ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Πάτρα- Προφήτης Ηλίας: Η ιστορία της Μονής στην οποία ανηφορίζουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι πιστοί

Η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, επί της οδού Γηροκομείου, στην Πάτρα.
Το 1821 καταστράφηκε ολοκληρωτικά απο τους Τούρκους

Η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία, βρίσκεται στο Ανατολικό άκρο της πόλεως των Πατρών και απέχει περίπου δέκα λεπτά από αυτήν. Το ναΐδριο του Προφήτη Ηλία, ήταν ανέκαθεν μετόχι της Μονής Γηροκομείου, η ονομασία του οποίου αναφέρεται σε κώδικα και σε πολλά έγγραφα της Μονής.

 
Προ αυτού υπήρχε ογκώδης πέτρα, η οποία επί Τουρκοκρατίας είχε ορισθεί ως οροθέσιο της κτηματικής περιουσίας της Μονής του Γηροκομείου. Το 1803, ο ως Ναός αφαιρέθηκε από την Μονή Γηροκομείου από τον τότε τότε Μητροπολίτη Μακάριο, αλλά ο διάδοχός του Γερμανός το επέστρεψε στις 2/5/1815.

Ο ναός, το 1805 υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από σεισμό. Το 1821 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους. Μέχρι τότε ήταν με τρούλο Βυζαντινού ρυθμού όμοιος με τον ναό της Μονής Γηροκομείου, ίσως και της ίδιας ηλικίας. Κατόπιν ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων, όπως είναι σήμερα.

Όπως ο ιστορικός κ. Τριανταφύλλου αναφέρει στο λεξικό του δίπλα στον Ναό έγινε μάχη στις 2 Αυγούστου του 1821. Οι Πατρινοί υπό την αρχηγία του Παναγιώτη Καρατζά συνεπλάκησαν με τους Τούρκους και τους νίκησαν. Αναφέρεται επίσης πως την περίοδο 1759 - 1770 υπήρχε ανομβρία, από την οποία μαστιζόταν η ευρύτερη περιοχή των Πατρών.

Ο τότε Μητροπολίτης Παρθένιος τέλεσε λιτανεία και έβρεξε, ενώ ανεπιτυχώς είχαν κάνει το ίδιο Μωαμεθανοί και Εβραίοι. 

Αριστερά του ναού υπήρχε νεκροταφείο των Αράβων γι' αυτούς οι οποίοι πέθαιναν από μολυσματικές ασθένειες.



Ο αρχικός ναός, όπως κατασκευάστηκε μετά την καταστροφή που υπέστη ο πρώτος το 1821, με την εποπτεία του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού ήταν πάρα πολύ μικρός και αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά χώρο που συναντάμε μπαίνοντας στον Ιερό Ναό.

Ο τωρινός ναός είναι ρυθμού Βασιλικής. Οι υπόλοιποι δύο χώροι κατασκευάστηκαν ως προέκταση από την προηγουμένη Φεβρωνία Καραγιάννη, η οποία φρόντισε και για την αισθητική του ναού και τις Βυζαντινές αγιογραφίες.



Το 1968 κατόπιν ενεργειών του Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνου Πλατή αποσπάσθηκε από την Μονή Γηροκομείου και έγινε ανεξάρτητη Κοινοβιακή Γυναικεία Μονή με Ηγουμένη την Μοναχή Πελαγία Πετροπούλου, η οποία βρισκόταν στον τότε Ναό ως μοναχή από το 1922.

Στην Ιερά Μονή, εκτός από το Καθολικό έχουν κτισθεί:
Το Παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού, το οποίο ανεγ΄΄ερθηκε το 1982 προς τιμήν της ευρέσεως του αχειροποίητου Βυζαντινού Σταυρού, που βρίσκεται χαραγμένος σε τεμάχιο ξύλου από πεύκο και ενεκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη πρ. Πατρών κυρό Νικόδημο το 1986.

Το παρεκκλήσι  της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Φεβρωνίας, όπου και το Κοιμητήριο της Μονής, το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο του ναού του Τιμίου Σταυρού. Και τα δύο παρεκκλήσια είναι αγιογραφημένα.
 

Το Αρχονταρίκι της Μονής, όπισθεν του Καθολικού και των παρεκκλησίων.
Δύο διώροφες πτέρυγες με κελιά των μοναχών, εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους.


ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

20η Ιουλίου "Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου", κατά την οποία πανηγυρίζει το Καθολικό της Ιεράς Μονής.
14η Σεπτεμβρίου "Παγκόσμια Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού" και Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως).

Εις το Μοναχολόγιον της Ιεράς Μονής, είναι εγγεγραμμένες δέκα (10) Μοναχές με Ηγουμένη την μοναχή Ιερεία Γαλάνη.

Πηγή: Κωνσταντίνα Γ. Ανδριοπούλου - http://tempo24.news -

Δεν υπάρχουν σχόλια: