Ένταση και διαμαρτυρίες στην Βουλή διότι η Σακοράφα δεν έδωσε το λόγο στην Μ. Ξενογιαννακοπούλου, εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ - Διαμαρτυρία και από το ΚΙΝΑΛΛ - Χειροκροτήματα από τη ΝΔ στη βουλευτή του ΜΕΡΑ 25
Με μείον πέντε ψήφους και 153 βουλευτές, από τους 158 της ΝΔ, χωρίς την στήριξη της αντιπολίτευσης πέρασε από τη Βουλή το Νομοσχέδιο Κεραμέως - Μητσοτάκη για την εξίσωση των πτυχίων κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια.
Εντελώς μόνη, η ΝΔ υλοποίησε τις κολεγιές που έχει συμφωνήσει με τους ιδιώτες των κατ' επίφαση Πανεπιστημίων, ώστε να αλωθεί το σύστημα της Δημόσιας Παιδείας των ΑΕΙ και εμμέσως να καταστρατηγηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι δικαίωμα δεν έχουν ιδιώτες να ιδρύουν πανεπιστήμια!
Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία επίμαχα άρθρα, 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.
Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν 185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές.
Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».
Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.
Δεν δόθηκε ο λόγος στην εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ
Προηγουμένως κι ενώ οι εργασίες όδευαν στο τέλος τους με την ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε τον λόγο για να κάνει μια δήλωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Σακοράφα (του ΜΕΡΑ 25) που προέδρευε εκείνη την ώρα της διαδικασίας δεν της έδωσε το λόγο και ακολούθησαν διαμαρτυρίες τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από το ΚΙΝΑΛ. Ετέθη θέμα κανονισμού και ζήτησε το λόγο αλλά η πρόεδρος αρνήθηκε και συνέχισε την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο διάλογος όπως μεταδόθηκε ήταν ο εξής:
-
«Δεν σας έδωσα το λόγο και θα πρέπει να περιμένετε να σας δώσω το λόγο»
-
«Θα μου επιτρέψετε να μην σας δώσω το λόγο γιατί η συζήτηση έχει
κηρυχθεί περαιωμένη Θα σας επιτρέψω να κάνετε την δήλωση μετά την
εκφώνηση των ονομάτων…» συνέχισε η ίδια.
-
Πολύ φοβάμαι ότι η δήλωσή σας θα πυροδοτήσει μια σειρά συζητήσεων
και δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την
ψηφοφορία για να πάμε στο επόμενο…
-
Δεν έχετε το δικαίωμα να το κάνετε αυτό από τον Κανονισμό…
Η κ. Σακοράφα συνέχισε λέγοντας: «Δεν είπα ότι δεν θα σας δώσω το λόγο. Θα αναγνώσω τον κατάλογο των βουλευτών και αφού τελειώσουμε την ψηφοφορία θα σας δώσω το λόγο να κάνετε τη δήλωση, διότι αν κάνετε τη δήλωση αυτή τη στιγμή θα γίνει μια ατέρμονη συζήτηση.
-
Εγώ θα αναγνώσω τα ονόματα.
-
«Θα γίνει η ανάγνωση, θα γίνει η ψηφοφορία και αμέσως μετά θα σας δώσω το λόγο».
«ΝΔ και Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά»
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μπροστά από τη Βουλή, όσο συζητούνταν το Ν/Σ, σωματεία, σύλλογοι και ομοσπονδίες εκπαιδευτικών καθώς και φοιτητικοί σύλλογοι, διαδηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ενάντια στην εξίσωση των τίτλων των κολεγίων με εκείνους των πανεπιστημίων.
Με κεντρικό σύνθημα «ΝΔ και Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», οι διαδηλωτές ζητούν την απόσυρση «κάθε τιμωρητικής διάταξης στους διορισμούς εκπαιδευτικών», καθώς επίσης και «τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της εκπαίδευσης» αλλά και «την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών».
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές αντιδρούν στη σύσταση νέας ανεξάρτητης Αρχής για την αξιολόγηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΤΕΕ: Κατάφωρα άδικη για τους διπλωματούχους μηχανικούς
Κατάφωρα άδικη για τους διπλωματούχους μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την δημόσια παιδεία χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας την ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση για την αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων.
Το ΤΕΕ τονίζει ότι «ως υπεύθυνος φορέας για τη διαδικασία απονομής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με γνώμονα την Τεχνική Ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αποδεχόμενο την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου