ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Ξεπερνούν τις χίλιες οι υπογραφές σωτηρίας της!

Η κουκουναριά μιλάει μόνη της. Την ακούει η Δημοτική Αρχή Πελετίδη, που μέχρι πρι αναλάβει το Δήμο ήταν υπέρ της προστασίας της;


Η καμπάνια για την κουκουναριά, στον διαδικτυακό τόπο του AVAAZ, συνεχίζεται με επιτυχία σε δύο επίπεδα, παρά την θερινή ραστώνη! 



Περισσότερες από χίλιες υπογραφές παρά την θερινή ραστώνη, έχουν συγκεντρωθεί στον διαδικτυακό τόπο του AVAAZ για την σωτηρία της κουκουναριάς στην οδό Αρόης 5, που ο Δήμος Πατρέων πήρε απόφαση να την σφαγιάσει αγνοώντας επιδεικτικά κάθε εναλλακτική πρόταση, που θα συνέτεινε στην αποφυγή της απεχθους αντιοικολογικής πράξης.

Ήδη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει την κοπή της, στην δεύτερη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Πατρέων, που θα γίνει περί τα τέλη Αυγούστου. Κι αυτή η απόφαση είναι ενάντια στη γνώμη της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) που, για τρίτη φορά δεν εγκρίνει την κοπή του υγιέστατου δέντρου! 

Στην σελίδα του AVAAZ, διεξάγονται δύο καμπάνιες, όπου συλλέγονται υπογραφές. Η μία με τίτλο: «Για την κουκουναριά στην Πάτρα: Θέλουμε να προστατεύσουμε το δέντρο. Δεν θέλουμε να κοπεί».

Και η δεύτερη με τίτλο: «Όχι στην αυθαίρετη και ανεύθυνη απόφαση κοπής της εμβληματικής Κουκουναριάς της Αρόης».

Στο AVAAZ αναφέρονται τα παρακάτω:

Γιατί είναι σημαντικό;
Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην αυθαίρετη και ανεύθυνη απόφαση της Επιτροπής "Ποιότητας Ζωής" του Δήμου Πατρέων να κόψει την αιωνόβια Κουκουναριά-τοπόσημο στην είσοδο της συνοικίας της Αρόης.
Η απόφαση είναι ενάντια στη γνώμη της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) που δεν εγκρίνει την κοπή του δέντρου.
Τα όργανα του Δήμου δεν έχουν εξετάσει καμία εναλλακτική λύση και αδιαφορούν για τη γνώμη των ειδικών και των πολιτών που αντιτίθενται στην κοπή ενός υγιούς δέντρου-μνημείου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη απόφαση της Επιτροπής "Ποιότητας Ζωής" του Δήμου Πατρέων να κόψει την αιωνόβια Κουκουναριά-τοπόσημο στην είσοδο της συνοικίας της Αρόης.

Για περισσότερο από 85 χρόνια (όπως χρονολογήθηκε) η μεγάλη Κουκουναριά αποτελεί τοπόσημο, ζωντανό σύμβολο και μοναδικό φυσικό μνημείο που δεσπόζει στην Άνω Πόλη της Πάτρας. Είναι το τελευταίο τμήμα φυσικού τοπίου που διασώθηκε από τη ρεματιά της Αρόης, η οποία τη δεκαετία του 1990 μετατράπηκε σε πυκνοδομημένη συνοικία. 

Η Κουκουναριά, μετά τη διάνοιξη της οδού Αρόης και σύμφωνα με ειδική τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης για τη σωτηρία της, περικλείστηκε σε ρομβοειδή νησίδα η οποία διαχωρίζει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας παρέχοντας ασφάλεια σε πεζούς και οδηγούς.

Στις 29 Ιουλίου 2014, η "Επιτροπή Ποιότητας Ζωής" του Δήμου Πατρέων αποφάσισε να προτείνει την κοπή της Κουκουναριάς χωρίς να εξετάζει καμιά άλλη λύση και με μόνο πρόσχημα μικρή ανωμαλία του οδοστρώματος ως συνέπεια της συνύπαρξης βαριάς κυκλοφορίας και των ριζών ενός ζωντανού δέντρου. Η απόφαση στερείται πλήρως οποιασδήποτε τεκμηρίωσης αφού δεν ζητήθηκε η γνώμη ούτε του αρμόδιου Δασαρχείου, ούτε ανεξάρτητου μηχανικού. 

Οι προσπάθειες κοπής της Κουκουναριάς από μια μειοψηφία συμφερόντων έχουν αποτύχει και στο παρελθόν, αφού δύο φορές η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) έχει απορρίψει την κοπή του υγιούς δέντρου-μνημείου. Επιπλέον η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να λάβει μια τέτοια απόφαση, αφού δεν διαβουλεύτηκε με τους κατοίκους και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή τους στην κοπή του υγιούς δέντρου-συμβόλου.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας οφείλει να εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη σωτηρία του ζωντανού αυτού μνημείου. Για παράδειγμα είναι εφικτή μικρή επέκταση της νησίδας επί της οποίας βρίσκεται το δέντρο χωρίς χρήση μπετόν που θα επιτρέψει στην Κουκουναριά και στις ρίζες της να ανασάνουν. Θα μπορούσε ακόμα να εξεταστεί η επέκταση του δρόμου σε παρακείμενο ελεύθερο οικόπεδο προς το ρεύμα της ανόδου. 

Ακόμα η χρήση ειδικού πορώδους ασφαλτοτάπητα και ελαστομερούς υλικού θα επέτρεπε καλύτερο αερισμό και πότισμα των ριζών. Είναι επιπλέον αδιανόητο ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την εφαρμογή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και της οδικής σήμανσης στην περιοχή για την απαγόρευση της παράνομης στάθμευσης και των υπερβολικών ταχυτήτων σε μια πολυσύχναστη συνοικία με σχολείο και παιδικό σταθμό.

Με γνώμονα τα παραπάνω ζητάμε να ανακληθεί αμέσως η αυθαίρετη απόφαση κοπής του ζωντανού δέντρου μνημείου της Αρόης. Η απώλεια της Κουκουναριάς θα προκαλούσε υπέρμετρη υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών και αύξηση της παράνομης στάθμευσης και των τροχαίων ατυχημάτων. Ζητάμε να εξετασθούν όλες οι εναλλακτικές για να σωθεί και να αναδειχθεί η Κουκουναριά-σύμβολο και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. 

ENGLISH SUMMARY

Please join our petition to save this magnificent stone pine tree in the district of Aroi, in Patras, Greece from destruction. The impressive. long-living tree is a protected local landmark of the Upper Town of Patras, and experts have found it is very healthy. The local Council is processing a decision to cut the tree down in order to make space for dangerous, high-speed traffic in this residential area. Cutting this tree is against city planning laws, expert opinion and common sense. Add your voice to ours. Help us by signing the petition to save the living landmark-tree.

Δεν υπάρχουν σχόλια: