά όταν υψώνω το βλέμμα πάνω στο Καθεδρικό Ναό του Ντουόμο είναι η Παναγίτσα. Ελπίζω», τόνισε καθησυχαστικά ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Ντελπίνι.
Απαγόρευση κυκλοφορίας
Στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα διόδια οι πολίτες της «κόκκινης ζώνης» θα πρέπει να δηλώνουν τους λόγους μετακίνησης, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα κινδυνεύει με 3μηνη φυλάκιση ή στην καλύτερη περίπτωση με πρόστιμο 206 ερώ. Η αστυνομία έχει ήδη ειδικά έντυπα για την «αυτοπιστοποίηση» των εργαζομένων που πρέπει να μετακινούνται, ενώ αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλα τα μεταφορικά μέσα της «κόκκινης ζώνης». Το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε την εκστρατεία από τα κοινωνικά δίκτυα «Εγώ κάθομαι σπίτι του», για να πείσει τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις. Η Σικελία, η Καλαβρία, η Απουλία, το Αμπρούτσο, το Μολίσε και η Μπασιλικάτα ζήτησαν να μπαίνει σε καραντίνα και το Λάτσιο αποφάσισε να θέσει υπό επιτήρηση όσους έρχονται από τη Βόρειο Ιταλία.
Στο χωριό ή για σκι;
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διατάγματος του Κόντε οι σιδηροδρομικοί σταθμοί του Μιλάνου και άλλων γειτονικών πόλεων γέμισαν με κόσμου που προσπαθούσε να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του ή αυτούς που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τις καιρικές συνθήκες και πάνε για σκι στις Άλπεις που φαίνονται χιονισμένες στο φόντο. «Το πρώτο διάταγμα είναι να χρησιμοποιούμε το μυαλό και την κοινή αίσθηση» τόνισε ο περιφερειάρχης της Γένονα Τότι, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι παραλίες είχαν πλημμυρίσει με τουρίστες.
Ακροδεξιός λαϊκισμός
Η ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη σύγχυση στην κυβέρνηση για να κρύψει την κατάρρευση του ιδιωτικοποιημένου σε μεγάλο βαθμό συστήματος Υγείας στις περιφέρειες που ελέγχει εδώ και δεκαετίες.
«Εξαιτίας της σύγχυσης και της άσχημης εικόνας της Ιταλίας στον κόσμο, εκατομμύρια Ιταλών κινδυνεύουν να μην έχουν να δώσουν ψωμί στα παιδιά τους», προειδοποίησε η ενορχηστρωτής του λαϊκισμού Σαλβίνι, ενώ ο φασιστοειδής Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση διαχειρίστηκε πολύ άσχημα το διάταγμα για την «κόκκινη ζώνη» στη Βόρειο Ιταλία».
Ο περιφερειάρχης της Βενετίας και στέλεχος της Λέγκας ΤΖάια επιτέθηκε απευθείας στον Κόντε και την κυβέρνησή του: «Πρέπει να βγάλει από το διάταγμα της επαρχίες της Πάδοβα, του Τρεβίζο και της Βενετίας, γιατί δεν τα χαρακτηριστικά να αποτελούν «κόκκινη ζώνη». Είναι λάθος να μας απομονώσουν.
Το λένε οι επιστήμονος», τόνισε ο Τζάια, υποστηρίζοντας ότι και οι περιφερειάρχες της Λομβαρδίας και της Εμίλια Ρομάνια έμαθαν τα νέα για το διάταγμα από τα μέσα ενημέρωσης. «Κανείς δεν με προειδοποίησε», συμπλήρωσε η δήμαρχος της Βενετίας Μπρουνιάρο.
Στο κοινοβούλιο τα κόμματα συμφώνησαν να υπάρχει μια αναλογική συμμετοχή των βουλευτών και των γερουσιαστών, για να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
Η περιφέρεια της Λομβαρδίας και 14 επαρχίες της Βορείου και Κεντρικής Ιταλίας βρίσκονται ήδη στην «κόκκινη ζώνη» των 15 εκατομμυρίων ατόμων στα οποία απαγορεύονται οι μετακινήσεις και ισχύει μια ουσιαστική απαγόρευση της κυκλοφορίας, γιατί εκτός από το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων μετά τις 18.00, των πρακτορείων στοιχημάτων και των αιθουσών τυχερών παιχνιδιών, των θεάτρων και των κινηματογράφων, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να σταματά τους πολίτες και να εξακριβώνει τους λόγους μετακίνησής τους.
Νοσοκομεία εν καιρώ πολέμου: Επιλέγουμε ποιόν θα περιθάλψουμε
Η κατάσταση όμως στα ιταλικά νοσοκομεία είναι πολύ χειρότερη από αυτή που υπάρχει στους διαδρόμους της κυβέρνησης, των υπουργείων, των κομμάτων και του κοινοβουλίου, που λειτουργεί πλέον με μια αναλογική συμμετοχή βουλευτών και γερουσιαστών για να αποφεύγοντας οι πολλές και επικίνδυνες μετακινήσεις. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τοποθετεί σκηνές στους εξωτερικούς χώρους τους, παρόλο που η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
«Πρέπει να επιλέγουμε ποιον θα φροντίσουμε και ποιόν όχι, όπως σε κάθε πόλεμο. Αποφασίζουμε με βάση την ηλικία και την κατάσταση υγείας των ατόμων. Δεν το λέω εγώ, αλλά τα εγχειρίδια», προειδοποίησε ο 48χρονος αναισθησιολόγος Σασαρόλι, ο υπεύθυνος του Σχεδίου Έκτακτης Κατάστασης του νοσοκομείου του Μπέργκαμο στην καρδιά της Λομβαρδίας. Η κυβέρνηση έδωσε επίσης την άδεια της κατασκευής 500 μονάδων εντατικής το μήνα και την αύξηση της παραγωγής προστατευτικών μέσων, με αιχμή της μάσκες.
Η λιτότητα της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς: Σφαγή 37 δισ. και 70.000 κλινών
Σε μια δεκαετία οι κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς έχουν πραγματοποιήσει περικοπές 37 δισ. ευρώ στην τομέα της δημόσιας Υγείας, έχουν μειώσει κατά 70 χιλιάδες κλίνες την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν κλείσει 359 κλινικές, τμήματα και εργαστήρια, έχουν εγκαταλειφθεί ή αλλάξει χρήση πάρα πολλά μικρά νοσοκομεία και έχει μειωθεί δραστικά το προσωπικό, με τις περικοπές στο προσωπικό να αφορούν πάνω από το 50% των συνολικών περικοπών. και όλα αυτά στο βωμό της περίφημης δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή με πιο απλά λόγια η λιτότητα. Στην Ιταλία υπάρχουν 3,2 νοσοκομειακές κλίνες για 1.000 κατοίκους, στη Γαλλία 6 και στη Γερμανία 9.
Καμπανάκι για 1 εκατομμύριο νεκρούς
O Αντρέα Ριτσιάρντι, ο καθηγητής Υγιεινής και σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, προειδοποίησε ότι «ο ιός αυτού του τύπου μπορεί να έχει μια διασπορά χωρίς αντιστάσεις, γιατί δεν έχουμε ένα εμβόλιο και γιατί είναι καινούργιος και όλος ο πληθυσμός δεν έχει αυτή τη στιγμή αντισώματα για να τον αντιμετωπίσει».
Για τον Ριτσιάρντι ο ιός μπορεί να πλήξει το 60% του πληθυσμού, γεγονός που σημαίνει ότι με βάση των δεικτών θνησιμότητας μόνο στην Ιταλία μπορεί να υπάρξουν ένα εκατομμύριο νεκροί», ενώ δεδομένης της κατάρρευσης του συστήματος υγείας «ακόμη και αυτοί που δεν «κανονικές» ασθένειες, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά, δεν θα μπορούν να γιατρευτούν».
Φυλακές: Περιορισμοί στα επισκεπτήρια με αποδράσεις με νεκρούς και τραυματίες
Από τη φυλακή της Φότζια κοντά στο Μπάρι απέδρασαν 20 κρατούμενοι, από αυτή του Φροσινόνε έξω από τη Ρώμη πραγματοποιήθηκε άλλη μαζική απόδραση, χωρίς να μπορεί να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός, γιατί οι κρατούμενοι τελούν υπό κατάληψη τη φυλακή διαμαρτυρόμενοι για τους περιορισμούς στα επισκεπτήρια εξαιτίας του κορωνοϊού.
Στη φυλακή της Παβίας έξω από το Μιλάνο οι κρατούμενοι παρέμειναν σχεδόν επί δύο ημέρες στη ταράτσα της φυλακής, «χωρίς πράξεις βίας και χωρίς να πάρουν όμηρους», ενώ η εξέγερση των φυλακισμένων στη Μόντενα έξω από τη Μπολόνια ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω της τρεις νεκρούς και δύο άτομα στην εντατική.
Στις φυλακές του Σαν Βιτόρε και της Όπερα στο Μιλάνο η αστυνομία έστειλε ενισχύσεις 400 αστυνομικών για να αντιμετωπίσουν την εξέγερση των κρατούμενων, ενώ στη φυλακή του Σαν Βιτόρε στο κέντρο του Μιλάνου καταστράφηκαν δύο πτέρυγες.
Στη Νάπολη οι κρατούμενοι ανέβηκαν στην ταράτσα της φυλακής, ενώ οι συγγενείς τους ζήτησαν να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό την περίοδο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Στο Μπάρι οι κρατούμενοι παραμένουν στα κελιά τους κρεμώντας λευκά μαντήλια και φωνάζοντας «Ελεύθεροι, Αμνηστία».
Διαμαρτυρίες, καταλήψεις και επεισόδια σημειώθηκαν στις φυλακές και σε άλλες έξι τουλάχιστον μεγάλες πόλεις.
Στις δύο μεγάλες φυλακές της Ρώμης, τη Ρεμπίμπια και τη Ρετζίνα Τσέλι έβγαινε καπνός από τα κτίριά τους, με τις αρχές και προειδοποιούν για πιθανές αποδράσεις, ενώ τα ιταλικά ΜΑΤ έφθασαν να επιτεθούν με χημικά και στους συγγενείς των κρατουμένων. Στη Μπολόνια η φυλακή βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια των κρατούμενων, αφού έχουν αποχωρήσει όλοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Η εξέγερση των κρατούμενων σε 27 φυλακές οδήγησε στην κατάληψη των φαρμακείων πολλών φυλακών με αποτέλεσμα να έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους δύο κρατούμενοι, στη Βερόνα και την Αλεσάντρια, από υπερβολική χρήση ναρκωτικών, ενώ οι αρχές προειδοποίησαν για αναμενόμενη άνοδο του αριθμού των νεκρών από χρήση ναρκωτικών στις φυλακές.
Σύλλογος Ποδοσφαιριστών: Να διακοπεί το πρωτάθλημα
Ο σύλλογος ποδοσφαιριστών Assocalciatori ζήτησε τη διακοπή του πρωταθλήματος καταγγέλλοντας ότι οι αθλητικές αρχές δίνουν ένα άσχημο μήνυμα και ότι «είναι επικίνδυνα τα ταξίδια προς και από την «κόκκινη ζώνη», είναι επικίνδυνο να παίζουμε ποδόσφαιρο, είναι επικίνδυνο να χαιρετιόμαστε.
Οι ομάδες σήμερα μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο από υποχρέωση προς αυτούς που δεν έχουν το θάρρος να αποφασίσουν ότι το ποδόσφαριο δεν μπορεί να βγάζει εγκυκλίους κατά του κορωνοϊού».
Από τον κόσμο του ποδοσφαίρου έφθασαν πάντως και ο πιο
δραστικές προτάσεις, με τον πρώην τεχνικό της Εθνικής Ιταλίας Λίπι να προτείνει να υιοθετηθούν τα δραστικά μέτρα που πήρε το Πεκίνο: «Στην Κίνα εκτελούν όποιον δεν κλείνεται μέσα και το σκάει, στην Ιταλία πάνε για σκι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου