ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Η ασφάλιση δεν είναι «παίξε - γέλασε»

Φωτογραφία αρχείου της 4-7-2013, στην πλατεία Γεωργίου Πάτρας. Διαμαρτυρία για την σχεδιαζόμενη κατεδάφιση της Υγείας από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 
Άρθρο του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ για το ριφιφί στα Ταμεία των εργαζομένων και την προσφορά των διαθεσίμων πόρων τους στις ασφαλιστικές εταιρείες!

«Με τη σχεδιαζόμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, το «όνειρο» και η διαχρονική επιδίωξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών να βρουν χώρο δημόσιας χρηματοδότησης θα γίνει πραγματικότητα. Διότι απλά οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (ως μερίδιο από την καρπούμενη υπεραξία του εργαζομένου), αλλά και των συνταξιούχων, αποτελούν δημόσιο έσοδο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας δεν θα το διαχειρίζεται το κράτος και οι δημόσιοι φορείς του, αλλά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές»!

Τα παραπάνω γράφει ο Πατρινός γιατρός, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι το Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, που προωθεί η ΝΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη! Και θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά των υπηρεσιών υγείας, επιβαρύνοντας κι άλλο την τσέπη κάθε πολίτη, αφού οι νηέοι ασφαλισμένοι θα παραδοθούν βορά νστις ασφαλιστικές εταιρείες!

 Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εποφθαλμιούν και τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ! - Το "Ασφαλιστικό σχέδιο Πινοσέτ" της Ν.Δ. θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά των υπηρεσιών υγείας, επιβαρύνοντας κι άλλο την τσέπη κάθε πολίτη - Στην πράξη, οι νέοι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν (δηλαδή, θα παραδοθούν) υποχρεωτικά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες !


Του Τάκη Γεωργακόπουλου(*)

Κι εκεί που μας λένε τόσο καιρό -και επικρίνουν- για τις «out of pocket» πληρωμές των πολιτών, έρχεται η Νέα Δημοκρατία να τις νομιμοποιήσει, ως μέρος «αναγκαίων» πληρωμών προς την ιδιωτική ασφάλιση!

Πρόσφατα, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος επικρίθηκε δημόσια επειδή είπε «κατάμουτρα» στους ασφαλιστικούς ομίλους μια πικρή αλήθεια. Ότι δηλαδή, «η ιδιωτική ασφάλιση δεν θα μπορούσε στα χρόνια της κρίσης να σηκώσει το βάρος των υγειονομικών αναγκών (περίθαλψη, θεραπεία) των πολιτών, όπως έκανε το δημόσιο σύστημα» και... δυστυχώς, δικαιώνεται!

Μετά τις αποκαλύψεις της «Αυγής» για τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας να ξεπουλήσει το ασφαλιστικό σύστημα, αρχής γενομένης από την επικουρική ασφάλιση, ξεδιπλώνεται σιγά σιγά εκ των έσω της Ν.Δ., το κυνικό της σχέδιο για την παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με όρους επαχθείς, πέρα κι από κάθε έννοια εμπορευματικής κερδοφορίας.

Στην πράξη, όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν (δηλαδή, θα παραδοθούν) υποχρεωτικά, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με όρους ανταποδοτικότητας (!) κάτι που θα επηρεάσει και τη σύνταξή τους και την περίθαλψή τους... Ασφαλώς, όμως, θα επηρεάσει και τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Με τη σχεδιαζόμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, το «όνειρο» και η διαχρονική επιδίωξη των ιδιωτικών ασφαλιστικών να βρουν χώρο δημόσιας χρηματοδότησης θα γίνει πραγματικότητα. Διότι απλά οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (ως μερίδιο από την καρπούμενη υπεραξία του εργαζομένου), αλλά και των συνταξιούχων, αποτελούν δημόσιο έσοδο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας δεν θα το διαχειρίζεται το κράτος και οι δημόσιοι φορείς του, αλλά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές!

Και είναι προφανές ότι αυτή η διαχείριση θα γίνεται με κερδοσκοπικούς όρους, αναδεικνύοντας έτσι και την ιδεολογική διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την πολιτική αναλγησία εκχώρησης από τη Ν.Δ., ενός δημοσίου εσόδου στους ιδιώτες, χωρίς όρους και προστασία των πολιτών, έναντι της κοινωνικής ευαισθησίας που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της κοινωνικής μέριμνας, καταφέρνοντας ακόμη και εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης και μνημονιακής θεσμικής επιτήρησης, να δημιουργήσει «ρήγματα» κοινωνικής προστασίας και αναδιανομής του πλούτου.

Διότι τα 5,6 δις. του ΕΟΠΥΥ αποτελούν κοινωνικό πλούτο, με την ορθή διαχείριση του οποίου χρηματοδοτούνται και δημόσιες αλλά κυρίως οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μόνο που, ιδίως μετά το 2016, η χρηματοδότηση αυτή της αγοράς υπηρεσιών υγείας, γίνεται με σαφείς κανόνες, διαφάνεια, ορθολογική διαχείριση και αναλογικότητα σε σχέση με τις διαπιστωμένες υγειονομικές ανάγκες αλλά και με επαγρύπνηση για την περιστολή κάθε επιδιωκόμενης κατάχρησης, κάθε σπατάλης, απ’ όπου κι αν επιδιώκεται, είτε από εξωγενείς παράγοντες είτε από ενδογενείς μηχανισμούς διευκόλυνσης...

Με το πρόγραμμα της Ν.Δ. για τη στρέβλωση του ασφαλιστικού συστήματος, θα επηρεαστεί καθοριστικά και το σύστημα περίθαλψης. Άλλωστε, μας είναι γνωστό από το 2015 πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εκφράζουν διακαώς την πρόθεσή τους να συμπράξουν, μέσω ΣΔΙΤ (;) με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση, αφού η ιδιωτική χρηματοδότηση των «ασφαλιστικών πακέτων υγείας» δελεάζει μόνο το 10% του πληθυσμού. 

Μόνο που η πρόθεση για ΣΔΙΤ, έως τώρα, δεν συνοδεύτηκε από ρεαλιστική πρόταση, αφού είναι φανερό πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν το βάρος της χρηματοδότησης που απαιτεί η συμπληρωματικότητα του ΕΟΠΥΥ, για υπηρεσίες που ενδεχομένως δεν καλύπτει ο Οργανισμός. Μια ουσιαστική ματιά, όμως, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ θα πείσει και τον πιο δύσπιστο πως το εύρος των παροχών που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι τέτοιο που δεν αντέχεται η συμπληρωματικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Γι’ αυτό και ως τώρα ΔΕΝ υπάρχουν σοβαρές προτάσεις...

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει «δειλά» αυτοδυναμία, για να παραδώσει την κοινωνική ασφάλιση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επειδή ξέρει πως αν συγκυβερνήσει, ακόμη και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν θα καταφέρει να περάσει τέτοια επαχθή μέτρα, υπό το βάρος της λαϊκής αντίδρασης και πίεσης που θα προκληθεί.

Η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει τα εχέγγυα για να υποκαταστήσει, στον τομέα της υγείας -περίθαλψης, την κοινωνική ασφάλιση αναδιανεμητικού τύπου και τη δημόσια χρηματοδότησή της που προέρχεται, ως δημόσιο έσοδο, από τις εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε πραγματικά για τη ζωή μας, για το μέλλον όλων των πολιτών, για το μέλλον της Ελλάδας.
_____________________
* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι Πατρινός γιατρός πνευμονολόγος, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: