ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις Μνήμης - «Η Τουρκική εισβολή στα Πρωτοσέλιδα των Ελληνικών Εφημερίδων»

ΕΛΔΥΚ - στρατιώτης Λάμπρος Πλίτσης δραπέτης του Αττίλα.



Από το Δήμο Πατρέων και την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την Τουρκική εισβολή


Ο Δήμος Πατρέων και η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας, με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την Τουρκική εισβολή, συνδιοργανώνουν με τη στήριξη της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδηλώσεις Μνήμης στο δημοτικό κτήριο της «Αγοράς Αργύρη». Πρόκειται για την έκθεση «Η Τουρκική εισβολή στα Πρωτοσέλιδα των Ελληνικών Εφημερίδων», η οποία θα λειτουργεί από 29 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2014 και την εκδήλωση «Μνήμη ποιητή Κώστα Μόντη, εκατό χρόνια από τη γέννησή του» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19,30 με ομιλητές τη φιλόλογο Ελένη Αντωνιάδου και τον ποιητή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρη Βαρνάβα.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των αδελφοποιήσεων του Δήμου Πατρέων με τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου και το Δήμο Λεμεσού.

Όπως σημείωνε ο Κύπριος καθηγητής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βοσκός, στο βιβλίο που κυκλοφόρησε από  τον Δήμο Πατρέων με την ευκαιρία των αδελφοποιήσεων:

«Η Κερύνεια και η Λάπηθος, οι μικρές βασίλισσες της βόρειας Κύπρου, οι ιδρυμένες κατά την πανάρχαια παράδοση από τον Αχαιό Κηφέα και τον Λακεδαιμόνιο Πράξανδρο, δεν ντύθηκαν κείνες τις μαύρες μέρες τα γνώριμα πανώρια χρώματα του Παραδείσου. Στις 20 Ιουλίου 1974 ο ήλιος έδυσε στην κόλαση του πολέμου. Οι φλόγες και οι καπνοί της καταστροφής έπνιξαν το λιοβασίλεμα. Οι πολυαίωνοι θρύλοι του Πενταδακτύλου απέμειναν βουβοί. Τα κόκκαλα των οικιστών τ΄ αναπαμένα τρεις χιλιάδες χρόνια κουνήθηκαν στους τάφους. Οι εικόνες της Λάμπουσας σκοτείνιασαν. Κι εμείς εκεί, ου ημάς εθέσπισεν οικείν θεών και ανθρώπων βούληση από τον Τρωικό πόλεμο και πιό παλιά. Να βλέπουμε με γυμνόν οφθαλμό την εχθρική αεροπορία να μαυρίζει τους γαλάζιους ουρανούς, τις ορδές του Αττίλα να μυρμηγκιάζουν στην Ακτή των Αχαιών και να πατούν άγια χώματα. Να παρακολουθούμε ανήμποροι τα καραβάνια των προσφύγων στο δρόμο του πανικού».

«Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο κι ο Πενταδάκτυλος στέκει εκεί, κατάσπαρτος με κόκαλα ηρώων και μαρτύρων του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, με ανοιχτή την απαλάμη, όπως λέει ο ποιητής Κώστας Μόντης, να μας μουντζώνει, που με τόση αφροσύνη τον αφήσαμε να τουρκοπατηθεί. Στη Σαλαμίνα τρίζουν κάτω από αλλοεθνείς και αλλόθρησκες μπότες κατακτητή τα κόκαλα του Τεύτρου, του αδελφού του Αίαντα, που μετά τον Τρωικό πόλεμο διωγμένος από τον πατέρα του έφτασε στο νησί της Αφροδίτης κι έκτισε την ομώνυμη με το νησί του πόλη. Κι ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, που την 9η Ιουλίου 1821 βαδίζοντας στην τούρκικη αγχόνη μ’ άλλους τετρακόσιους ιερωμένους και προεστούς της Κύπρου, τραγουδούσε πως «η ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνότζαιρη του κόσμου, κανένας εν ευρέθηκεν για να την ιξιλείψει, κανένας, γιατί σσέπει την ΄που τα ΄ψη ο Θεός μου. Η ρωμιοσύνη ΄εννά χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει?», από το ομώνυμο με την ημερομηνία ποίημα, του κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.

Κι ο ποιητής Κώστας Μόντης, σ’ ένα από τα «ποιήματα της εισβολής», γράφει:

Είναι δύσκολο να πιστέψω
πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας,
είναι δύσκολο να πιστέψω
πως μας τους έφερε η ή αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας.

Ο Κώστας Μόντης (1914 -2004) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές.  Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1914 στην κατεχόμενη σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα Αμμόχωστο.

Γυμνασιόπαιδο, πήρε μέρος στην εξέγερση κατά της αποικιοκρατίας, τα Οκτωβριανά 1931. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας σπούδασε νομικά και πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετέσχε στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου το 1955-59 ως πολιτικός καθοδηγητής των μελών της ΕΟΚΑ. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία. Από το 1934 ως το 1996 εξέδωσε γύρω στα 30 ποιητικά και έξι πεζά βιβλία.

Ποιητής, μυθιστοριογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα της μεταπολεμικής περιόδου. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Ρωσικά, Βουλγαρικά, Ρουμανικά και σε άλλες γλώσσες. Το 1980 τιμήθηκε με τον τίτλο του «δαφνοστεφούς ποιητή» (Poet Laureate) από την Παγκόσμια Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού. Ο Κώστας Μόντης προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ. Το 1997 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2000 η Ακαδημία Αθηνών τον ανακήρυξε αντεπιστέλλον μέλος της, ύψιστη τιμή που απονέμεται σε πνευματικούς δημιουργούς που ζουν εκτός Ελλάδος, ενώ το 2001 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ελένη Αντωνιάδου, γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε φιλολογικά μαθήματα σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και Ελληνικά στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Από το 1991 έως το 2010 εργάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας, στην Αθήνα και ως Μορφωτική Ακόλουθος από το 2005 έως το 2010. Ασχολείται συστηματικά με τη λογοτεχνία και έχει γράψει τα σενάρια πολλών εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου για τη δημόσια τηλεόραση της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και στίχους τραγουδιών για το Θέατρο. Έχουν κυκλοφορήσει τα Βιβλία: Τα "Κυπριακά" του Τίτου Πατρίκιου, Εκδόσεις Αίπεια, Σπίτι της Κύπρου και Εκδόσεις Παρουσία, Αθήνα, 2009, Συνομιλία / Κείμενα του Δ.Ν. Μαρωνίτη για τον Τίτο Πατρίκιο, (επιμέλεια), Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2005, Είναι παντού το ποίημα, Αθήνα - Κύπρος, ένα ποιητικό ταξίδι, (ανθολόγηση), Εκδόσεις Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, Αθήνα, 1994 και οι μεταφράσεις: Φορτουνάτος, Μυθιστόρημα του 1509 με ήρωα Κύπριο, Δημοσιεύματα του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών XLIV, Λευκωσία 2004, Τζων Μπάνβιλ, Μεφίστο, Εστία, Αθήνα, 1991 και Κριστίνε Νέστλιγκερ, Λόλιποπ, Καστανιώτης, Αθήνα, 1990. Επίσης, πολλές μελέτες της για θέματα λογοτεχνίας έχουν δημοσιευτεί σε  συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά.

O Σωτήρης  Π. Βαρνάβας γεννήθηκε στη Μηλιά Αμμοχώστου και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Φυσιογνωστικές Επιστήμες και Γεωλογία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή  στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου Ποίησης  που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της οργανωτικής επιτροπής  Σεμιναρίων Ποίησης του Πανεπιστημίου. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Ψήγματα Απείρου (2006), Ηχογράμματα (2008) και Χρεόγραφο (2013), από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Είναι συνεπιμελητής της Ανθολογίας Κυπρίων Ποιητών (2008), εκδόσεις Ταξιδευτής.

Σημειώνεται ότι η έκθεση εμπλουτίστηκε και με τα πρωτοσέλιδα των Πατρινών εφημερίδων, που ευγενώς προσέφερε στην Ένωση Κυπρίων το Μουσείο Τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν, η οποία είναι αδελφοποιημένη με την Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: 10.00-14.00 και 17.00-20.00, το Σάββατο 10.00-14.00, ενώ την Κυριακή θα παραμείνει κλειστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: