Στη φυλακή μόνο τρεις από τους 24 κατηγορούμενους, με τον Μ.
Χριστοφοράκο (δεξιά) να παραμένει στη Γερμανία και τον Χρ. Καραβέλα
"εξαφανισμένο" στη Λ. Αμερική
__________________Τα κριτήρια της ορθής απόδοσης δικαιοσύνης στον σύγχρονο νομικό πολιτισμό είναι σε γενικές γραμμές απλά. Προϋποθέτουν την έγκαιρη και αναλογική απόδοση ποινής και την εκτέλεσή της με τρόπο ώστε αυτή να λειτουργεί παραδειγματικά για το μέλλον.
Δηλαδή να είναι άμεσα ευκρινής η σύνδεση της απόφασης και της ποινής με το ίδιο το αδίκημα, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να κατανοεί τη βλάβη που προκάλεσε το αδίκημα και τις συνέπειες που επιφέρει σε αυτόν που το διαπράττει.
Στην περίπτωση του σκανδάλου της Siemens, μιας από τα πιο εμβληματικές και ίσως της πιο χαρακτηριστικής υπόθεσης της διαφθοράς που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του πολιτικού συστήματος της χώρας κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, το κριτήριο αυτό είχε θρυμματιστεί, ήδη πριν τη χθεσινή απόφαση επί των ποινών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. 22 χρόνια μετά την τέλεση των εγκλημάτων, με τους περισσότερους από τους βασικούς κατηγορούμενους να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, όπου διάγουν πολυτελή βίο, και τον μοναδικό πολιτικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, τον πάλαι ποτέ οργανωτικό στρατηγό του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσουκάτο να έχει απαλλαγεί λόγω παραγραφής, η χθεσινή ανακοίνωση των ποινών έμοιαζε περισσότερο με a posteriori ετυμηγορία παρά με απόδοση δικαιοσύνης, έστω και αν 3 (τρεις) από τους 54 κατηγορούμενους θα οδηγηθούν στη φυλακή, μετά την άρνηση του δικαστηρίου να τους χορηγήσει αναστολή εν όψει της έφεσης.
Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των ποινών, για το σκάνδαλο που ενέπλεξε τα δύο μεγάλα κόμματα της περιόδου που εναλλάσσονταν στην εξουσία, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, σε μια υπόθεση γενικευμένης δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, στη φυλακή θα οδηγηθούν οι Πρόδρoμος Μαυρίδης (πρώην στέλεχος της Siemens, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα), Γιώργος Σκραπέλης (πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, καταδικάστηκε επίσης σε κάθειρξη 15 ετών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και Μάρθα Καραβέλα (σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου Χρ. Καραβέλα, ο οποίος διαφεύγει).
Σε υψηλές ποινές χωρίς αναστολή καταδικάστηκαν επίσης και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens στην Ελλάδα Μιχ. Χριστοφοράκος, το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Χρ. Καραβέλας, καθώς και δύο στελέχη της μητρικής Siemens στη Γερμανία, οι Φάνης Λιγυνός και Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ. Ωστόσο, κανείς από αυτούς δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος διαμένει μόνιμα στη Γερμανία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει στην Ελλάδα, παρά τη σχετική απόφαση της εισαγγελίας του Μονάχου, τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και τις καταδικαστικές αποφάσεις που ήδη έχουν υπάρξει γι’ αυτόν από τη γερμανική Δικαιοσύνη (ας μην λησμονηθεί ότι, στα χρόνια της δόξας του, ο Χριστοφοράκος ήταν επίσης και αντιπρόεδρος του Ελληνο-γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, δηλαδή εξαιρετικά ισχυρός εκπρόσωπος των γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα).
Ο Χρίστος Καραβέλας είναι «εξαφανισμένος» εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, αφού πρώτα πρόλαβε να μεταφέρει ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό του στην Ελλάδα μία μέρα πριν αυτός μπλοκαριστεί. Τα ίχνη των καταθέσεων του Καραβέλα, που είχε ρόλο διανομέα στα ποσά των δωροδοκιών, είχαν βρεθεί κάποια στιγμή στην Ουρουγουάη, ενώ και ο ίδιος θεωρείται ότι κάποια στιγμή είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα, στον γάμο της κόρης του, οπότε και πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη προσπάθεια σύλληψής του.
Στη μεταφορά των χρημάτων οφείλεται και η άρνηση ανασταλτικής ισχύος στην έφεση της συζύγου του, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι αυτή εξακολουθεί να βιοπορίζεται από τα χρήματα της εγκληματικής δράσης. Όσο για τους Λιγυνό και Όσβαλντ, διαφεύγουν και οι δύο, ο δεύτερος μετά την απόδρασή του, αφού πρώτα κατόρθωσε να καταστρέψει το «βραχιολάκι» που φορούσε για να παρακολουθείται από τις αρχές.
Αναστολή εκτέλεσης της ποινής αποδέχθηκε το δικαστήριο σε επτά ακόμα Γερμανούς κατηγορούμενους, προερχόμενους από τη μητρική Siemens, έξι πρώην στελέχη του ΟΤΕ και δύο επιχειρηματίες, με εγγυήσεις που ξεκινούν από τις 30.000 και φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.
Πηγή: ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου