ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Νέα μέτρα, κύριε Πρωθυπουργέ, να μη γίνουμε Ιταλία

 

Ο Πατρινός καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας Δημ. Κουρέτας, προειδοποιεί:



Επιστολή με την οποία ζητά νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, έστειλε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας

Ο ίδιος καθηγητής, που τυγχάνει Πατρινός και από τους ιδρυτές του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Πάτρας,  είχε εκφράσει πριν από λίγες, μόλις, ημέρες τον έντονο προβληματισμό του για τη στάση πολλών Ελλήνων, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό:  

«Βλέπετε την Ιταλία που έχει σήμερα 20.000 κρούσματα. Βαδίζουμε ακριβώς στα βήματα της Ιταλίας και ο κόσμος στον δρόμο γελάει», είχε επισημάνει ο κ. Κουρέτας.
Στην επιστολή του, ο κ. Κουρέτας αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κορωνοϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα:

1. Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό.  
2. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό.
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τέστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300-400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες. 

Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Επίσης χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. 

Η Ιταλία ενώ έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορωνοϊό.
Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3.000 δείγματα τη μέρα απ’ όλες τις ηλικίες. Έτσι η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβως κατήρτησε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. 

Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτους θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς.

Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα. Απαιτείται να γίνει ενα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο. Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαικά και ερευνητικά ιδρύματα αλλα και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τέστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Ερευνας και Παιδείας. Πρέπει να φτιάξουμε τον χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα (συνεργεία στον δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη.

Με εκτίμηση Δημήτριος Κουρέτας
καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας».


________

Η επιστολή δημοσιεύεται στο fb του εκλεκτού συμπατριώτη-καθηγητή στην διεύθυνσή του: https://www.facebook.com/dimitris.kouretas.3/posts/10221647104711576
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: