ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Εορτάζεται η κατά παράφραση Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Αυτή ήταν η διάταξη των στόλων που αντιπαρατέθηκαν το 1571.

 

Που έγινε από τον ενωμένο ευρωπαϊκό στόλο το 1571, ανοικτά του Πατραϊκού Κόλπου - Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων της 452ης Επετείου!

Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου παρέμεινε στην ιστορία η πολεμική σύραξη που έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου του 1571, αφ' ενός μεν μεταξύ των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, Βενετίας, Γένουας των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση), αφ' ετέρου δε του ενιαίου στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου -κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες και στο Ακρωτήριο Σκρόφα. 

Η ονομασία της, δε, προήλθε όχι από την πόλη του Λεπάντο (Ναυπάκτου σήμερα) αλλά από την ονομασία (θέση) του Κόλπου που έγινε η ναυμαχία, επειδή τότε ολόκληρος ο Κόλπος ονομαζόταν από τους Ενετούς "Κόλπος της Ναυπάκτου". Οι Δυτικοί ιστορικοί χρησιμοποιούν την ονομασία Ναυμαχία του Λεπάντο (Naval Battle of Lepanto) από το μεσαιωνικό όνομα της πόλης.

Έτσι σήμερα επικράτησε  κατά παράφραση Ναυμαχία της Ναυπάκτου, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για την γνωστή κωμόπολη, προ της οποίας έγινε ναυμαχία!

Αναθηματική στήλη στο πάρκο του Αγ. Ανδρέα αφιερωμένη στον επικεφαλής του ενωμένου ευρωπαϊκού στόλου Miguel De Cervantes. Γράφει: Στον Μιγκέλ Σερβάντες και σε όσους πολέμησαν με τιμή και πίστη, υπερασπίζοντας τα ιδανικά τους. Πανεπιστήμιο Καμίλο Κοσέ Γκέλα, με την συνεργασία του Δήμου Πατρέων.
 

Σήμερα δεσπόζει στο πάρκο του Αγ. Ανδρέου, προ της ομώνυμης εκκλησίας η αναθηματική στήλη με την προτομή του Μιγκουέλ Σερβάντες επικεφαλής του ενωμένου ευρωπαϊκού στόλου που στήθηκε το 2005 επί  δημαρχίας Ανδρ. Καράβολα για να τιμηθεί η συμβολή των δυτικών κρατών στην αποκοπή και την ήττα του Οθωμανικού Στόλου, που εάν νικούσε θα πέρναγε ανεμπόδιστα στο επόμενο στάδιο των Οθωμανών για κατάληψη ολόκληρης της Ευρώπης!

Μετά τη κατάληψη της Κύπρου από τον σουλτάνο Σελήμ Β',  τον Αύγουστο του 1570 και τις επακόλουθες από τους Τούρκους σφαγές των παραδοθέντων Ενετών, αλλά και μετά την προκλητική στάση των Οθωμανών έναντι των χριστιανικών κρατών, άρχισαν τότε, με την πρωτοβουλία του μετέπειτα Αγίου Πάπα Πίου του Ε', τα χριστιανικά κράτη και μάλιστα η Ισπανία και η Βενετία, να συνάπτουν συμμαχίες για κοινές πολεμικές ενέργειες κατά των Οθωμανών, που απέβλεπαν κυρίως στη διάλυση του οθωμανικού στόλου και στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών. Αλλά και στην παρεμπόδιση των Οθωμανών για παραπέρα εξάπλωσή τους στην Ευρώπη.

Με βάση τα παραπάνω ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 452η Επέτειο ναυμαχίας της Ναυπάκτου με κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων να είναι και φέτος η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο Ενετικό Λιμάνι, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών. 

Σημειώνεται ότι, λόγω της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών η Τελετή της Αναπαράστασης θα λάβει χώρα το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 ενώ, η Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων στο Ενετικό Λιμάνι την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023.

Η σημαντική Έκθεση Ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη «Ναυς + Πήγνυμι» παραμένει ανοικτή για το κοινό έως και τις 7 Οκτωβρίου, στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου.

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 452ης Επετείου, είναι το παρακάτω:

(30 Σεπτεμβρίου -  8 Οκτωβρίου 2023) 

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

•  16:00, Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto» Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».
Παραλία Ψανής
• 21:00, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου Καλλιτεχνική διεύθυνση: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Τετάρτη, 4  Οκτωβρίου 2023

•  21:00, Ομιλία του Ομότιμου καθηγητή μεσαιωνικής και ελληνικής φιλολογίας Α.Π.Θ. κ. Βασίλειου Κατσαρού με θέμα «Τα σχολεία στο Βυζάντιο. Οργάνωση της κατώτερης,
μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης κατά την περίοδο της μεσοβυζαντινής “αναγέννησης” (11ος -12ος αι.) σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σύγχρονης έρευνας». Παρουσίαση: κ. Κωνσταντίνος Βουτσινάς, πρόεδρος Αδελφότητας Ναυπακτίων Νομού Αττικής «Ο Έπαχτος».
Ίδρυμα Αίγλης και Δημητρίου Μπότσαρη

 Κυριακή, 8  Οκτωβρίου 2023

• 07:30 - 10:30, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
• 11:00, Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων
Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Οκτώβριος  2023 (έως 7.10.23)

«Ναυς + Πήγνυμι», Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 - 13.00 & 19.00 - 22.00 (Εκτός Τρίτης)
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος, Δήμος Ναυπακτίας, Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: