ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΛΙΜΑ: Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Ο Γιώργος Ρώρος με την πικέτα στο χέρι, παρών στην εκδήλωση για το κλίμα.

«Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα, δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο» απαίτησαν δεκαπέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Πάτρα, διαμαρτυρόμενες για την καταστροφή του κλίματος 

Ανταποκρίθηκαν πολίτες της Πάτρας στο κάλεσμα 15 οργανώσεων της πόλης για διαμαρτυρία, σε παγκόσμιο πλαίσιο,  σήμερα που ορίστηκε ως Ημέρα για την Προστασία του Κλίματος της Γης.

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου και με χάπενιγκ, αυτοσχέδιες εκδηλώσεις, κρατώντας πικέτες και πλακάτ με χειροποίητη απεικόνιση κλιματικών παραστάσεων, αλλά και με ευρηματικά συνθήματα,  διαμαρτυρήθηκαν, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα πριν είναι πολύ αργά., με κεντρικό σύνθημα  "αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα, δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο".

Κι ακόμη: 

«Χαιρετίζουμε, βεβαίως, ως θετική  την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021. Να επισημάνουμε όμως ότι οι διακηρύξεις αυτές  δεν συμβαδίζουν απόλυτα με την παραχώρηση τεράστιων εκτάσεων  σε Ιόνιο και Κρήτη για εξόρυξη υδρογονανθράκων, που εντείνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εγκυμονούν μεγάλους  περιβαλλοντικούς κινδύνους».


Συγκεντρώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν και στην πλατεία Συντάγματος

Πορεία μαθητών στην Αθήνα για τη διάσωση του κλίματος.


«Σώστε τον πλανήτη, δεν έχουμε άλλο σπίτι» ήταν το σύνθημα με το οποίο πλήθος μαθητών καθώς και περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Συντάγματος διαδηλώνοντας για τη διάσωση του πλανήτη.
Κρατώντας πανό και πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν «Ο πλανήτης που καταστρέφετε είναι ο κόσμος που κληρονομούμε» και «Συστηματική αλλαγή όχι κλιματική», οι μαθητές κατευθύνθηκαν με πορεία μέχρι το Μοναστηράκι και περνώντας από δρόμους του κέντρου της Αθήνας όπως η οδός Αθηνάς, η Κολοκοτρώνη και η Σταδίου επέστρεψαν στο Σύνταγμα.

Ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα των μαθητριών/ών και του ελληνικού κομματιού του μαθητικού κινήματος «Fridays For Future Greece» για μαζική πορεία κατά της κλιματικής κρίσης, 35 οργανώσεις της "Συμμαχίας για το κλίμα» συμμετείχαν κι αυτές με τη σειρά τους στην κινητοποίηση

Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου Πάτρας
 


Η δημοτική παράταξη ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ έδωσε παρών στην εκδήλωση για την προστασία του κλίματος, με τον επικεφαλής την Γιώργο Ρώρο.



Σε ανακοίνωσή που εξέδωσαν και υπογράφεται από τους δέκα πέντε διοργανωτές της διαμαρτυρίας στην Πάτρα, αυτοί ανέφεραν τα εξής:

"Καλούμε τους συμπολίτες και πρώτα από όλα  γονείς με τα παιδιά τους, μαθητές, φοιτητές, να διαδηλώσουν αυτή τη φορά για το περιβάλλον, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ!
Γιατί τον κόσμο αυτόν δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Ποια είναι η δεδομένη κατάσταση:

Η κλιματική κρίση δεν είναι εφεύρημα κάποιων επιστημόνων  ούτε σήμα κινδύνου για ένα απώτερο μέλλον. Απλά ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ!

Μόλις τις προηγούμενες μέρες είχαμε τροπικές καταιγίδες στο Τέξας, φονικές πυρκαγιές  στην Ινδονησία, καταστρεπτικές  πλημμύρες στην Καμπότζη και ο κατάλογος διευρύνεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα.

Ανεκτίμητες οι απώλειες όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αλλά και στο φυτικό-ζωικό κεφάλαιο του πλανήτη…

Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον, εφιαλτικές.

Ακόμα και αν καταφέρουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στο +1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050 (ευοίωνο σενάριο), θα έχουμε: Αύξηση 40% των πυρκαγιών στη Μεσόγειο, δεκάδες  εκατομμύρια  περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, μισό δισεκατομμύριο επιπλέον πολιτών να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της λειψυδρίας.

Οι εκτιμήσεις  των επιστημόνων, όπως εκφράστηκαν στη Διακυβερνητική για το Κλίμα, είναι σαφείς: Αν συνεχιστούν οι υφιστάμενες πολιτικές  θα έχουμε αύξηση θερμοκρασίας πάνω από 3,5% που σημαίνει, κατ’ ουσίαν, μη βιώσιμο πλανήτη στο μεγαλύτερο μέρος του. Ποιος είναι ο παραλογισμός; Ότι πολλά κράτη, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ, ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ για αλλαγή των πολιτικών τους, για την αντιστροφή του εφιαλτικού αυτού σεναρίου.

Δεν μιλάμε για ανευθυνότητα ή κοντόφθαλμες λογικές. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά του μέλλοντος των επόμενων γενιών!

Θα τους το επιτρέψουμε;

Η ειδική διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που έγινε πριν 2 μέρες στη Νέα Υόρκη με φόντο τις  μαζικές κινητοποιήσεις για την κλιματική κρίση, κατέληξε σε κάποιες  θετικές  προτάσεις  για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπως για παράδειγμα ότι  66 χώρες προσχωρούν στον στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.



Προκύπτει  όμως το ερώτημα αν είναι  επαρκείς για να αντιστρέψουν πραγματικά αυτή την αδιέξοδη μας πορεία, όταν μάλιστα δεν είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη, ορισμένα εκ των οποίων είναι και οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη.

Από την άλλη χαιρετίζουμε, βεβαίως, ως θετική  την προχθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.

Να επισημάνουμε όμως ότι οι διακηρύξεις αυτές  δεν συμβαδίζουν απόλυτα με την παραχώρηση τεράστιων εκτάσεων  σε Ιόνιο και Κρήτη για εξόρυξη υδρογονανθράκων, που εντείνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και εγκυμονούν μεγάλους  περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Πρέπει να επιβάλλουμε στους κρατούντες τη δική μας βούληση που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Αλλάξτε πολιτική - Όχι το Κλίμα» .

Είναι δύσκολος ο  αγώνας και πανίσχυροι οι αντίπαλοι.

Γι’ αυτό ακριβώς δεν υπάρχει  πλέον το περιθώριο εφησυχασμού ή αδράνειας.
Για να αλλάξουμε το σύστημα, πρέπει να αλλάξουμε και τον δικό μας τρόπο ζωής, το καταναλωτικό μας μοντέλο.

Ο τρόπος που μετακινούμαστε, οι διατροφικές μας συνήθειες, οι συσκευασίες που χρησιμοποιούμε,  αφήνουν το δικό τους ενεργειακό αποτύπωμα που συνεισφέρει σημαντικά στο πρόβλημα.
Από  μέρος του προβλήματος, να γίνουμε μέρος της λύσης  με το δικό μας παράδειγμα!
Ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται σήμερα από ολόκληρο τον κόσμο;

Ανεπανάληπτες κινητοποιήσεις δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών, κυρίως νέων ανθρώπων όπου Γης, που διατρανώνουν την αντίθεση τους και απαιτούν ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΤΩΡΑ, Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

Από τη Νέα Υόρκη, με αυτήν την απίστευτη διαδήλωση ενός εκατομμυρίου κόσμου έξω από τον ΟΗΕ, μέχρι τις μαχητικές συγκεντρώσεις στην μακρινή Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ένα πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι  γιγαντώνεται και ταρακουνά το σαθρό οικοδόμημα αυτής της αδιέξοδης ανάπτυξης!

Πρωτοστατούν οι  μαθητές και οι νέοι άνθρωποι, εμπνευσμένοι από την εμβληματική παρουσία της 17χρονης Γκρέτα Τούνμπερκ, όπου με τον δυναμισμό και  τα  ευρηματικά τους συνθήματα, δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας."

Στην Πρωτοβουλία Φορέων της Πάτρας κατά της Κλιματικής Κρίσης συμμετέχουν οι φορείς:







- Ανακυκλώνω στην Πηγή, ΚΟΙΝΣΕΠ
- ΑΣΤΟ Επικοινωνούμε
- Εθελοντική ομάδα Πυρόσβεσης και Διάσωσης
- Ελεύθεροι Ποδηλάτες Πάτρας
- Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου
- Κίνηση «Πρόταση»
- Κοινοτοπία
- Οικολογική Κίνηση Πάτρας
- Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπ/ση (ΠΕΕΚΠΕ) - Παραρτ. Δυτ. Ελλάδος
- Πολίτες Πάτρας «Εν Δράσει»
- Πολιτιστικός σύλλογος Περιβόλας
- Πρόσκοποι Δυτικής Πελοποννήσου
- Πρωτοβουλία Πάτρας κατά των εξορύξεων Υ/Α
- Σύλλογος Προστασίας Υγείας @Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας
- Φίλοι Προαστιακού σιδηρόδρομου Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: