ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαίνια μισής ανασκαφής αύριο στο Ρωμαϊκό Στάδιο

 


Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, ενόψει των περιφερειακών εκλογών, προς υποστήριξη του εκλεκτού της ΝΔ περιφερειάρχη!

Ένα εμβληματικό μνημείο που βρισκόταν στο κέντρο της ρωμαϊκής Πάτρας, το Ρωμαϊκό Στάδιο Πατρών με τα εντυπωσιακά ερείπιά του, ορατά επί της οδού Ηφαίστου, εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη, παρουσία της υπουργού πολιτισμού. 

Το Ρωμαϊκό Στάδιο Πάτρας κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. μ.Χ., σχετίζεται με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Πάτρας ως ρωμαϊκής αποικίας το 86 μ.Χ. και αποδίδεται σε προσφορά του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Εκεί λάμβαναν χώρα καλλιτεχνικοί και αθλητικοί αγώνες, τα γνωστά Καισάρεια, καθώς και αγώνες μονομάχων.

Την έμπνευση για ανάδειξη του Σταδίου την είχε ο Διευθντής της Στ' Αρχαιολογικής Εφορείας Λάζαρος Κολώνας, συνταξιούχος πια, που ξεκίνησε τις κατεδαφίσεις , για την ανάδειξη του Μνημείου, ενώ σκόπευε τα όριά του από την πλ. Αγίου Γεωργίου έως την Υψηλάντου, όπου έχει εγκιβωτιστεί η μαρμάρινη πύλη του Ρωμαϊκού Σταδίου, στο υπόγειο της υπάρχουσας πολυκατοικίας. Και από την Παντανάσσης, όπου και τα γραφεία της Στ' Εφορείας μέχρι τα σκαλιά της Ερισσού.

Το κόστος των κατεδαφίσεων προϋπολογίζονταν σε κάποια εκατομμύρια δρχ., αλλά δεν ήταν αυτό που εμπόδισε στην ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων όσο το γεγονός των αντιδράσεων που θα προκαλούσαν, ειδικά με το ξήλωμα των σκαλιών της Γεροκωστοπούλου. Έτσι το Στάδιο έμεινε στο μισό των ανασκαφών για κάμποσα χρόνια από την εκκίνησή τους!

Αποτελούσε δε ενιαίο σύνολο με το Ρωμαϊκό Ωδείο, που ανηγέρθη την εποχή του στρατηγού Μόμιου.

Έτσι αύριο θα τελεστούν τα εγκαίνια μισής ανασκαφής στο Ρωμαϊκό Στάδιο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, ενόψει των περιφερειακών εκλογών, προς υποστήριξη του εκλεκτού της ΝΔ περιφερειάρχη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: