ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

«Λουκέτο» από σήμερα στις διάσημες λουτροπηγές Ικαρίας

Σφύζει από ζωή το μικρό λουτροχώρι των Θέρμων Ικαρίας.


Η αμέλεια της απελθούσας δημοτικής Αρχής να λάβει πιστοποίηση των ραδιούχων υδάτων, έσκασε ως… μπόμπα  στα χέρια της παρούσας! Στη Δικαιοσύνη η επίλυση του προβλήματος!


Ξημέρωμα, καλοκαίρι στην γραφική Ικαρία.
Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους λουόμενους των  παγκοσμίως γνωστών και μοναδικών στον κόσμο (πλην Ιαπωνίας) δημοτικών πηγών Θέρμων Ικαρίας, καθώς από βραδύς χθες  «αμπαρώθηκαν» με απόφαση κρατική. Και το μέλλον τους κρίνεται  από την Δικαιοσύνη της Σάμου!
Έτσι η ραδιούχος πηγή των θερμολουτρών «Απόλλων» και αυτή της «Σπηλιάς» με το σιδηρούχο φυσικό χαμάμ, έως ότου εκδοθεί δικαστική απόφαση θα παραμείνουν κλειστές. Μόνη πηγή που λειτουργεί απρόσκοπτα, χάρη στην έγκαιρη πιστοποίησή της είναι η ιδιωτική του Γκράτσα, που διαθέτει χαμάμ σε αρίστη κατάσταση με φυσικό ιαματικό νερό στις μπανιέρες του. Βεβαίως ελεγχόμενη κρατικά.
Ο λόγος που προέκυψε αυτή η δυσάρεστη έκπληξη, στις δημοτικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες από τα Θέρμα, είναι η αμέλεια της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, που παρά την ειδοποίησή της για την λήψη μέτρων επιβεβαίωσης της ποιότητας των θεραπευτικών υδάτων, αδιαφόρησε για τρίτη φορά, μέχρι που επεβλήθησαν τα μέτρα αναστολής της λειτουργίας των πηγών.
Παρότι είχε περιθώριο χρόνου μπροστά της, από την ημέρα των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων, άφησε τον χρόνο να κυλήσει άπρακτα».
Παράλληλα η νέα δημοτική αρχή, έχοντας μόλις λίγες ημέρες  από την ανάληψη των ηνίων του Δήμου, βρέθηκε προ εκπλήξεως και σήμερα που «έσκασε» η… μπόμπα στα χέρια της, βρέθηκε να ζητά από την έδρα του Δικαστηρίου της Σάμου ολίγων ημερών αναστολής του λουκέτου και παράταση, μέχρι να διευθετήσει την σοβαρή εκκρεμότητα, με την προσκόμιση βεβαιώσεων από ειδικούς που θα αποφασίσουν για τον έλεγχο και την καταλληλότητα των νερών!
Έτσι μετά από αυτό και ενώ αναμένεται σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου, είναι αρκετά πιθανό εντός των ημερών και ενώ στις 10 Οκτωβρίου λήγει η λουτρική περίοδος, να δοθεί η πιστοποίηση των νερών και η άδεια λειτουργίας των πηγών.
Παράπονα που οδήγησαν στην απώλεια του δήμου
ΚΛΕΙΣΤΟΝ. Υδροθεραπευτήριο Απόλλων στα Θέρμα Ικαρίας. Στη φωτογραφία το  άγαλμα «Λουόμενης».
Απ΄ όσα ακούγονται στο μικρό χωριό των Θέρμων, με τα ‘‘θαυματουργά’’ νερά, παράπονα που έφθασαν έως την κάλπη είναι η εγκατάλειψη των  θερμοπηγών και η μη επένδυση των όποιων κερδών στον εκσυγχρονισμό του χωριού, ώστε να  επωφεληθεί του τουριστικού ρεύματος που προκύπτει για την χώρα, της οποίας η τέως υπουργός Τουρισμού κα Κουντουρά φέρνει 32 εκατομμ. τουρίστες.
Χαρακτηριστικά, λέγουν ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ότι ακόμη και σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους των Θέρμων η φωταγώγησή τους με ηλιακή ενέργεια έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Παράλληλα δεν είναι εμφανής μόνον η εγκατάλειψη και η εν γένει όψη του τουριστικού χωριού, παρόλο που τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως  η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν επιμηκύνεται μέχρι τον Αύγουστο και πλέον ο Σεπτέμβρης, χωρίς να του λείπουν οι τουρίστες, θεωρείται ο κατ΄ εξοχήν μήνας θεραπευτικού τουρισμού.
Και τούτο οφείλεται στην οικονομική διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων την εποχή των σαμαροβενιζέλων, που ‘‘έκοψαν’’ την επιδότηση της λουτροθεραπείας, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους να πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους τα έξοδα ή να μην πλησιάζουν καν στις λουτροπηγές λόγω ανέχειας!
Παράλληλα η δημοτική εγκατάλειψη των πηγών του ‘‘Απόλλωνα’’ διακρίνεται  στις μπανιέρες του, που θυμίζουν… παιδικές, αφού το μήκος τους εκεί παραπέμπει, με ευθύνη της απελθούσας δημοτικής Αρχής Αγ. Κηρύκου, προσκείμενης στο ΚΚΕ.
Αν δεν αλλάξει η ρότα  του λουτροθεραπευτηρίου, είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην  θλιβερή κατάσταση των δημοτικών πηγών Αραχωβιτίκων, των οποίων την ευθύνη εγκατάλειψης έχει η δημοτική Αρχή Πατρέων, του συντρόφου δημάρχου Κ. Πελετίδη.  
Το χρονικό απώλειας  και τα εκλογικά αποτελέσματα
Στον Δήμο Ικαρίας, το 2019 επί εγγεγραμμένων 11.626 ψηφοφόρων, βρέθηκαν έγκυρα 5.311 ψηφοδέλτια, ενώ στις επαναληπτικές εκλογές, υποψήφιοι δήμαρχοι βρέθηκαν ο ανεξάρτητος Καλαμπόγιας Νικ. του Μόσχου με τον συνδυασμό «ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά 2265 ψήφους στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και 9 έδρες, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ  και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και  ο Λαρδάς Νικ. του Κωνστ. με το συνδυασμό «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΚΑΡΙΑΣ», του ΚΚΕ, ο οποίος συγκέντρωσε 1804 ψήφους στον πρώτο γύρο και συνολικά 7 έδρες.
Στην Β΄ Κυριακή η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής έλαβε 57,18% υπερνικώντας τον επί  4 τετραετίες εκλεγόμενο συνδυασμό του ΚΚΕ , που έλαβε 42,82%, ενώ στην Α΄ Κυριακή ο ανεξάρτητος Καλαμπόγιας Νικ. πήρε 42,65% και ο υποψήφιος του ΚΚΕ Λαρδάς Νικ. 33,97%.
Η μάντρα της οργής που απέκλεισε λουόμενους

"Μήλον της Έριδος", η "Σπηλιά" στα Θέρμα Ικαρίας.

Και κάτι ακόμη, που παρουσιάζεται από το Istologio G. Mosxou με πάσα επιφύλαξη. Ακούγεται ότι στην θαλάσσια περιοχή όπισθεν της πηγής ‘‘Σπηλιά’’, πασίγνωστης για το θεραπευτικό χαμάμ εντός φυσικού σπηλαίου και λουτρών, συμβαίνουν περίεργα πράγματα.
Εκεί υπάρχει εκβολή ραδιούχων νερών, όπου μπορούν αδαπάνως λουόμενοι να κάνουν το θαλάσσιο και θεραπευτικό λουτρό τους. Για το λόγο αυτό κάτοικοι των θέρμων είχαν κατασκευάσει πάνω στο βράχο τσιμεντένια σκαλοπάτια, που διευκολύνουν την πρόσβαση καθόδου στο νερό.
Αυτή η πρόσβαση βρέθηκε μαντρωμένη κάποιο πρωί πέρυσι. Ακούστηκε πως ήταν πρωτοβουλία κάποιων από το δήμο Ικαρίας, για μην έχει απώλεια εισιτηρίων η ‘‘Σπηλιά’’. Αλλά την άνοιξη φέτος κάτοικοι των Θέρμων σε μία κίνηση  αντίδρασης έριξαν το εμπόδιο και έκτοτε έμεινε μεν ελεύθερη η πρόσβαση, αλλά αποτέλεσε δε, έναν ακόμη λόγο για να ληφθεί υπόψη στον επόμενο… προεκλογικό  τόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: