ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

«Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας»


"Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί, και δεν θέλω να 'ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φύγετε. Σας διατάσσω"... 

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Αχαΐας και οι Εκδόσεις «Ινφογνώμων» συνδιοργάνωσαν απόψε Δευτέρα εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής στον Αχαιό Ήρωα του πολέμου της Κύπρου Λοχαγό Νικόλαο Κατούντα.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» των εκδόσεων «Ινφογνώμων».
 

Ένα βιβλίο για τον Ήρωα Λοχαγό Καταδρομών της 33ης μοίρας, που αντιστάθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κερύνεια το 1974 και έπεσε μαχόμενος υπερασπίζοντας το ιδανικό της πατρίδας αλλά και τη ζωή των συμπολεμιστών του.

Ο άνθρωπος που πρώτος κατάλαβε ότι ο αγώνας των Ελλήνων είχε προδοθεί, αλλά συνέχισε να πολεμάει σε μια κρίσιμη αναμέτρηση στην Κερύνεια τον Ιούλιο του 1974 με τις μικρές του δυνάμεις, αλλά με το τεράστιο ψυχικό του ανάστημα. Ο ηρωικός λοχαγός πολέμησε μέχρις εσχάτων, αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, δείχνοντας σε όλους πώς πολεμούν οι Έλληνες και πώς τα λιοντάρια δεν δειλιάζουν ούτε μπροστά σε βέβαιο θάνατο. 


"Δε σας ρώτησα πόσοι είναι οι εχθροί. Σας ρώτησα πού είναι", φώναξε στο διαλυμένο τάγμα πεζικάριων που βρήκε μπροστά του, πηγαίνοντας να υπερασπίσει την Κερύνεια.

Δίνοντας το χρόνο στους άντρες του να διασωθούν, κάλυψε μέχρι και τον τελευταίο στρατιώτη του: 


"Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί, και δεν θέλω να 'ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φύγετε. Σας διατάσσω"... 

Με την αυτοθυσία του έγραψε την ιστορία με το αίμα του, δείχνοντας πώς γεννιέται ένας ήρωας, πέρα και πάνω απ' τις στρατιωτικές οδηγίες και τους σχεδιασμούς. 

Πρότυπο ανδρός, ακατάβλητος πολεμιστής, ανυπέρβλητο παράδειγμα αρετής και ανδρείας, ίνδαλμα του ελληνισμού όπου γης, αθάνατος μέσα στους αιώνες, ο Νικόλαος Κατούντας αποτελεί τη συνέχεια του αρχαιοελληνικού πνεύματος και ήθους στη σύγχρονη Ιστορία και φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Μιχάλης Κίτρου, ιατρός
Κωνσταντίνος Νάκας, Υποστράτηγος ε.α., Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ν.Αχαΐας
Γεώργιος Θ. Πραχαλιάς, Ταγματάρχης ε.α.
και ο Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης-επιμελητής έκδοσης του βιβλίου.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Αχαΐας, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας.

Νικ. Κατούντας: Ο Πατρινός που τιμήθηκε στην Καλαμάτα

Νικ. Κατούντας,Τ/ρχης ΠΖ
 Έργο φίλων εν ενεργεία αξιωματικών η ανέγερση της προτομής του ήρωα Πατρινού αγνοούμενου αξιωματικού
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ "ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ"
Το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 το Istologio G. Mosxou έγραφε τα παρακάτω: 
 
Ο Αύγουστος μήνας καταγεγραμμένος στα νεότερα χρόνια του ελληνοκυπριακού ελληνισμού κα συνδεδεμένος με την κυπριακή συμφορά, μέλλει ακόμη να προκαλεί ζητήματα, που η ίδια η ελληνική πολιτεία όφειλε από τον ίδιο χρόνο να είχε λύσει, με την άμεση αναγνώριση των θυμάτων.

Αντιθέτως μη αποδεχόμενη την προσφορά των πεσόντων και αγνοουμένων, κατά την τουρκική εισβολή -ακόμη και σήμερα υφίσταται το καθεστώς αυτό- για να μην διαταραχθούν οι ελληνοΝΑΤΟϊκές σχέσεις, δεν αναγνώρισε ως πολεμική πράξη την αποστολή ελληνικών δυνάμεων που εμπλέχτηκαν στα κυπριακά γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου 1974.
Από την πλευρά της η κυπριακή πολιτεία πράττοντας σωστά ενήργησε προς την αντίθετη κατεύθυνση και εκτός από οικονομική στήριξη, που προσέφερε στα θύματα από την Ελλάδα, συνέβαλε και αναγνώρισε έμπρακτα την προσφορά τους.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν στηθεί προτομές και έχουν γίνει εκδηλώσεις για τους πεσόντες και τους αγνοουμένους Αχαιούς, με την συμβολή πολεμικών και ειρηνιστικών φιλοκυπριακών ιστορικών συλλόγων, ένας των οποίων η “ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ”, με έδρα την Πάτρα.
Στην ίδια κατεύθυνση, στις αρχές του μήνα Αυγούστου, με αφορμή αφιέρωμα της ΕΡΑ Πάτρας, στα γεγονότα του Ιουλίου 1974, αναπτύχθηκε δημόσια συζήτηση με την συμβολή του Θ. Ξυλιά, για την ανάγκη ύπαρξης και στην Πάτρα,  αναθηματικής προτομής του Πατρινού  ήρωα ταγματάρχη Νικ. Κατούντα, που κατεγράφη από το ΓΕΣ ως αγνοούμενος.
Συγκεκριμένα ο Θόδωρος Ξυλιάς με αφορμή διήμερη αφιέρωση, από την ΕΡΑ Πάτρας, στους αγωνιστές του κυπριακού αγώνα, κατά την επέμβαση του "Αττίλα",  έκανε την παρακάτω πρόταση:

"Τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στο διαδίκτυο τι συνέβη κατά την τουρκικής εισβολή στην Κύπρο 20-7-1974 και την τύχη ενός πραγματικού ήρωα του λοχαγού των Καταδρομέων Νικόλαου Κατούντα, ενός στρατιώτη που χάθηκε με βάση την αφήγηση συμπολεμιστή του και ενώ έχει τιμηθεί στην Καλαμάτα στη Χίο και την πόλη Αγλατζιά της Κύπρου.

Δεν έχει τιμηθεί από την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε την Πάτρα, για αυτό προτείνω να του αποδοθεί και από την πόλη μας έστω και μετά από σαράντα ένα χρόνια η τιμή που του αξίζει".

Και στις 12 Αυγούστου 2015, υπό τον τίτλο  «Νικ. Κατούντας: Ο Πατρινός που τιμήθηκε στην Καλαμάτα» το Istologio G. Mosxou έγραφε:
«Σαράντα ένα χρόνια μετά την καταγραφή του ως αγνοουμένου, στα κατάστιχα του ΓΕΣ, κατά τις  πολεμικές συγκρούσεις με την βαρβαρότητα του "Αττίλα’' στην Κύπρο, εξακολουθεί να αποτελεί αποτελεί ζήτημα διάστασης απόψεων. Τότε με το τουρκικό κράτος, σήμερα μεταξύ της συζύγου του και της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ, που φέρεται συρόμενη».
 
Και φιλοξενούσε απάντηση του αξιωματικού Γιάννη Πορφύρη, στην οποία αναφέρονταν τα παρακάτω:
«Αγαπητέ μου Θεόδωρε Ξυλιά, 

Συγχαρητήρια για την πρότασή σου!!! Επειδή χρόνια τώρα είμαι μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αχαΐας - Κύπρου "ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ", οφείλω να σε πληροφορήσω ότι με δική μας πρωτοβουλία κατασκευάστηκε ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΗΡΩΑ μαζί με τους άλλους Αχαιούς Πεσόντες ΜΑΡΤΖΆΚΛΗ, ΓΚΑΒΟ, ΤΖΟΥΡΑ, αλλά η σύζυγός του ΤΗΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!!!!!! τόπο δική της καταγωγής, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ!!! Εκεί έγιναν και ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ!!!!!!».

Η παραπάνω απάντηση προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της συζύγου Σταυρούλας του ήρωα αγνοούμενου αξιωματικού, η οποία υποστηρίζει ότι η προτομή του συζύγου της κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία εν ενεργεία Αξιωματικών φίλων του αγνοούμενου αξιωματικού και τοποθετήθηκε στην Καλαμάτα.

Παράλληλα με επιστολή του, προς το Istologio G. Mosxou, ο Τάσος Στασής, πρόεδρος της “ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗΣ” αναφέρει την δραστηριότητα του συλλόγου που προΐσταται, όσον αφορά το στήσιμο προτομών των πεσόντων ηρώων, όπως και του αγνοουμένου Γρίβα Χρ., από την οποία όμως απουσιάζει αυτή του αγνοουμένου ταγματάρχη Νικ. Κατούντα.
Και στην επιστολή του Προέδρου της ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ επισημαίνεται ότι:
«… η κατασκευή ενός μνημείου ή προτομής είναι υποχρέωση προς τιμώμενο Ήρωα . Όμως για να προχωρήσεις σε τέτοιες πρωτοβουλίες και στην κατασκευή κάποιας προτομής ή ανδριάντα πρέπει πάνω από όλα να υπάρχει ενημέρωση και συναίνεση της οικογένειας του. Ναι μεν οι Ήρωες ανήκουν στη Πατρίδα και στο Έθνος, αλλά το πρώτο λόγο τον έχει η οικογένεια του».    
Ολόκληρη η επιστολή του Τάσου Στασή, είναι η παρακάτω:
«ΑΧΑΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
   
Το 1974, τις μαύρες μέρες του Ιουλίου , στην Κύπρο υπηρετούσαν 150 Αχαιοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται Αξιωματικοί μόνιμοι του Ελληνικού στρατού που ήταν αποσπασμένοι στην ΕΛΔΥΚ και την Εθνική Φρουρά  και κληρωτοί στρατιώτες . Από τους στρατιώτες οι οποίοι υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία οι περισσότεροι ήταν στην ΕΛΔΥΚ και κάποιοι βαθμοφόροι, όπως Λοχίες,  στην Εθνική Φρουρά. 
Στην ΕΛΔΥΚ , την ημέρα της 20ης  Ιουλίου ήταν η 105 και 107 σειρά . Η τελευταία αντικατέστησε την προηγούμενη μέρα την 103 σειρά  η οποία επιβιβάστηκε στο Αρματαγωγό Λέσβος για να επαναπατριστεί . Να σημειώσουμε  με την έναρξη της Τουρκικής εισβολής οι προοριζόμενοι για επαναπατρισμό και απόλυση στρατιώτες της 103 σειράς αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Πάφου και με οχήματα προωθήθηκαν δια μέσου του Τροόδους και πάλι   στην ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία .Τέλος στην Κύπρο μεταφέρθηκαν Καταδρομείς, με μεταγωγικά αεροπλάνα ΝΟΡΑΤΛΑΣ, από το Μάλεμε της Κρήτης την νύκτα 21 προς 22  Ιουλίου. 
Η Αχαΐα με τα παιδιά της υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ελληνικότητα της Κύπρου, αντιμετωπίζοντας τον Τούρκο εισβολέα με την τόλμη και το σθένος του Έλληνα στρατιώτη. Δυστυχώς κάποιοι δεν γύρισαν. Έδωσαν την ζωή τους για την Κύπρο. Με πόνο ψυχής οι οικογένειες τους έγιναν ένα με την Κύπρο. Οι Αχαιοί πεσόντες και αγνοούμενοι της Κύπρου το 1974 είναι:
Αχαιοί  Πεσόντες:


 - Ε/πχίας (ΠΖ)   Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος ........................ 26-07-1974                       
           από τα Τριπόταμα της  Δ.Ε. Αροανίας   του Δήμου Καλαβρύτων
  
-Λ/χίας  (ΜΧ)   Γκαβός  Χρήστος  ...................................16-08-1974                                    
            από το Σταροχώρι της Δ.Ε Φαρρών   του Δήμου Ερυμάνθου 
    
 -Λ/χίας (ΠΖ)    Μαρτζάκλης  Γεώργιος........................................ 16-08-1974           
          από το Μάνεσι  της Δ.Ε. Τριταίας  του Δήμου Ερυμάνθου    

-Δ/νέας (ΠΖ)    Χριστόπουλος   Αλέξιος.....................................22-07-1974                         
          από το Μετόχι  της Δ.Ε. Λαρισσού    του Δήμου Δυτικής Αχαΐας        

-Δ/νέας (ΚΔ)     Σιορώκος Δημήτριος............................................22-07-1974                    
           από τα Βραχνέικα της Δ.Κ. Βραχνείκων     του Δήμου Πατρέων

 -Δ/νέας (ΚΔ)     Τζουράς Σωτήριος................................................2-07-1974            
            από τις Κορφές του Δήμου Καλαβρύτων  
        

Αχαιοί  Αγνοούμενοι:
-Τ/ρχης (ΠΖ)   Κατούντας  Νικόλαος..........................................31-08-1974          
               από την Πάτρα 
-Λ/χίας (ΕΜ)  Γρίβας Χρήστος...................................................16-08-1974           
          από την Πάτρα          
Επίσης το 1964 ακόμα ένας Αχαιός έδωσε την ζωή του για την Κύπρο
      - Τ/ρχης( ΜΧ )   Καποτάς   Βασίλειος......................................11-05-1964         
        από τα Καλάβρυτα 
   Η Κυπριακή Δημοκρατία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 3 Ιουλίου 1996 αποφάσισε να «δώσει κατά χάριν οικονομική βοήθεια σε συζύγους , γονείς και τέκνα πεσόντων και αγνοουμένων Ελλαδιτών και οπλιτών που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά και την ΕΛΔΥΚ κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής και έπεσαν μαχόμενοι ή η τύχη τους αγνοείτε.  Επειδή οι συντάξεις που τους καταβάλλονταν από το Ελληνικό δημόσιο ήταν σχετικά χαμηλές λόγω του ότι δεν θεωρούνταν ως πεσόντες σε περίοδο πολέμου – δεν είχε κηρυχθεί εμπόλεμος κατάσταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία για λόγους έμπρακτης επίδειξης ελάχιστης εκτίμησης της προσφοράς τους ότι ενδείκνυται η κατά χάριν παροχή εφάπαξ οικονομικής βοήθειας στις οικογένειες τους».
    Εδώ αξίζει δυστυχώς να σημειώσουμε το γεγονός, πώς η Ελληνική πολιτεία αντιμετώπισε με απαξίωση τους ήρωες της Κύπρου και όχι μόνο αυτούς αλλά και τους εν ζωή συμπολεμιστές τους που αργότερα γύρισαν στη Πατρίδα. Αυτή την απαξίωση του Ελληνικού κράτους βιώνουν μέχρι και σήμερα.
    Η εφάπαξ οικονομική βοήθεια, η οποία καθορίστηκε σε συγκεκριμένα ποσά, δόθηκε σε χήρες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και οπλίτες με παιδιά ή χωρίς παιδιά και στους γονείς άγαμου Αξιωματικού, Υπαξιωματικού και Οπλίτη.
    Επειδή σε κάποιες περιπτώσεις έφυγαν από την ζωή και οι δυο γονείς , είχαμε ζητήσει τα αντίστοιχα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή προτομών των Ηρώων . Με πρωτοβουλία, τότε της Ένωσης Κυπρίων Ν. Αχαΐας κατασκευάστηκαν  δυο προτομές των
- Λ/χία (ΠΖ)  Μαρτζάκλη  Γεώργιου                                                    
από το Μάνεσι  της Δ.Ε. Τριταίας  του Δήμου Ερυμάνθου
             
-Δ/νέα (ΠΖ)  Χριστόπουλου Αλέξιου                                                      
από το Μετόχι  της Δ.Ε. Λαρισσού    του Δήμου Δυτικής Αχαΐας
Τα αποκαλυπτήρια τους τέλεσε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης  στις 28 και 29 Νοεμβρίου 1998.
Στην ίδια περίπτωση ήταν και ο
Λ/χίας  (ΕΜ)  Γρίβας Χρήστος   από την Πάτρα,
  
 όπου με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ μνημείο προς τιμή του κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε στην Πλατεία Αχαιών Πεσόντων Κύπρου στην Πάτρα.
Τα αποκαλυπτήρια του τέλεσε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας   στις 19 Μαρτίου 2010.
       Επίσης με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αχαΐας – Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ  και μετά από συνάντηση του Δ.Σ. με τον τότε Αχαιό Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο έγινε αποδεκτό το αίτημα μας να κατασκευαστούν οι προτομές των
       - Ε/πχία  (ΠΖ)   Αντωνόπουλου Κωνσταντίνου                                                  
         από τα Τριπόταμα της  Δ.Ε. Αροανίας   του Δήμου Καλαβρύτων
  
      -Λ/χία  (ΜΧ)   Γκαβού  Χρήστου                                                                         
            από το Σταροχώρι της Δ.Ε Φαρρών   του Δήμου Ερυμάνθου 
Τα αποκαλυπτήρια τους τέλεσε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας   στις 28  Νοεμβρίου 2004 . Τα έξοδα κατασκευής ήταν του Αρχηγείου ΓΕΣ.
    Να σημειώσουμε  ότι με πρωτοβουλία της Ένωσης Κυπρίων Ν. Αχαΐας κατασκευάστηκε η προτομή  του
Δ/νέα (ΚΔ) Τζουρά Σωτήριου
         από τις Κορφές του Δήμου Καλαβρύτων     
με δαπάνη του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  
        Η ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ κατασκεύασε και τοποθέτησε  με δικά της έξοδα , μετά από έγκριση των αρμοδίων στρατιωτικών αρχών  μνημείο, εντός του Στρατοπέδου ΚΕΤχ Πατρών – Στρατόπεδο Σ/ρχη ΠΖ Ανδρέα Μουζάκη, προς τιμή των Αχαιών Πεσόντων, Αγνοουμένων και Πολεμιστών της Κύπρου .
       Τα αποκαλυπτήρια τους τέλεσε ο τότε Υπουργός Άμυνας  της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Παπακώστας   στις 6  Σεπτεμβρίου 2008.
       Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι η κατασκευή ενός μνημείου ή προτομής είναι υποχρέωση προς τιμώμενο Ήρωα . Όμως για να προχωρήσεις σε τέτοιες πρωτοβουλίες και στην κατασκευή κάποιας προτομής ή ανδριάντα πρέπει πάνω από όλα να υπάρχει ενημέρωση και συναίνεση της οικογένειας του. Ναι μεν οι Ήρωες ανήκουν στη Πατρίδα και στο έθνος, αλλά το πρώτο λόγο τον έχει η οικογένεια τους.   
                                                                                              Πάτρα 29 Αυγούστου  2015
                                                                                             ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΣΤΑΣΗΣ
                                                                                                        ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                                         ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ
                                                                                                      ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: