ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ο Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε εφαρμογή των κυρώσεων

hpa-ohe-mhts-thumb-large--2-thumb-large
ΟΙ ΗΠΑ που αφήνουν κρεμασμένη στο τσιγκέλι την Ελλάδα, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της ήλπιζε να τύχει συμπαράστασης του ΝΑΤΟ λόγω... Συμμαχίας.



Η δική μας κυβέρνηση μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο κατακτήσαμε σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις προς την Τουρκία!

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων αναμένεται να θέσει σήμερα και αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ μας πρόλαβε, δίνοντας απάντηση - χρησμό Πυθίας, τουτέστιν Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους  διότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία ανάμειξη στα θέματα που τις χωρίζουν.

Έτσι, όλα και καλά, κατά τις ΗΠΑ που αφήνουν κρεμασμένη στο τσιγκέλι την Ελλάδα, την ώρα που ο Πρωθυπουργός της ήλπιζε να τύχει συμπαράστασης του ΝΑΤΟ λόγω... Συμμαχίας. Μίας Συμμαχίας που οι μεγάλοι δεν πληρώνουν για την διατήρησή της, ενώ οι μικροί καλούνται να σηκώσουν το βάρος!

Όπως προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση.

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη, όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας» δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς, αύριο 4 Δεκεμβρίου 2019 (14:30 μμ ώρα Λονδίνου), θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κι ωστόσο τα συμπεράσματα  για το αποτέλεσμα έχουν ήδη βγει. Όσο η κυβέρνηση είναι ενδοτική έναντι της Τουρκίας, τόσο ο Ερντογάν θα πιέζει με όλους τους τρόπους!

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του κατευνασμού δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα» τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική και συμμαχίες. Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να σταματήσει η στρατηγική της αδράνειας στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Να επαναφέρουμε τον πολιτικό μας λόγο στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που είχαν αποφασιστεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο για την παραβατική της δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, πρέπει να επεκταθούν και για την παραβατική της δραστηριότητα νότια της Κρήτης».

Με την παραπάνω δήλωση του Αλ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κιριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για υποχώρηση από πάγιες θέσεις έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, γνώστες της τουρκικής πολιτικής , απαντούν σε ερωτήματα του τύπου:


Γιατί ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας;

Και ξεκαθαρίζουν:

«Καταρχάς επισημαίνουμε ότι πράγματι υπάρχει μια κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία διαπιστώνεται από τα ακόλουθα:   

- Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές πολλαπλασιάζονται ραγδαία ενώ είμαστε στονΔεκέμβρη
- Η ρητορική της Τουρκίας ως προς τις ροές, το Αιγαίο και την Κύπρο, γίνεται ολοένα και πιο επιθετική
- Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο (που δεν τέθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους), έχουν χτυπήσει κόκκινο
- Οι παράνομες τουρκικές εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επεκτείνονται
- Η Τουρκία προβαίνει σε παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη για τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες
- Η Τουρκία παρουσιάζει για πρώτη φορά συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της με την Αίγυπτο, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μια πολιτική παθητικού παρατηρητή και κατευνασμού της Τουρκίας, προσδοκώντας οφέλη στο προσφυγικό ζήτημα. Είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση και να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον ουσιαστικό διάλογο. Διότι η πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης ΝΔ, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, είναι καταδικασμένη να αποτύχει και μάλιστα να αποτύχει διπλά: και σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας, η Τουρκία δεν θα σταματήσει να έχει αυτή τη στρατηγική, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι «η χώρα μας πρέπει να συμφωνήσει σε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να ζητήσει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτό. Θα πρέπει όμως και να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους. Και κυρίως θα πρέπει να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή όχι στην Τουρκία, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο δηλαδή νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαιώματα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι πρωτοφανές».

Γιατί μιλάτε για τακτική «παθητικού παρατηρητή» αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά;

«Διότι αυτό προκύπτει από τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση.

Αρχικά, συναντήθηκε στη Σύνοδο του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν του έθεσε τα ζητήματα του Αιγαίου. Έβγαλε μετά δεύτερη ανακοίνωση για να το καλύψει. Αλλά ο ίδιος πρότεινε την επανεκκίνηση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας τη στιγμή που η Τουρκία είχε την πιο προκλητική δράση και συμπεριφορά εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Εμείς δεν κάναμε κάτι τέτοιο γιατί είχαμε πλήρη επίγνωση ότι η  Τουρκία σχεδίαζε την κλιμάκωση της έντασης, πράγμα που στην πορεία δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την εφαρμογή των κυρώσεων που η δική μας κυβέρνηση μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο κατακτήσαμε σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις προς την Τουρκία. Εδώ και πέντε μήνες ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει επιμείνει στο θέμα της ενεργοποίησης αλλά και της επέκτασης των κυρώσεων (που κερδήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) ενάντια στην Τουρκία, για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Κατόπιν o κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για μια λεπτή κόκκινη γραμμή η οποία συνδέει το συριακό,  την τουρκική προκλητικότητα και το προσφυγικό.Πρόκειται για τον γνωστό διαπληκτισμό του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή,όπου ο κ. Μητσοτάκης ψευδόμενος αρνήθηκε τις δηλώσεις αυτές. Και ενώ τις καταθέσαμε στη Βουλή και τις αναρτήσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να πει ένα συγγνώμη.

Είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε εάν πίστευαν ή πιστεύουν ακόμα ότι με μια στάση κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Η δική μας απάντηση είναι όχι. Και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τρόπο οδυνηρό.

Τελικάποια είναι η εθνική μας στρατηγική απέναντι σ’  αυτές τις κρίσιμες εξελίξεις στη γειτονιά μας; Ζητάμε να υπάρχει ενημέρωση στις πολιτικές δυνάμεις και να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, ποια είναι η στρατηγική για την κλιμάκωση της έντασης και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Θυμίζουμε ότι, προεκλογικά, η ΝΔ και τα φιλικά της μίντια ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διότι ο Αλ. Τσίπρας συγκαλούσε το ΚΥΣΕΑ. Σήμερα, παρά την κλιμάκωση της προκλητικότητας, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και, τόσες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία ετοιμότητα και κανένας σχεδιασμός. Γι’ αυτό ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής».

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, ποια ήταν;

«Με έμφαση υπογραμμίζουμε ότι, ανάμεσα στον πατριδοκάπηλο, 
τον εθνικιστή και σε αυτόν που υπερασπίζεται το πατριωτικό συμφέρον αλλά
 ταυτόχρονα ανοίγει δρόμο για την ειρήνη και τη συνεργασία, υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Η διαφορά αυτή αποτυπώνεται με σαφήνεια στη στάση που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο Μακεδονικό αλλά και στη σχέση με την Τουρκία.

Ο Αλ. Τσίπρας βρέθηκε τρεις φορές ως πρωθυπουργός σε διάστημα έξι μηνών στην
 Τουρκία  (Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη). Ήταν ο ίδιος και συνολικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίξαμε την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που παίξαμε καθοριστικό ρόλο στην κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας, που δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι τόσο ξεκάθαρα το ζήτημα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Και φτάσαμε πιο κοντά από ποτέ, εξασφαλίζοντας και το πλαίσιο Γκουτιέρες που αποτελεί σήμερα τη βάση για την συνέχιση των συνομιλιών.

Ταυτόχρονα πρωτοστατήσαμε σε μια πολυδιάστατη, όπως την ονομάσαμε, εξωτερική πολιτική, καθιερώνοντας στρατηγικό  διάλογο με τις ΗΠΑ, τη Σύνοδο 3+1 με ΗΠΑ  και Ισραήλ και, την ίδια στιγμή, πήγαμε μπροστά την τριμερή στην περιοχή και συγκροτήσαμε και καθιερώσαμε τη Σύνοδο των Νοτίων χωρών στην Ε.Ε
.
Κάναμε δηλαδή μια τιτάνια προσπάθεια να ενισχύσουμε τις συμμαχίες
  και το κύρος της χώρας. Και την ίδια στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μια προσφυγική κρίση η οποία δεν είχε 200 και 300 αφίξεις ανά ημέρα, άλλα έφτασε και τους 5000 πρόσφυγες κάποια στιγμή.

Ωστόσο, ούτε μια φορά δεν ήμασταν απόντες. Είτε όταν ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε ως πρωθυπουργός 3 φορές την Τουρκία, είτε όταν ήρθε στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας να κάνουμε πίσω από τις πάγιες θέσεις υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν μασήσαμε τα λόγια μας ποτέ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: