ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Μια τετραμελής οικογένεια ζει σε αυτοκίνητο - Ντρέπομαι...


Μια τετραμελής οικογένεια ζει σε αυτοκίνητο - Ντρέπομαι... Του Ηρακλή Ρούπα, οικονομολόγουΤου ΗΡΑΚΛΗ ΡΟΥΠΑ, Οικονομολόγου 
                    (από το thebest.gr)
   
Σήμερα το πρωί κοιτάζοντας στο διαδίκτυο «έπεσα» σε μια δυσάρεστη είδηση. Μια τετραμελής οικογένεια ζει μέσα σε αυτοκίνητο. Η δημοσιογράφος είπε on air πως δε μπορεί να διαχειριστεί τηλεοπτικά μια τέτοια υπόθεση, πνίγοντας κάτι σαν λυγμό, πριν αλλάξει θέμα. 
 
Θεωρώ πως δεν ήταν τηλεοπτικό τρικ, γιατί οι συνθήκες στις οποίες διαβιώνει, ή προσπαθεί να επιβιώσει, αυτή η οικογένεια είναι όντως για να κλαίει κανείς.


Η εύκολη απάντηση, ή ο εύκολος σχολιασμός, θα ήταν πως λαϊκίζει το κανάλι με σκοπό την τηλεθέαση, και έμμεσα κι εγώ που το αναπαράγω. Ας κοιτάξουμε το δάσος επιτέλους. Δε μ’ ενδιαφέρει για ποιο λόγο έφτασε αυτή η οικογένεια στο σημείο να μην έχει σπίτι. Δε με νοιάζει εάν χρωστάει σε τράπεζες και μού είναι αδιάφορη η προσωπική ευθύνη των γονέων.

Δεν τα συνυπολογίζω όλα αυτά στο αποτέλεσμα πως δύο παιδιά κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους σ’ ένα αυτοκίνητο. Θα αναρωτηθώ, όπως και η δημοσιογράφος, πού είναι το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», πού είναι ο δήμος, πού είναι επιτέλους το κράτος πρόνοιας;

Κανείς δεν τους είδε; Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε; Το δυστυχές είναι πως όχι, γι’ αυτό το λόγο, προφανώς, κατέφυγαν στην τηλεόραση. Πλεόνασμα, spreads, έξοδος από το μνημόνιο, εκλογές ή όχι, success story, αναπτυξιακά έργα σε δρόμους, λιμάνια και πλατείες απασχολούν αυτούς τους ανθρώπους; Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο άραγε; Πού πλένονται; Σιτίζονται, στοιχειωδώς τουλάχιστον;

Δεν γνωρίζω. Δεν είχε συνέχεια το ρεπορτάζ. Ενδεχομένως να μάθουμε αύριο.

Ναι, η Ελλάδα διανύει μία οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο. Βρισκόμαστε στον 21ο αι. όμως και σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι απαγορευμένα τέτοια περιστατικά. Το κράτος ήταν το πρώτο που όφειλε να προστρέξει, για να σώσει, εάν μπορεί πλέον, τη λίγη από την αξιοπρέπεια που τού έχει απομείνει. Δυστυχώς ένα πλάνο αυτού τού αυτοκινήτου-σπιτιού προκαλεί την ίδια, ή και περισσότερη, συγκίνηση από τα ψηφιδωτά τής Αμφίπολης παγκοσμίως. Δυστυχώς όλες οι εικόνες κάνουν το γύρο τού κόσμου, καλές και άσχημες. Σ’ ένα προηγούμενο άρθρο μου είχα κλείσει με την ευχή να μη χάσουν οι Έλληνες την φιλανθρωπία τους.

Εκτός από τις πρωτοβουλίες μεμονωμένων ανθρώπων, συλλόγων και τής Εκκλησίας, που ομολογουμένως καλύπτει κενά, ας ενεργοποιηθεί κι ας δραστηριοποιηθεί επιτέλους το κράτος πρόνοιας. Είναι αδιανόητο να μη μπορεί, να μην έχει τον τρόπο.

Ο Σύλλογος Γυναικών, που κατάφερε κι έκανε την Πάτρα ροζ, διαμηνύει την πρόληψη. Προλάβετε πριν είναι αργά. Ας προλάβει και το κράτος λοιπόν. Η πρόληψη δεν θα οδηγούσε μια οικογένεια στο αυτοκίνητο. Συγχαρητήρια σε όλες τις γυναίκες για την εκδήλωση. Όσο για την τετραμελή οικογένεια… ντρέπομαι σαν άνθρωπος και μετά σαν πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: