«Λίστες με όσους επιθυμούν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας», χωρίς «η εγγραφή  να δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις πολιτικού ή πρακτικού χαρακτήρα»


Άνοιγμα στην κοινωνία - εξωστρέφεια είναι η βασική ιδέα της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή, έτσι όπως κατατέθηκε από την Πολιτική Γραμματεία και τον γραμματέα της Κ.Ε. Δημήτρη Βίτσα. Και που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με ελάχιστα λευκά κατά την συνεδρίαση της ΚΕ της Κυριακής χθες. Πρόκειται για την ιδέα που διαπερνά την καθημερινή κομματική δουλειά, τον τρόπο δράσης των Οργανώσεων Μελών, τις συμμαχίες.

Στο κεφάλαιο των πολιτικών συμμαχιών επαναλαμβάνεται η απόφαση της Κ.Ε. του περασμένου Ιουνίου, με το κάλεσμα -υπενθυμίζεται- και παρά τις υπαρκτές διαφορές προς τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς (ονομαστικά σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), της οικολογίας, τους αριστερούς σοσιαλιστές, τις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Επιπλέον, σε όσους στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα στην Κομισιόν, τα στελέχη που ήλθαν σε ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και τη δεξιά συγκυβέρνηση. Κάλεσμα, εντέλει, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, χωρίς συνδιαλλαγές και υποσχέσεις. Με προοπτική τον νέο συνασπισμό εξουσίας σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και με την αριστερή ριζοσπαστική ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ να τον διασφαλίζει απέναντι σε κάθε απόπειρα ενσωμάτωσής του.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Οργανώσεων Μελών, υπογραμμίζεται η ανάγκη «το σύνολο των ΟΜ να προσανατολιστούν σε εξωστρεφή λειτουργία». Ενώ, επιπλέον, κατατέθηκε η ιδέα -με βάση το άρθρο 9 του Καταστατικού- «να συγκροτήσουμε λίστες στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ (ή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ) παντού. Σε αυτές συμμετέχουν όσοι/ες επιθυμούν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας», χωρίς ωστόσο «η εγγραφή στον κατάλογο να δημιουργεί δικαιώματα ή υποχρεώσεις πολιτικού ή πρακτικού χαρακτήρα». Πάντως, η εισήγηση έχει και κριτικές διαπιστώσεις, καθώς, «παρά τις προσπάθειες, η οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ασθενής».

 Συμβολή της ΑΠ

Στο κείμενο συμβολής που κατατέθηκε από την Αριστερή Πλατφόρμα, και στο σκέλος ειδικότερα, των συμμαχιών, ζητείται ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στα άλλα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), επίσης σε πρόσωπα από τον σοσιαλιστικό χώρο ή ακόμη και ευρύτερα, υπό τον όρο ότι έχουν μετατοπιστεί με ειλικρίνεια και εμπράκτως προς τα αριστερά. Επίσης, σε πρόσωπα που δεν είχαν και δεν έχουν σχέση με νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές, που δεν ψήφισαν είτε εφάρμοσαν είτε διαχειρίστηκαν τέτοιες πολιτικές.