ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Καλειδοσκόπιο κυβερνητικής δραστηριότητας β΄



Για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες (ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας)

Συνεχίζεται  η  προσπάθεια  των  γνωστών  κύκλων  με  κύριο  όχημα  τους  βουλευτές  της  αξιωματικής  αντιπολίτευσης  να  δημιουργήσουν  εσφαλμένες  εντυπώσεις  και  να  παραπληροφορήσουν  την  κοινή  γνώμη  ως  προς  τη  νομιμότητα  διεξαγωγής  της  δημοπρασίας  για  την  αδειοδότηση  των  τηλεοπτικών  σταθμών.


Το  πιο  πρόσφατο  επιχείρημά  τους  είναι  ότι  η  κυβέρνηση  όφειλε  να  μην  ολοκληρώσει  τον  διαγωνισμό  αυτό  πριν  αποφανθεί  το  Συμβούλιο  της  Επικρατείας  σχετικά  με  τη  νομιμότητά  του. 

Το  επιχείρημα  αυτό  καταρρέει  με  μόνη  την  ανάγνωση   των  πρόσφατων  αποφάσεων  του  Συμβουλίου  της  Επικρατείας, που  απέρριψαν  στο  σύνολό  τους  τις  αιτήσεις  ασφαλιστικών  μέτρων  των  τηλεοπτικών  σταθμών  που  επεδίωκαν  να  ανασταλεί  η  διαγωνιστική  διαδικασία, όπου  αναφέρεται  επί  λέξει  ότι  συντρέχουν  εν  προκειμένω – κατά  τα  βασίμως  προβαλλόμενα  και  από  τη  Διοίκηση – επιτακτικοί  λόγοι  δημοσίου  συμφέροντος  που  επιβάλλουν  την  ταχεία  ολοκλήρωση  της  επίμαχης  διαγωνιστικής  διαδικασίας.

Η  κυβέρνηση  σεβόμενη  τις  αποφάσεις  του  Ανώτατου  Δικαστηρίου και  τις  σχετικές  δεσμεύσεις  της  μεριμνά  για  την  απρόσκοπτη  ολοκλήρωση  του  διαγωνισμού.

Διαψεύδει ο Γ. Μουζάλας την απόδοση της συνέντευξης του στη γερμανική εφημερίδα Bild)

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας διαψεύδει την απόδοση των λεγομένων του όπως αυτή έγινε από την εφημερίδα BILD.

- Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, μια συμφωνία η οποία εξαρτάται από την υποστήριξη της Ευρώπης στο ένα σκέλος και την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο άλλο.

Μέχρι στιγμής η συμφωνία τηρείται. Έχουμε μια ροή προσφύγων η οποία δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη μη τήρησης της συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα νησιά, κάποιες μέρες είναι μηδενικές, κάποιες μέρες είναι κοντά στους 100. Είναι ένας αριθμός ανθρώπων στον οποίον έχουμε έτσι κι αλλιώς στραμμένο το ενδιαφέρον μας. Ενδεικτικά όμως σας λέω ότι το ποσοστό των ανθρώπων σε σχέση με πέρσι τέτοια περίοδο είναι μειωμένος κατά 95-97%.  Βεβαίως παρακολουθούμε, βεβαίως ανησυχούμε, όμως μέχρι στιγμής, επαναλαμβάνω, ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίζουν τα νησιά μας δεν αποτελεί ένδειξη μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει εγκαίρως όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους κινδύνους που υποβόσκουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Το προσφυγικό, όπως έχει αποδεχθεί η Ε.Ε. με τον πιο επίσημο τρόπο, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η λύση του αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης.

Δείτε στο συνημμένο το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γ. Μουζάλα. Επιπλέον, δείτε συνημμένο αναλυτικό σημείωμα για τον αριθμό των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης γάλακτος (ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάρτισης Εθνικής Νομοθεσίας – Υπουργικής Απόφασης,  για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, και διαβιβάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκο Μπόλαρη, στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Aγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Χ. Κασίμη, προκειμένου να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη.

Στην εν λόγω Απόφαση θεσπίζεται υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα,  τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προσυσκευασμένα ή μη των άρθρων 80-84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών συμπεριλαμβανομένων των ζυμωμένων γαλάτων. Η επισήμανση θα αφορά την αναγραφή της χώρας άλμεξης, της χώρας επεξεργασίας και της χώρας συσκευασίας. Προβλέπεται  παροχή χρονικού διαστήματος έξη μηνών μετά την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ για την προσαρμογή.

Παρόμοια διαδικασία έκδοσης εθνικής νομοθεσίας κοινοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία. Στην περίπτωση της Γαλλίας, που ήταν και η χώρα που νομοθέτησε σχετικά, το αίτημα έγινε δεκτό από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Andriukaitis.

Με την κατάρτιση Εθνικής Νομοθεσίας, υλοποιείται η πολιτική βούληση και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης, αφού το ΥΠΑΑΤ με την νομοθέτηση αυτή:
α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας
β) προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών  και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού
δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στην εθνική οικονομία.

Για τον Φαληρικό Όρμο (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή, τροπολογία με την οποία παραχωρείται στην Περιφέρεια Αττικής, για χρήση και χωρίς αντάλλαγμα, για σαράντα έτη, έκταση εμβαδού 487.393 τ.μ., που βρίσκεται στο Φαληρικό Όρμο, με τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις,  και αποτελεί τμήμα δημόσιας έκτασης προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση.

Η διάταξη αυτή αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, την πρόθεση της κυβέρνησης για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των πολιτών και την εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων από φορείς του Δημοσίου.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για τις ΑΠΕ (σημείωμα του Υπουργείου)

Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Νέο καθεστώς στήριξης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης - Διατάξεις για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των κλάδων προμήθειας και διανομής στην αγορά του φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Υιοθετείται ένα νέο καθεστώς στήριξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ώστε να αποφεύγονται μη απαραίτητες ενισχύσεις στη λειτουργία τους και να βελτιωθεί η σχέση κόστους – οφέλους για την κοινωνία. Το υφιστάμενο καθεστώς αναμορφώνεται βάσει και των «Κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας για την περίοδο 2014-2020» της ΕΕ. Ο νέος μηχανισμός θα προβλέπει ενίσχυση των μονάδων ΑΠΕ με προσαύξηση στην χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και με διαφοροποιήσεις ανάλογα την κατηγορία ΑΠΕ. Σκοπός είναι να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα υπέρ-αποζημίωσης όσο και υπό-αποζημίωσης της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η Ελληνική Πολιτεία προτίθεται να υιοθετήσει ένα σχήμα χορήγησης των ενισχύσεων λειτουργίας μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, εφόσον αξιολογηθεί ότι δεν θα οδηγήσει σε μη βέλτιστα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό και για την αξιολόγηση της διαδικασίας, μέσα στο 2016 θα διενεργηθεί μια πιλοτική υποβολή προσφορών για φωτοβολταϊκά. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που έχουν σκοπό να διευκολύνουν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς και αποσαφηνίζουν τεχνικά ζητήματα.

Η ουσία των νέων ρυθμίσεων είναι ότι για τις νέες επενδύσεις ΑΠΕ, κλείνει η περίοδος των εγγυημένων τιμών σε βάθος χρόνου, με τις συνακόλουθες επιπτώσεις όπως η μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του τέλους για τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς.

Ενεργειακό είναι και το θέμα του φυσικού αερίου, όπου συμπεριλαμβάνονται ορισμένες διατάξεις για τη ρύθμιση των λεπτομερειών «ανοίγματος» της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους.

Άλλες διατάξεις: Δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος διαχειρίζεται την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ να διευκολύνονται στη εκτέλεση των καθηκόντων τους όταν πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Προωθείται το θέμα κατασκευής Ισλαμικού Τεμένους Αττικής στον Ελαιώνα.

Τροποποιείται η συμφωνία με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΠ, ως προς την αποζημίωση χρήσης δασικής γης,

Πραγματοποιείται μια πολύ σημαντική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης και πραγματικής στήριξης της λειτουργίας του Πάρκου Τρίτση. Προβλέπεται δημιουργία φορέα, περιγράφονται οι σκοποί και οι δραστηριότητες, οι πόροι και πολλά ακόμη. Στόχος είναι να προσφερθεί στους κατοίκους καλύτερο και να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του.

Το τελευταίο μέρος αφορά διατάξεις του υπουργείου Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: