ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

1973: Έτσι αποφεύχθηκε το αιματοκύλισμα στην Πάτρα

Από αριστερά προς δεξιά, οι Γιάνννης Ξαρχουλάκος (ΣΦΕΑ), Σία Αναγνωστοπούλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) Ιωάννα Μπεκίρη, (νεολαίισα του ΣΥΡΙΖΑ), Θόδ. Καλογήρου (ΣΦΕΑ).



Ο αντιδικτατορικός αγωνιστής Θόδ. Καλογήρου μιλά στην εκδήλωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, για το βράδυ της επέμβασης των ανδρών της χούντας!


Καλογήρου Θεόδωρος, τέως Αντιπρόεδρος Συλλόγου
Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών.
Στην κατάμεστη κόσμου αίθουσα της Αγοράς Αργύρη Πατρών, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή το βράδυ της  15-11-2019,  σε συνεργασία με το κόμμα, πραγματοποίησε λιτή εκδήλωση μνήμης υπέρ των ανώνυμων αγωνιστών των ημερών της κατάληψης του Πολυτεχνείου, αλλά και του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Οι μνήμες ξύπνησαν στους παλαιότερους και κεντρίστηκαν στους νεότερους. Και τελικά αποδείχτηκε μικρός ο χρόνος της βραδιάς για να χωρέσει τις αφηγήσεις συντελεστών των γεγονότων των ημερών εκείνων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πρόλογο από την νεαρή  Ιωάννα Μπεκίρη, μέλος της Νεολαίας και με πρώτον ομιλητή τον Θόδωρο Καλογήρου, τ. μέλος του ΔΣ Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών, ο οποίος υπήρξε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1973 και ως αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων  μίλησε για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύχθηκε το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα στην Πάτρα και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην διαμόρφωση συνθηκών για την ανατροπή της Δικτατορίας, καταθέτοντας ένα άγνωστο στοιχείο, που αφορούσε τις διαθέσεις της δικτατορίας Παπαδόπουλου έναντι των φοιτητών της Πάτρας, που από τύχη δεν οδήγησαν στο αιματοκύλισμα των νέων το βράδυ της επέμβασης των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων του καθεστώτος.

Ένοπλο σώμα είχε εντολή να ανοίξει πυρ πραγματικών πυρών κατά των φοιτητών του παραρτήματος. Οι οποίοι όμως φοιτητές, έχοντας επαφή με την Αθήνα πληροφορήθηκαν την επέμβαση στο κτίριο του Πολυτεχνείου και μετά από σύσκεψη αποφάσισαν πως ήταν ανώφελη η παραμονή τους μετά την τριήμερη κατάληψη που είχαν ξεκινήσει και την αιματηρή επέμβαση της Αθήνας.

Είχαν εντολή να μας ρίξουν στο ψαχνό, είπε ο αγωνιστής Θόδωρος Καλογήρου, που τόνισε, ότι εάν δεν παίρναμε την απόφαση αυτή, ως μη έχοντες γνώση των διαθέσεών τους, θα γινόταν και στην Πάτρα, ότι έγινε και στην Αθήνα.

Γιάννης Ξαρχουλάκος, μέλος ΔΣ του Συλλόγου
Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών.
Ένα ακόμη νέο στοιχείο της πρώτης ημέρας κατάληψης του Παραρτήματος, είναι το πρώτο σύνθημα που ακούστηκε από επταμελή ομάδα μαθητών της παρακείμενης ιδιωτικής νυκτερινής σχολής μηχανικών Λούτζη, (στεγάζονταν στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στη διασταύρωση Κορίνθου και Αγ. Νικολάου)  το οποίο όπως κατέθεσε ο τότε  μαθητής της Τριαντάφυλλος Μασμανίδης, ήταν: «Είμαστε μαζί σας». Και ακούστηκε εκτός Παραρτήματος και παρουσία ανδρών της Ασφάλειας Πάτρας, που παρακολουθούσε.

Αξιόλογη ήταν και η αναφορά του αγωνιστή του ΣΦΕΑ Γιάννη Ξαρχουλάκου, που μιλώντας για την Αριστερά και τις καταβολές των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα είπε: Εγώ δεν ήμουν Αριστερός. Υπήρξα γέννημα της Αριστεράς, γιατί γεννήθηκα από μάνα και πατέρα που ήσαν στο βουνό, εννοώντας το αντάρτικο!

Και ακόμη μιλώντας για την Δημοκρατία είπε πως το αντικείμενό της είναι τα πάντα, διότι αυτή είναι η Δημοκρατία. Τόνισε δε την ανάγκη να υπάρξει μουσείο εθνικής αντίστασης σε κάθε πόλη και ειδικά στην Αθήνα, διότι η αντίσταση είναι συνώνυμη της Δημοκρατίας. Και έτσι  εκμυστηρεύτικε τις προσπάθειες που γίνονται από τον ΣΦΕΑ να γίνει γενικό μουσείο  στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου στεγάζονται και τα γραφεία του ΣΦΕΑ, μετά από παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφήδη, προέδρου της ΕΔΙΑ Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Αττικής επί Ρένας Δούρου, η οποία συνέβαλε στο να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΕΑΤ - ΕΣΑ.

Τέλος κατέθεσε αντίγραφο του χουντικού διατάγματος κατάργησης του Ασύλου, του οποίου χρήση έκανε η σημερινή κυβέρνηση.

Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας
του ΣΥΡΙΖΑ, τ. αν.Υπ.Εξ.
Τελευταία μίλησε η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και τ. αν.Υπ.Εξ.  Σία Αναγνωστοπούλου, με αντικείμενο της υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και της δημοκρατίας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, με αφορμή την κατάργηση του ασύλου και την επιχειρούμενη διάταξη των σωμάτων των φοιτητών για να τους ποδηγητήσει.

Ακόμη μίλησε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα, αφού πρώτα το απομονώσει και περιθωριοποιήσει, ώστε να βρεθεί χώρος ελεύθερος για δράση των μπαχαλάκηδων, από την οποία επωφελούμενη θα στιγματίσει το υγειές κίνημα των φοιτητών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο που ακολούθησε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: