ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Elias: Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βόλο

βολος
Weather News Greece

 

Συναγερμός στο Βόλο, όπου η κακοκαιρία Εlias έχει μετατρέψει σε ποτάμια τους δρόμους, την ώρα που οι μνήμες είναι νωπές από την κακοκαιρία Daniel που σάρωσε την περιοχή. 

02βολος

Λίγο πριν τις 19:00 εστάλη μήνυμα στο Βόλο για απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Βόλου προτρέπει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. «Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».

Φουσκώσαν πάλι ρέματα και ποτάμια στο Νότιο Πήλιο, μετά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή. Οριακή η κατάσταση στους παραλιακούς οικισμούς Χόρτο, Πλατανιάς και Μηλίνα.

Στο έλεος της κακοκαιρίας και πάλι η Θεσσαλία. Εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Αρμένιο και Σωτηρίο Λάρισας.

Στα όρια ο Σπερχειός - Μπαράζ εκκενώσεων στη Φθιώτιδα

Συναγερμός στη Φθιώτιδα, με το 112 να στέλνει μήνυμα για εκκένωση των περιοχών Πετρίλια, Σοφιάδα και Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές από τις οικογένειες το χωριό Κόμμα έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Πριν λίγο εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν τους κατοίκους του χωριού να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση. Αυτή ώρα δεν βρέχει μόνο στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, με συνέπεια τα νερά που αναμένονται να φτάσουν, μετά από λίγη ώρα, είναι πολλά και κανείς πλέον δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του ποταμού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Αποκλεισμένο το χωριό Παλαιοχώρι Καλαμπάκας

Αποκλεισμένο είναι το χωριό Παλαιοχώρι της ορεινής Καλαμπάκας, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, έχουμε καθίζηση του οδοστρώματος του επαρχιακού δρόμου που συνδέει το χωριό με την γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, βρίσκονται στο σημείο όπου υπάρχει η ζημιά, και προσπαθούν να τη αποκαταστήσουν, αν και είχε δοθεί προ ημερών πρόσβαση στο χωριό μετά την κακοκαιρία Daniel, η οποία όμως δεν κράτησε πολύ καιρό καθώς ξαναπαρουσιάστηκε νέο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη αύριο ανοίγουν όλες οι σχολικές μονάδες της Π.Ε. Τρικάλων, ένα άνοιγμα, σύμφωνα με τον ίδιο που γίνεται μετά από προετοιμασία των σχολείων για να υποδεχθούν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης δεν παραλείπει να τονίσει πως όλα τα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας και Πύλης συνδέονται μεταξύ τους και δεν υφίσταται πρόβλημα αποκλεισμού των χωριών αυτών εκτός από το παραπάνω.

Σφυροκοπά την Εύβοια η κακοκαιρία

Δραματική η κατάσταση στην βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία Εlias, όπου καταγράφονται σοβαρά προβλήματα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Προκλήθηκαν μεγάλοι χείμαρροι, παρασύροντας μεγάλους όγκους φερτών υλικών από το βουνό, τα οποία έχουν κατακλύσει κατοικημένες περιοχές. Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται σε Ροβιές, Μαντούδι, Προκόπι και Μετόχι. 

Σε απόγνωση οι κάτοικοι χωριών στην Βόρεια Εύβοια, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η κυκλοφορία σε πολλά σημεία έχει διακοπεί.

Έχει κομμένο τον κεντρικό οδικό άξονα από τη Νότιο προς τη Βόρεια Εύβοια λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι με τα μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς για να απομακρύνουν τα μπάζα όμως στην περιοχή έχει κυριολεκτικά συγκεντρωθεί ένα ολόκληρο βουνό. Επίσης πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι ολόκληρες περιοχές, αλλά και χωρίς νερό, ενώ η κυκλοφορία ακόμη και μέσα στα χωριά είναι πλέον επικίνδυνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει ότι έπεσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες 210 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα στην Ιστιαία και το Πευκί, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής κλίμακας, ενώ οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που ξαφνικά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι από τα νερά. Ο μετεωρολογικός σταθμός στη Λίμνη της Εύβοιας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα έχει καταγράψει ότι έχουν πέσει πάνω από 230 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε στρέμμα στην ευρύτερη περιοχή. 

Στο Μαντούδι η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς το νερό ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο. Η βροχόπτωση που συνεχίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες θεωρείται πρωτόγνωρη για την περιοχή ενώ οι χείμαρροι που φτάνουν εκεί κουβαλούν από τα βουνά φερτά υλικά και τα εναποθέτουν σε διάφορα σημεία.

Στα Ψαχνά φουσκώνουν οι χείμαρροι και όλοι κάνουν το σταυρό τους να αντέξουν την μεγάλη πίεση που δέχονται.

«Μετά τις φωτιές δόθηκαν χρήματα σε εργολάβους με απευθείας ανάθεση και δεν έγινε σωστή δουλειά. Το χρήμα πήγε σε τσέπες» κατήγγειλε στο Κόκκινο κάτοικος Μαντουδίου.

Κόκκινη η θάλασσα από τις λάσπες στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας

Λίμνη Ευβοίας
facebook/gymnastirio.limnis

Για μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια όπου με κάθε βροχή η περιοχή καταλήγει πνιγμένη και αποκλεισμένη μίλησε στο Κόκκινο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Μπάμπης Τσιβίκας. Καταλόγισε ευθύνες σε περιφέρεια και δήμο για τα αντιπλημμυρικά έργα, καταγγέλλοντας ότι δίνονται χρήματα μόνο για να φουσκώσουν τσέπες εργολάβων.

"Είναι τόσο σαθρό το έδαφος ώστε μόλις ανοίγουν τον δρόμο τα μηχανήματα ξανακλείνει, είπε στο Κόκκινο ο Κοινοτάρχης Ροβιών Θοδωρής Καίρης, αναφερόμενος στο άνοιγμα δρόμου προς Χαλκίδα.

Όπως κατήγγειλε, μετά τις καταστροφικές φωτιές δόθηκαν χρήματα, αλλά δεν αποζημιώθηκε ο κόσμος. Δεν δόθηκαν δάνεια σε μικρο επαγγελματίες και μικροκαλλιεργητές, ώστε να υπάρξει μια ανάσα ανάπτυξης στην περιοχή. Έπεσαν εκατομμύρια αλλά δεν υπάρχουν δουλειές και πολλοί ήδη εγκαταλείπουν την Βόρεια Εύβοια για να ζήσουν αλλού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: