ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Με συντονισμένα μέτρα απειλεί η Τουρκία τις εξορύξεις

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σ'ύμφωνα με τηλεγράφημα των ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters,  προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.


Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Οι έρευνες και οι ενδεχόμενες γεωτρήσεις — συμβατική υποχρέωση της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία — θα γίνουν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, το οποίο έλαβε θέση για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.


Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, επεσήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και εξήγησε πως η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση, που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.

Επίσης, θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στην Τουρκία ενώ σε ό,τι αφορά τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων. Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα, για να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι όμως, όπως είπε, ο κύριος Λακκοτρύπης, που είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρίας. Ενα χρόνο αργότερα, η εταιρία αυτή ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, άδεια εκ μέρους των Αιγυπτιακών αρχών, για να χρησιμοποιήσει μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της. «Απέστειλα», είπε, «επιστολή στον ομόλογο μου της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως «η Κύπρος μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση, που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη». Σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ , Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο έξι , ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες, κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: