ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Ύποπτη η βιαστική προσφυγή του ΝΣΚ για τις ματωμένες φράουλες

Φωτογραφία αρχείου, από την δίκη στο Ορκωτό Μεικτό Δικαστήριο της Πάτρας, στην αίθουσα του Εφετείου.

Η θέση της κυβέρνησης και του υπ. Δικαιοσύνης για την υπόθεση Μανωλάδας και τις κατάπτυστες αποφάσεις των δικαστηρίων της Πάτρας είχε εκφραστεί μέσω του Στ. Κοντονή, αλλά αγνοήθηκε!


Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι η απόφαση του ΝΣΚ, να ζητήσει επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας σε πρόστιμο περίπου 600 χιλ. ευρώ για τους 42  Μπαγκλαντεσιανούς εργάτες γης και σε  4.363 ευρώ δικαστικά έξοδα για την κακοδικία που παρουσιάστηκε στις 30 Ιουλίου 2014 στο Ορκωτό Μεικτό Δικαστήριο της Πάτρας, σχετικά με την υπόθεση των ματωμένων φράουλων στην Μανωλάδα και την απαλλαγή του  κτηματία Ευαγγελάτου, και σε ποινές ελαφρές άλλοι δύο συνεγάτες του, όπου με αφορμή τα παραπάνω η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 30 Μαρτίου 2017, είναι τουλάχιστον ακατανόητη για τους εξής λόγους. 

Εμβόλιμα να πούμε ότι αυτή η βιαστική ενέργεια του ΝΣΚ, αποτελεί, υπονόμευση του κύρους του Υπ. Δικαιοσύνης και επίδειξη  ισχύος των μηχανισμών της Δεξιάς που ζουν και βασιλεύουν στον κρατικό μηχανισμό. Από αυτήν την πλευρά, πολύ σωστά έκανε ο Υπουργός που έσβησε εν τη γενέσει τους τις ελπίδες όσων πιστεύουν για μακροημέρευσή τους στα πόστα τους!  

Αρχικά, το ΝΣΚ ζήτησε οδηγίες από τα δικαστήρια που αθώωσαν τους εργοδότες - πιστολέρο της Μανωλάδας να δώσουν οδηγίες για το αν θα πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση που, συν τοις άλλοις, καταδίκασε την Ελλάδα για κακοδικία. «Με άλλα λόγια, ζήτησε από τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα» είπε στην εφημερίδα «Αυγή» αρμόδια πηγή.

Επιπλέον, η θέση της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης για τη υπόθεση Μανωλάδας και τις κατάπτυστες αποφάσεις των δικαστηρίων της Πάτρας είχε εκφραστεί μέσω του Στ. Κοντονή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «όνειδος για τη χώρα» την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Είχε προαναγγείλει μάλιστα ότι θα στείλει έγγραφο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου καθώς και στην Επιθεώρηση Εργασίας ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες που οδήγησαν τα ελληνικά δικαστήρια στην αθώωση των παραγωγών φράουλας από την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

Πράγματι, ο υπουργός, στις 3 Απριλίου 2017, με το υπ' αριθμό πρωτοκόλου 1314 έγγραφο προς τον Άρειο Πάγο επισήμανε ότι «το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 4 παρ. 2 της ΕΣΔΑ λόγω της παράλειψης της χώρας να εκπληρώσει τις θετικές της υποχρεώσεις και ειδικότερα τις υποχρεώσεις για πρόληψη του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, για προστασία των θυμάτων, για αποτελεσματική διερεύνηση των επικαλούμενων παραβιάσεων και για δίωξη και τιμωρία των δραστών». 

Και ο Στ. Κοντονής κατέληγε: «Εν όψει των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις δέουσες κατά την κρίση σας ενέργειες για να διασφαλιστεί η προσήκουσα ερμηνεία και εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με το σύνταγμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν περιπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας ενώπιον των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων με δυσμενέστατες οικονομικές επιπτώσεις για το σύνολο των πολιτών».

Ο υπουργός επίσης έστειλε μήνυμα και στους δικαστές δηλώνοντας: «Πρέπει να προσέξουμε περισσότερο αυτά τα ζητήματα και οι δικαστικές ενώσεις να ασχοληθούν με αυτά, παρά να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Γιατί, εκτός από τη διεθνή απαξίωση, έχει χρεωθεί και η χώρα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο ορισμένοι το προσπερνούν χωρίς να προβληματιστούν: Αυτή η απόφαση θα αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο για δεκάδες χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: