ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Τιμήθηκε ο ήρωας Σωτ. Τζουράς στις Κορφές Καλαβρύτων


Έπεσαν υπέρ Πατρίδος. Οι Κορφές Κλαβρύτων προσέφεραν και αυτές αίμα στο δέντρο της Ελλάδας.


Την Κυριακή 9/7/2017 αντιπροσωπεία του Σύριζα Καλαβρύτων, τίμησε με την παρουσία της, την ετήσια εκδήλωση του Δημοτικού Διαμερίσματος Κορφών προς τιμήν του πεσόντα  στην Κύπρο συμπατριώτη μας Σ. Τζουρά της Α΄ Μοίρας Καταδρομών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν φορείς και εκπρόσωποι της περιοχής για να τιμλησουν τον πεσόντα ηρώα.

Η Ο.Μ Σύριζα Καλαβρύτων θεωρεί σαν θετικό γεγονός και χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον  του αρμόδιου Υπουργού Π. Σκουρλέτη, να αποδεχθεί την πρόταση του Δήμου Καλαβρύτων για να συμπεριληφθεί στην  επέκταση του προγράμματος  ‘’ΘΗΣΕΑΣ’’ ώστε να υλοποιηθεί η  συνέχιση των έργων που απαιτούνται στο Πολιτιστικό – Πολύκεντρο και στο Διοικητήριο της πλατείας. 

Πιστεύουμε ότι η ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Πόλης,  όσο και στην ύπαρξη ενός χώρου  πολιτισμού που από πολλά χρόνια διεκδικείται. 

13ος ο Τζουράς Σωτ. στο έγγραφο του Τ/χη Γ. Παπαμελετίου, ενταφιασθείς στη Μακεδονίτισσα.




Η μοιραία νύχτα για τους 344 ΛΟΚατζήδες

Η Α΄ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ,  αποτελούμενη από 344 άνδρες, βάσει του σχεδίου επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Νίκη», επιβιβάστηκε σε δεκατρία αεροσκάφη τύπου  noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της Πολεμικής Αεροπορίας, τη νύχτα της 21 προς την 22 Ιουλίου 1974. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Μάλεμε της Κρήτης με προορισμό το αεροδρόμιο Λευκωσίας,  για ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής  του Αττίλα.

Πετώντας χαμηλά, μέσα από εχθρικά πυρά, χωρίς συνοδεία μαχητικών, με σιγή ασυρμάτου και πλήρη συσκότιση οι πιλότοι των  αεροσκαφών έφεραν σε πέρας την αποστολή  που χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό,  όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, μοναδική στα παγκόσμια στρατιωτικά χρονικά. Κατάφεραν να φθάσουν στην Κύπρο και λίγο πριν  προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, αντιμετώπισαν φιλικά πυρά λόγω μη συντονισμού των επιτελείων.





Στη διάρκεια της επιχείρησης  βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη, από εχθρικά πυρά, ενώ καταρρίφθηκε ένα από αυτά από τα πυρά του αεροδρομίου, το οποίο κατείχαν οι κυπριακές δυνάμεις, οι οποίες το εξέλαβαν ως τουρκικό. Η συνέπεια ήταν να τιναχθεί το αεροσκάφος «Νίκη 4»  στον αέρα και να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σ’ αυτό, πλην ενός. Σκοτώθηκαν είκοσι 27 λοκατζήδες και 4 Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης από ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας Μοίρας, το «Νίκη 6» σκοτώθηκαν επίσης 2  λοκατζήδες. Ανάμεσα στους νεκρούς του «Νίκη 4» περιλαμβάνεται και ο αείμνηστος Σωτήρης Τζουράς, δεκανέας 21 ετών, από τις Κορφές Καλαβρύτων. Οι επιζήσαντες της αεραπόβασης έλαβαν μέρος στη μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας που διεξήχθη στις 23 Ιουλίου και έτσι απετράπη να πέσει στα χέρια των εισβολέων. Η δε παρουσία της Μοίρας αυτής επί επτάμηνο και πλέον στην Κύπρο αποθάρρυνε την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις. Η παραπάνω επιχείρηση αεραπόβασης της 21ης-22ας Ιουλίου 1974 σήμερα  διδάσκετε  στη Σχολή Ικάρων και στη Σχολή Αεροπορίας του Ισραήλ.

Η μαρτυρία του Καλογήρου που κατέρριψε το «Νίκη 4»

  «…Οταν άκουσα τον βόμβο του αεροπλάνου που ερχόταν δεν μπορούσα να το δω. Είχε όλα τα φώτα σβηστά και ήμουν έτοιμος να το καταρρίψω. Μόλις πλησίασε, το σκόπευσα, του έριξα και αυτό ήταν. Το αεροπλάνο κατερρίφθη. Περίμενα το επόμενο. Τότε διαπίστωσα ότι το τετράδυμο είχε μπλοκαρισθεί. Προσπάθησα να το φτιάσω, αλλά δεν τα κατάφερα. Τα αεροπλάνα περνούσαν σχεδόν από πάνω μου. Καταριόμουν την ατυχία μου. Ευτυχώς για μένα θα ήταν πολύ δύσκολα να αστοχήσω. Πολύ αργότερα, όταν τα αεροπλάνα είχαν προσγειωθεί σχεδόν όλα, ήρθε κάποιος με πληροφόρησε ότι ήταν όλα ελληνικά. Κόντεψα να τρελαθώ. Την άλλη ημέρα και χωρίς να κάνω τίποτα το όπλο μου είχε ξεμπλοκάρει. Από τότε έχω τύψεις» λέει ο Κύπριος χειριστής Γιώργος Καλογήρου. 

(Τα στοιχεία είναι παρμένα από ανάρτηση του Istologiou G. Mosxou στις 11 Ιουλίου 2011). 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: