ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 4/7/2017



Για τις πυρκαγιές (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα)

-  Η δημοσιονομική προσαρμογή, οι στερήσεις, η λιτότητα των προηγούμενων χρόνων  μείωσε τις αναγκαίες δαπάνες που η Πολιτεία προβλέπει στον Προϋπολογισμό της. Μείωσε και τις δαπάνες για τη βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Έγιναν κάποια ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα, ώστε με αυτές τις περιορισμένες δαπάνες να μπορέσουμε να είμαστε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Τα πτητικά μέσα, σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, είναι αρκετά. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι περισσότερα. Σημασία έχει, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, τα υπάρχοντα πτητικά μέσα να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

- Η εικόνα που έχουμε είναι ότι η αντιμετώπιση των βλαβών γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, ώστε να μπορούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πτητικά μέσα στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια διαρκούς επίβλεψης και επιτήρησης από την ηγεσία του στρατεύματος, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού, αλλά και της Πυροσβεστικής. Δείτε εδώ ολόκληρες τις δηλώσεις.

Για τον ΣΚΑΙ και τον  Μπογδάνο (σχόλιο του Γραφείου Τύπου Πρωθυπουργού)

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπογδάνος μπερδεύει μέσα στο παραλήρημά του την ενημέρωση με την προπαγάνδα, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τη συκοφαντία και τις ύβρεις. Είναι εξάλλου γνωστός για το ήθος και το ύφος του. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, που ούτε εμείς αλλά ούτε και κανένας εχέφρων πολίτης δεν τον παίρνει στα σοβαρά. Η αναγνώριση εκ μέρους του ΣΚΑΙ της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς του δημοσιογράφου του αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης ενημέρωσης αλλά και της βελτίωσης των όρων διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης.

Για τις δηλώσεις του Β. Κικίλια (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Σε μια άθλια επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, στις συνεντεύξεις που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Μετά τη χθεσινή τραγική εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, όπου δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα έστω στοιχειώδες σχέδιο για τη χώρα, ο κ. Κικίλιας επιβεβαίωσε το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης για το χρέος.  Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον Σκάι σχετικά με το θέμα των νέων θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί κατά το πρόσφατο διάστημα, δεν δίστασε να ισχυριστεί πως “όσο τις βλέπει η ελληνική κοινωνία, άλλο τόσο τις βλέπουμε κι εμείς [...]”! Είναι πλέον προφανές πως το δόγμα “όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την θεωρία, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα” αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τη ΝΔ, αν συνυπολογιστεί πως, κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, η απώλεια των θέσεων εργασίας έφτασε τις 259.000.  Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας “υποσχέθηκε” μείωση των κρατικών δαπανών. Οι πάντες γνωρίζουν πως, όταν μιλά η ΝΔ για μείωση δαπανών, εννοεί την πλήρη ισοπέδωση του κράτους πρόνοιας και την παράδοση του στα ιδιωτικά συμφέροντα, εννοεί απολύσεις, εννοεί περικοπές στη δημόσια παιδεία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα χυδαία ψέματα και οι εξόφθαλμες διαστρεβλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ δεν μπορούν να διαγράψουν ούτε την πραγματικότητα ούτε τη μνήμη των πολιτών.

Για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)

Η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διέθεσε ποσό ύψους 300.000 ευρώ για τις άμεσες βιοτικές ανάγκες των σεισμοπλήκτων, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλόγως των αναγκών που θα καταγράψει και θα αιτηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ο Δήμος Λέσβου, η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας θα διαθέσει επιπλέον ποσά. 

Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενεργοποιεί τις διατάξεις του νόμου 2556/97, σύμφωνα με τις οποίες για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους, που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, προβλέπονται σημαντικές διευκολύνσεις: α) κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα εισφορών (μετά των προσθέτων τελών, τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων), β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων), γ) εξόφληση των ανωτέρω εισφορών σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά τη λήξη της εξάμηνης αναστολής.

Ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των φορέων του νησιού,  οι κάτοικοι της Λέσβου εξαιρούνται των περιορισμών των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ. Επομένως, δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με μόνιμη κατοικία τη Λέσβο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τουριστικό κατάλυμα ακόμη και αν αυτό βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΟΓΑ έχουν επεξεργαστεί ειδικό πακέτο παροχών για την πληγείσα Λέσβο.

Για τις συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό (δήλωση Ν. Κοτζιά)

Κάνουμε δύο ομάδες εργασίας. Τη μία τη συμφωνήσαμε και ξεκίνησε, τη δεύτερη ελπίζω να τη συμφωνήσουμε μέχρι αύριο το πρωί. Η μία είναι για το νέο καθεστώς ασφάλειας της Μεγαλονήσου και εμείς επιμένουμε στη διαπραγμάτευση ότι ασφάλεια δεν είναι μόνο η στρατιωτική, καθώς αυτή είναι μια αντίληψη του 17ου-18ου αιώνα και όχι του 21ου. Κατά δεύτερο, ελπίζουμε να συγκροτηθεί αύριο μια ομάδα για την απομάκρυνση των στρατευμάτων και αύριο το πρωί θα έρθουν και οι στρατιωτικοί μας, οι ειδικοί για αυτά τα ζητήματα.

Απάντηση Μογκερίνι σε Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ

H Κομισιόν στην απάντηση που έδωσε μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι, υπενθυμίζει ότι «στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία και σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο». Ακόμα σημειώνει ότι «η ΕΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες και έχει καλέσει την Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται κατά κράτους μέλους ή οποιαδήποτε αιτία προστριβής ή τυχόν ενέργειες που θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών» και επίσης τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους. Η κ. Μογκερίνι συνεχίζει αναφέροντας ότι η «ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένως ότι οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται» και υπενθύμισε ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες η Τουρκία καλείται να τηρήσει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα».  Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την τροπολογία για το ΙΓΜΕ (ανακοίνωση ΥΠΕΝ)

Σε τροχιά επανεκκίνησης και πλήρους λειτουργίας τίθεται το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με την τροπολογία, που κατέθεσε ο Γιώργος Σταθάκης. Η τροπολογία θεσπίζει για διάστημα 12 μηνών αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του Ινστιτούτου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν από αύριο κιόλας οι εργαζόμενοι να λάβουν και πάλι τη μισθοδοσία τους. Το ΙΓΜΕ βρισκόταν σε πλήρη παράλυση, όπως είπε ο Υπουργός, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, εξαιτίας οικονομικών βαρών που του χρεώνονται αλλά αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ είχαν στραφεί κατά του Ινστιτούτου, διεκδικώντας δικαστικά την αποζημίωση συνταξιοδοτικού πακέτου το οποίο είχε συναφθεί με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και είχε λήξει. Αντί να κινηθούν οι ίδιοι κατά της ιδιωτικής εταιρίας, για να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, υπήρξε η απαίτηση αυτό να καλυφθεί από το δημόσιο προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκαριστούν δικαστικά όλοι οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και να μην μπορεί να λειτουργήσει το Ινστιτούτο.

Εκτεταμένοι έλεγχοι βιομηχανικών προϊόντων στη Β. Ελλάδα (ανακοίνωση Υπουργείου Ανάπτυξης)
Εκτεταμένους ελέγχους σε εισερχόμενα φορτία βιομηχανικών προϊόντων, πραγματοποίησαν το διάστημα από 24 έως 26 Μαΐου 2017 στα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής, μικτά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για το Πεδίο του Άρεως

Η διοίκηση Δούρου παρέλαβε «πριν 2,5 χρόνια ένα πάρκο –φάντασμα και αμέσως ξεκίνησε μια προσπάθεια αναβάθμισής του, με συντήρηση και ενίσχυση του πρασίνου, αλλά και επισκευές των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων που υπάρχουν εντός του. Τους τελευταίους μόνο μήνες έχουν φυτευτεί 880 δένδρα, 9.100 θάμνοι, 1.400 ποώδη πολυετή, ενώ παράλληλα έχουν γίνει εκτεταμένα κλαδέματα, συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού και έχει καθαρισθεί. Επίσης, τοποθετήθηκαν 8,5 χλμ σωλήνες ύδρευσης, δεκάδες νέες πινακίδες, 250 καπάκια φρεατίων κ.α. Έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως και θα αξιοποιηθεί ως χώρος εστίασης και πολιτισμού το εμβληματικό κτίριο «Οικονομίδη» του Πάρκου. Επίσης, έχουν επισκευαστεί οι δυο «Γαρδένιες» που θα λειτουργήσουν ως καντίνες. Εντός του 2018 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κτιριολογική αποκατάσταση και του Green Park, το οποίο και αυτό θα αξιοποιηθεί. Πέραν όλων αυτών, η Περιφέρεια θα διαθέσει φέτος 1,5 εκατ. ευρώ για φύλαξη, συντήρηση πρασίνου, επισκευές κά, ενώ έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της για το 2017 άλλα 6,5 εκατομμύρια ευρώ για νέα έργα . Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: