ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η κερδοφόρος ΔΕΥΑΠ απολογείται προκαταβολικά



Ο κεντρικός ιστός της πόλης, εξυπηρετείται από τους υπάρχοντες εδώ και εκατονταετίες παντορροϊκούς αγωγούς, η συντήρηση των οποίων είναι σχεδόν αδύνατη, λέει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Α. Παπανικήτας!
 


Ζητά ένταξη αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ και ενίσχυση των υπηρεσιών της με πρόσθετο προσωπικό, πέραν των 34 ατόμων που μόλις πριν λίγους μήνες της διετέθη από το Υπουργείο!


Αν και προ ημερών στον απολογισμό της ΔΕΥΑΠ ο Πρόεδρος κ. Παπανικήτας ανέφερε πως η επιχείρηση είναι κερδοφόρος και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης, λίγη σημασία έχει αυτό αφού επανέρχεται με συνοδεία τον Δήμο Πατρέων και θέτει θέμα οικονομικής ενίσχυσης για την κατασκευή φέτος αντιπλημμυρικών έργων που δεν έχουν γίνει εδώ και αιώνες, όπως αναφέρει!

Αντί να τεθεί χρονοδιάγραμμα σταδιακής κατασκευής έργων, που είναι και το αντικείμενο της Δημοτικής Επιχείρησης, ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ικανοποιηθούν οι ελλείψεις, θέτεται αίτημα οικονομικών. Με απλά λόγια τούτο σημαίνει: «Δώστε μου λεφτά να κάνω έργα, εγώ που ξέρω και έχω την ευθύνη ειδάλλως δεν κάνω τίποτε».

Μπροστά στον κίνδυνο λοιπόν να πλημμυρίσουν περιοχές της πόλης, ΔΕΥΑΠ και Δήμος Πατρέων ξορκίζουν το... στοιχειό για να αποποιηθούν ευθύνες που θα ζητηθούν από τους πληττόμενους πολίτες. Και φυσικά αράουτ στέλνουν την μπάλα εκτός γηπέδου!

Στο... διάγγελμά τους, περιγράφουν τις πτυχές του αντιπλημμυρικού προβλήματος και αναφέρουν τα όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωση για την αντιπλημμυρική προστασία κια εντοπίστηκε η... ανάγκη για ενίσχυση των υπηρεσιών της με πρόσθετο προσωπικό, πέραν των 34 ατόμων που μόλις πριν λίγους μήνες της διετέθη από το Υπουργείο.

Λένε λοιπόν:

«Οι νεροποντές των τελευταίων ημερών που έπληξαν τις περιοχές της Πελοποννήσου και της Θεσσαλονίκης και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια συνανθρώπων μας, τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καλλιέργειες αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για δεκαετίες η πόλη μας έχει στερηθεί, όπως όλες οι περιοχές της Ελλάδας, έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων. Αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ και στα άλλα προγράμματα, δεν ήταν στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων, που ενώ έχουν μεταφέρει την αρμοδιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας στους Δήμους περικόπτουν δραματικά τους πόρους και τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου, εκπαιδευμένου προσωπικού.  Εφαρμόζουν πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί ως κυρίαρχη πολιτική την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.

Στην πόλη μας για παράδειγμα, είναι διαπιστωμένο, ότι οι αγωγοί όμβριων είναι μικρότερης χωρητικότητας σε σχέση με τις ανάγκες και όταν το ύψος της βροχόπτωσης είναι μεγάλο, προκαλείται υπερχείλιση και πλημμυρίζουν οι δρόμοι.

Έχουν και τη δική τους ευθύνη εκείνοι που έκαναν τις πρόχειρες κατασκευές έργων και υποδομών, όπως η αποχέτευση των πεζόδρομων της Γεροκωστοπούλου  και της Ρήγα Φεραίου, η Όθωνος Αμαλίας, που για δεκαετίες πλημμυρίζει με την πρώτη νεροποντή, της Ακτής Δυμαίων, του Κόκκινου Μύλου κ.ά.

Η Δημοτική Αρχή και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ δεν εφησυχάζουν, δεν σταυρώνουν τα χέρια. Βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων από όλες τις φυσικές καταστροφές.

Με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της ΔΕΥΑΠ, που στηρίζεται σε υπάρχουσα προμελέτη για τον πρώην Δήμο Πατρέων, απαιτείται η κατασκευή των παρά Διακονιάρη συλλεκτήρων και των παραγλαύκειων συλλεκτήρων, προϋπολογισμού περίπου 90 εκατ. ευρώ, πλέον των δικτύων συλλογής, προϋπολογισμού περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ο κεντρικός ιστός της πόλης, εξυπηρετείται από τους υπάρχοντες εδώ και εκατονταετίες παντορροϊκούς αγωγούς, η συντήρηση των οποίων είναι σχεδόν αδύνατη και η δυνατότητα απορροής είναι περιορισμένη σε σχέση με τις εξυπηρετούμενες περιοχές λόγω της έκτασης της πόλης.

Σε αρκετές περιοχές, έχουν κατασκευαστεί δίκτυα απορροής όμβριων χωρίς σχεδιασμό, που με την επέκταση της πόλης, δεν επαρκούν οι αγωγοί, ώστε να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα και επικίνδυνες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν δίκτυα όμβριων στις περιοχές βόρεια του Μείλιχου (Αγυιά - Προάστιο – Καστελλόκαμπος – Ρίο – Ακταίο – Άγος Βασίλειος – Αραχωβίτικα), στους πρώην Δήμους Μεσσάτιδας και Βραχνεΐκων. Κατασκευασμένα τμήματα, απορρέουν σε χαντάκια και συνολικά δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα συστήματα με αποδέκτες.

Διεκδικούμε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ένταξη στο ΕΣΠΑ όλων των αναγκαίων έργων υποδομής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της πόλης μας, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: