Στριμωγμένος βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος προσπαθεί να εκβιάσει τους βουλευτές ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης με την έναρξη της νέας συνόδου την ερχόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».


Είναι φανερό πως και οι δύο εταίροι, όπου κι αν "πάτησαν"  για να τους δώσουν βοήθεια ήταν "σάπια σανίδα". Οι δανειστές δεν χάνουν ευκαιρία να τους υπενθυμίζουν τις υπογραφές δέσμευσεις που έχει λάβει η ελληνική πλευρά, ώστε να χαλαρώουν τις δεσμέυσεις τους.

Μιλούν για τον ερχόμενο χρόνο και μπροστά στους  κυβερνητικούς εταίρους είναι η εικόνα του αδιεξόδου, αφού εάν πάρουν τα μέτρα που δεσμεύτηκαν (χιλιάδες απολύσεις, επιβολή αυστηρού ΕΝΦΙΑ, πάταξη του συνδικαλισμού, ποινικοποίησή του κ.α.) θαν βρεθούν αντιμέτωποι με την κοινωνία που ήδη βρίσκεται στα κάγκελα της διαμαρτυρίας. Εάν παρακάμψουν τα παραπάνω μέτρα θα βρεθούν στο στόμα των λύκων με τους οποίους μέχρι τώρα συνέτρωγαν. Και στο βάθος αναμένει ο βρόγχος του δημοσιονομικού κενού των 2 έως 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και πρόσθετα 12 δισ. χρηματοδοτικό κενό,  από την πρώτη ημέρα του 2015!

Ταυτόχρονα, Σαμαράς-Βενιζέλος με την κίνησή τους να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να προλάβουν τυχόν «διαρροές», όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για τον προϋπολογισμό του 2015.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για μια κίνηση με ρίσκο, που στοχεύει στο να διαφανεί ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, τόσο εν όψει των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την Τρόικα όσο και ευρύτερα, με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015. Κάτι που είναι σχεδόν ακατόρθωτο, αφού από την Τρίτη κιόλας, πάλι οι δυσανασχετούντες βουλυτές τους, καθώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι θα τους επικρ'ινουν για την κατάντια που έριξαν την κοινωνία, θέλοντας να αποφύγουν ευθύνες θα ρίχνουν τα αίτια στους αρχηγούς και στους υπουργούς. Δηλαδή θα συνεχιστεί ο άτυπος εμφύλιος που μαίνεται ακύρηχτος

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μαξίμου: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει, γιατί υπάρχει σχέδιο που την βγάζει από την κρίση και την οδηγεί στην επόμενη μέρα».



Και κυρίως θα προσέθετα:  Μέλημά τους είναι πως βρισκόμενοι μετά το βράδυ των εκλογών εκτός κυβέρνησης, θα μπορέσουν να αποφύγουν την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη!
 

Επιταχύνεται η κατάρρευση της κυβέρνησης

Πανέτοιμος για την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ -και για κάθε ενδεχόμενο- αλλά και για τη συνέχιση της μάχης αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, μέχρι την τελική πτώση της συγκυβέρνησης.
Ετοιμότητα που υπογραμμίζεται στη διαρροή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται. Ο Σαμαράς επιζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη Βουλή. Έστω και έτσι, ας εμφανιστεί, για μια τελευταία φορά στο Κοινοβούλιο, για να απολογηθεί από την πολιτική του», υπογραμμίζει σχολιάζοντας έτσι ταυτόχρονα το ότι η Βουλή με τη σημερινή σύνθεσή της έχει απονομιμοποιηθεί, πράγμα που θα αποκατασταθεί μόνο μετά από εκλογές, αλλά και το ότι ο πρωθυπουργός είναι απών από το Κοινοβούλιο.

Σε tweet του εξάλλου ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης θύμισε, «και ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και πήρε το 2011, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Λίγες μέρες μετά, είχαμε κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ιστορία διδάσκει».

ΔΗΜΑΡ: Ομολογία αδυναμίας

Την αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς προκάλεσε η ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Η "φυγή προς τα εμπρός" που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο - με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας». ​