ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Σ. Φάμελλος: Άμεσα μέτρα για την Αμιαντίτ της Πάτρας





Στην άμεση λήψη σειρά μέτρων που θα επιτρέπουν την φύλαξη του χώρου του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ στο Δρέπανο της Πάτρας καθώς και  την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων που υπάρχουν εκεί, συμφώνησαν με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο στην συνάντηση που είχαν μαζί του οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής. 
 
Ο κ. Φάμελλος μίλησε για το θέμα «Στο Κόκκινο Πάτρα 107,7» όπου μεταξύ άλλων δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου. Επίσης αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι στην Αμιαντίν απορρίπτονται ακόμα και σήμερα απόβλητα. Όπως είπε μάλιστα τα στοιχεία αυτά θα τα καταθέσει στην Εισαγγελία προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Όπως υποστήριξε ο κ. Φάμελλος:
«Υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα και ένα επικοινωνιακό θέμα. Όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα στην Πάτρα δεν είναι θεσμικές πληροφορίες και δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Φήμες επί φημών. Σχεδόν μυθιστόρημα, μια μυθιστορηματική κουβέντα. Στην περιοχή της Πάτρας ΔΕΝ προβλέπεται από τον εθνικό σχεδιασμό μονάδας ταφής επικινδύνων αποβλήτων. Η μόνη πρόβλεψη που υπάρχει είναι μια δυνατότητα να αναληφθεί στο μέλλον μια πρωτοβουλία για τα υγειονομικά-νοσοκομειακά επικίνδυνα. Δεν έχει όμως ξεκινήσει και δεν έχει καμία σχέση με την Αμιαντίτ.

Όμως η Αμιαντίτ αποτελεί ένα ζήτημα υψηλής περιβαλλοντικής προτεραιότητας, μιας και για τουλάχιστον δεκαετία υπάρχουν στον χώρο αποθηκευμένα επικίνδυνα απόβλητα. Η Πάτρα έχει να νοιάζεται κι εμείς ουσιαστικά για να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει και όχι που θα δημιουργηθεί και για το οποίο βγήκαν φήμες».

Στο δια ταύτα της συνάντηση ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι θα προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή μέτρων φύλαξης και περίφραξης της εγκατάστασης από τους ιδιοκτήτες της δραστηριότητας με παράλληλο έγγραφο εκ μέρους του Αν. ΥΠΕΝ προς τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ώστε να επισημανθούν οι κίνδυνοι των αποθέσεων, η ανάγκη εφαρμογής αυστηρών κανόνων επιτήρησης και η απονομή ευθυνών σε όσους παραβιάζουν τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και σε όσους συμμετέχουν ή ενθαρρύνουν την παράνομη απόρριψη αποβλήτων, η οποία διαπιστώθηκε ότι συνεχίζεται στην περιοχή.
«Ήδη τις μέρες αυτές απορρίπτονται  επιπλέον απόβλητα στην περιοχή. Μας κατατέθηκαν λοιπόν επισήμως έγγραφα που αποδεικνύουν το ποίοι φέρονται ως δώσαντες την εντολή. Θα ζητήσουμε από τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές Αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα διότι ο χώρος έχει ιδιαίτερη επικινδυνότητα. Υπάρχουν σε έγγραφα που μου αποδόθηκαν χθες και θα τα στείλω στον Εισαγγελέα έγγραφες καταγγελίες για το ποίοι ευθύνονται, ποίοι έδωσαν την άδεια και ποια κατασκευαστική τα έστειλε», σχολίασε με νόημα ο κ. Φάμελλος.

Επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενημερωθεί αρμοδίως το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να επιτευχθεί η επιτάχυνση της δημοσιοποίησης της απόφασης για την υπόθεση που εκδικάστηκε την 1η Φεβρουαρίου 2017, λαμβάνοντας υπόψη το σαφέστατο ζήτημα ασφάλειας του περιβάλλοντος.
Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση των ιδιοκτητών της έκταση για ανάγκη εφαρμογής άμεσων μέτρων, τα οποία σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζουν την ασφαλή διαχείριση. Ανάμεσα σε όσα μπορούν να γίνουν ο κ. Φάμελλος συμπεριέλαβε τον προσδιορισμό και αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων και τον λεπτομερή καθορισμό των μέτρων ελέγχου και των απαραίτητων ενεργειών ασφάλειας και προστασίας. Επίσης την κατηγοριοποίηση και διαχωρισμό όλων των αποβλήτων σε επικίνδυνα και μη απόβλητα. Την διερεύνηση της δυνατότητας συλλογής και συσκευασία των αποβλήτων αμιάντου ώστε να μην διαχέονται στον αέρα αλλά και για να είναι έτοιμα για την οποιαδήποτε οριστική λύση αποφασίσει το ΣτΕ.

Τέλος συμφωνήθηκε να καταρτιστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για κάθε τμήμα των εργασιών.

«Η Πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ γι’ αυτό είναι κρίσιμο να βγει. Με βάση την όποια απόφαση, η υφιστάμενη νομική κατάσταση λέει, ότι η ευθύνη των αποβλήτων είναι του παραγωγού. Άρα οι ιδιοκτήτες της έκτασης είναι υπεύθυνοι να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα ή να τους χρεωθούν τα κατάλληλα μέτρα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν είχαν αναλάβει την ευθύνη τους και δεν είχαν επιλύσει το πρόβλημα όλες διαχρονικά οι Αρχές μέχρι τώρα. Να το πω και αλλιώς η προηγούμενη κυβέρνηση τι έκανε; Τι γινόταν τόσο καιρό με την «Αμιαντίτ»; Επειδή βλέπω και διάφορους βουλευτές της Αντιπολίτευσης να καταθέτουν ερωτήσεις, για μένα είναι ιδιαίτερα περίεργο να καταθέτει ερωτήσεις η Αντιπολίτευση διότι έχει αφήσει στην περιοχή της Πάτρας, ανοιχτή εναπόθεση επικινδύνων εδώ και χρόνια, δεν έχει βρει λύση και ταυτόχρονα η χώρα βαρύνεται με πρόστιμο 10εκ. ευρώ το χρόνο γιατί δεν έχει καμία υποδομή επικινδύνων σε όλη την Ελλάδα. Καταλαβαίνετε σε ποια κατάντια περιβαλλοντικά είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην χώρα μας», δήλωσε ο κ. Φάμελλος.

Aξίζει να υπογραμμιστεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα αναλύσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην εγκατάσταση και στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες διενεργήθηκαν πρόσφατα από πιστοποιημένο εργαστήριο σε αναλύσεις αμιάντου. Οι αναλύσεις αυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία υπέρβαση ορίων στα νερά της θάλασσας και στην ατμόσφαιρα της περιοχής.
«Τα αποτελέσματα αυτά δεν αναιρούν τη δήλωσή μου για την ανάγκη, εξαιτίας του περιβαλλοντικού κινδύνου, να βρούμε άμεσα λύση. Οι αναλύσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί την τελευταία περίοδο δεν αποτελούν αποτελέσματα διαπιστευμένων εργαστηρίων και δεν έχουν θεσμική ισχύ», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: