ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Ασφαλιστικό: Πρώτα έφυγαν οι «σοφοί», μετά ο Νότης


Οι κόντρες Βρούτση - Μηταράκη και η μετέωρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης 


Αν ψάξει κανείς το παρασκήνιο της αποχώρησης του Νότη Μηταράκη από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα βρει ελάχιστα. Όχι τόσο γιατί ήταν μια θητεία σύντομη, μόλις έξι μηνών, αλλά γιατί από την πρώτη εβδομάδα καταλάβαινε κανείς ότι ο Ν. Μηταράκης ήταν με το ένα πόδι εκτός υπουργείου.

Την «ατζέντα» του ασφαλιστικού την είχε τυπικά, κουμάντο όμως έκανε ο Γ. Βρούτσης. Από τις πρώτες εβδομάδες ο υπουργός Εργασίας «ταΐζοντας» το «αντι-ΣΥΡΙΖΑμέτωπο» χρησιμοποιούσε ψευδή στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Χωρίς όμως ποτέ να τα δώσει και στη δημοσιότητα. Και χωρίς ποτέ να αναφερθεί σε αυτά ο καθ' ύλην αρμόδιος, δηλαδή ο Ν. Μηταράκης.

Ο υφυπουργός επέμενε από τις πρώτες εβδομάδες ότι η τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο υπουργείο ήταν στοχευμένη επιλογή του πρωθυπουργού, προκειμένου να υλοποιήσει, όπως έλεγε με κάθε ευκαιρία, «την προεκλογική δέσμευση του Κ.Μητσοτάκη». Και αυτό είναι αλήθεια. Ποια ήταν αυτή η δέσμευση; Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Είναι το τυπικό τέλος της μεταρρύθμισης (ιδιωτικοποίησης) της επικουρικής ασφάλισης η αποχώρηση του νέου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου από την οδό Σταδίου;
Πιθανότατα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η εξέλιξη αυτή (μένει να αποδειχθεί όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό) ήταν προδιαγεγραμμένη να μείνει στα χαρτιά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, όταν το τελευταίο γνωμοδότησε για τη συνταγματικότητα του Νόμου Κατρούγκαλου.

Τι είπε το ΣτΕ; Υπογράμμισε με νομολογία του ότι «η επικουρική ασφάλιση, όπως και η κύρια, είναι υποχρέωση του κράτους» εμποδίζοντας έτσι την όποια διολίσθηση σε κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης.

Έτσι ακυρώθηκε όχι το σχέδιο του Ν. Μηταράκη, αλλά του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Να θυμίσουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο (27.2.2018) μιλώντας, στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ο Κ. Μητσοτάκης, αναπτύσσοντας την πρότασή του για το ασφαλιστικό, τόνισε την ανάγκη «να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα τριών πυλώνων».

 Ειδικότερα είχε αναφέρει ότι ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα και ο δεύτερος πυλώνας «θα είναι επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει είτε κρατικό είτε ιδιωτικό φορέα».

Το τελευταίο δίμηνο οι σχέσεις Βρούτση - Μηταράκη είχαν φτάσει στο ναδίρ. Ο δεύτερος έθετε ως προτεραιότητα «τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης» αναθέτοντας τη σχετική μελέτη σε «επιτροπή σοφών» που απαρτιζόταν κυρίως από νεοφιλελεύθερους εμπειρογνώμονες και ασφαλιστές της αγοράς.

Στις 15 Οκτωβρίου δίνεται στην δημοσιότητα το περίφημο σχέδιο της «επιτροπής σοφών», που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή όλων των νεοεισερχόμενων και πρωτοασφαλισμένων στην αγορά εργασίας, από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, στον νέο κλάδο κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης.

Στις 22 Οκτωβρίου ωστόσο ο Γ. Βρούτσης, μιλώντας στο Open TV, αδειάζει μεγαλοπρεπώς το σχέδιο Μηταράκη καταργώντας την «επιτροπή σοφών» που είχε συστήσει ο τελευταίος και ουσιαστικά ακυρώνοντας (;) το πόρισμα και τον σχεδιασμό Μηταράκη.
Η αποχώρηση του πρώην υφυπουργού από τότε ήταν θέμα χρόνου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: