ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Βάζει μπρος το γεωτρύπανο υπό τις... ευλογίες των ΗΠΑ!Ανοιχτά της Κύπρου βρίσκεται το πλοίο - γεωτρύπανο που μίσθωσε η Total, West Capella, το οποίο μπήκε στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, φτάνοντας δύο ώρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα, σήμερα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη η έναρξη των εργασιών αναμένεται το Σάββατο. Θα πρέπει να προηγηθούν οι εργασίες που αφορούν τη σταθεροποίηση του πλοίου, την πραγματοποίηση τεχνικών ελέγχων και τη σάρωση του βυθού ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκληθούν φθορές σε αρχαιολογικά αντικείμενα.

Το σημείο της γεώτρησης, Onesiphoros West 1, βρίσκεται περίπου 150 χλμ από τις ακτές της Λεμεσού, και το γεωτρύπανο αναμένετα ινα ξεκινήσει τις εργασίες του από τα 1.698 μέτρα βάθος. Στόχος είναι να τρυπήσει μέχρι τα 4.250 μέτρα κάτω από τον βυθό.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Περιβάλλοντος αν η γεώτρηση αποτύχει, η Total, θα είναι σε θέση να το ανακοινώσει αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ αν εντοπιστεί κοίτασμα θα ανακοινωθεί αρχές Οκτωβρίου.

Η πρώτη «κίνηση» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ μετά τον απόπλου του West Capella από την Τενερίφη καταγράφηκε χθες, με την έκδοση Navtex για δέσμευση μεγάλης θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κύπρου, με σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικής ναυτικής άσκησης.
Την ίδια ώρα, το Μπαρμπαρός παραμένει αγκυροβολημένο στο Tasucu, στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι πιθανή η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε και στη διάρκεια παλαιότερων γεωτρήσεων. Είναι επίσης πιθανό το Barbaros Hayreddin P να συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα πολεμικά πλοία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, το West Capella συνοδεύουν διακριτικά δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου.


Πληθαίνουν εξ Αμερικής τα βήματα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς το δικαίωμά της να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Μετά την επιστολή που έστειλαν προ 10ημέρου 36 Αμερικανοί Βουλευτές στον υπουργό Εξωτερικών ζητώντας του να κρατήσει μία σθεναρή στάση απέναντι στις απειλές της Τουρκίας, με αφορμή την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ, τώρα και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου σε αποκλειστική δήλωσή του εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Κύπρου και των εταιρειών που συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε: 

«Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Δημοσίευση σχολίου