ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

«Προεκλογική απάτη» της ΝΔ οι φορολογικές ελαφρύνσεις


Σχολιάζουν το φορολογικό σ/ν που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ

«Με το φορολογικό σ/ν γίνεται φανερό ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική ‘ημέτερων’ της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να δηλώσει ότι μεσαία τάξη είναι όποιος έχει εισόδημα πάνω από 440 ευρώ το μήνα, διαψεύδοντας τις ελπίδες που καλλιέργησε  ο κ. Μητσοτάκης για ελαφρύνσεις», τονίζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.


Και επισημαίνουν:

«Η προεκλογική απάτη της ΝΔ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα γίνεται ξεκάθαρη με το φορολογικό ν/σ. Πράγματι, οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο. Ακόμα και αυτές όμως ακυρώνονται, αφού την ίδια ώρα έρχονται πρόσθετες επιβαρύνσεις. Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό  εξαιρετικά υψηλό. Και φυσικά οι επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς. Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει, μεταξύ άλλων ελαφρύνσεων, για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που έχουμε δηλαδή είναι επιπλέον επιβαρύνσεις για τα χαμηλότερα εισοδήματα ώστε να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα».

Γιατί μιλάτε για «προεκλογική απάτη» της ΝΔ για φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα;

«Διότι οι μεγάλοι κερδισμένοι του φορολογικού σ/ν είναι οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, που τα δηλώνουν λιγότερο από το 1% των φορολογούμενων. Μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και πανύψηλα εισοδήματα κερδίζουν από τις ακόλουθες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σ/ν:
--Μείωση φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων.
--Μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων
--Μείωση φορολογίας εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία,
--Μείωση φορολογίας εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου,
--Μείωση φορολογίας αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων,
--Μείωση φορολογίας προσώπων με πάρα πολύ υψηλό εισόδημα που γίνονται φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας,
--Μείωση στις απαιτούμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές για τους πολύ πλούσιους (την ώρα που τις αυξάνουν για όλους τους υπόλοιπους),
--Μείωση φορολογίας σε κατόχους εταιρικών ομολόγων
--Απαλλαγές από τον Ειδικό φόρο ακινήτων σε πληθώρα επενδυτικών εταιριών

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 550 εκατομμύρια ευρώ που κοστολογεί η κυβέρνηση  τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων τα 450 εκατομμύρια θα δοθούν σε περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 80% της ελάφρυνσης θα δοθεί στο 2,5% των επιχειρήσεων!

Οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά. Οι μειώσεις από 2 έως 20 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όπως και οι κάπως μεγαλύτερες μειώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, από τον τριπλασιασμό των αναγκαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών, από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 140 εκατομμύρια ευρώ και από την επικείμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για πάνω από το 80% των μη μισθωτών.

Χαρακτηριστικό των ελάχιστων ελαφρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες είναι το γεγονός ότι με το φορολογικό ν/σ οι μειώσεις που προκύπτουν για ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 18.000 ευρώ είναι 57 ευρώ το χρόνο για όποιον δεν έχει παιδιά, 40 ευρώ για ένα παιδί και 80 ευρώ για 2 παιδιά. 

Εξαπατά όμως η ΝΔ και όταν μιλάει για «1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί» αφού από τις διατάξεις του ν/σ προκύπτει «364 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί» το οποίο μάλιστα θα μειώνεται για όσους έχουν το «εξωφρενικό» εισόδημα των 12.000 και άνω. 

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, αλλά και η απόφασή της να παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για μείωση του ελλείμματος και να μην χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετυχαίνει τη μείωση αυτή, δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων. 

Έτσι ακυρώνονται τα θετικά μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Ακυρώνεται η δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου, ακυρώνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και η δραστική μείωση για υψηλότερα εισοδήματα. Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για μικρομεσαίες ιδιοκτησίες. Ακυρώνεται η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%.

Η Ν.Δ., αφού εγκατέλειψε όσα έλεγε προεκλογικά για την καταστροφή της οικονομίας και το 4ο Μνημόνιο, αφού ανέκρουσε πρύμναν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό, αφού έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την «αριστεία» και την «αξιοκρατία» (πχ με τις διοικήσεις ημετέρων στα νοσοκομεία ή τις επικείμενες ρουσφετολογικές, εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις στη ΔΕΗ)  σήμερα εγκαταλείπει και τα μεσαία στρώματα στην υπερφορολόγηση που και η ίδια τους επέβαλε χρεοκοπώντας τη χώρα. Τελικά, το μόνο στο οποίο είναι σταθερή η Ν.Δ. είναι ο αυταρχισμός, το κομματικό-πελατειακό κράτος, η συγκάλυψη της υψηλής διαφθοράς και η ιδεοληψία υπέρ των ισχυρών».


Γιατί λέτε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 10% στο 30% πλήττει τα μεσαία εισοδήματα;

«Λέμε ότι η αύξηση αυτή πλήττει και τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα. Θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα διότι, πέρα από την πληρωμή φόρων, από τις δαπάνες εξαιρείται η δαπάνη του ενοικίου, πράγμα που δυσχεραίνει και σε ορισμένες περιπτώσεις καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου του 30% ηλεκτρονικών συναλλαγών. Θα πλήξει και τα μεσαία εισοδήματα, ιδιαίτερα των πιο εύπορων νοικοκυριών (πχ νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους με σχετικά καλές αποδοχές), αφενός εξαιτίας της εξαίρεσης του ενοικίου και των δαπανών για αποπληρωμή στεγαστικού δανείου και, αφετέρου, λόγω του ότι τέτοια νοικοκυριά διαθέτουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός για κατανάλωση. Ιδιαίτερη δυσκολία θα παρατηρηθεί σε νοικοκυριά που χρειάζεται να πληρώνουν και δεύτερο ενοίκιο, επειδή πχ το παιδί ή τα παιδιά τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Επίσης, μεγάλη δυσκολία θα αντιμετωπίσουν και τα νοικοκυριά που συντηρούν ή συνεισφέρουν σε άλλα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οξύτατες οικονομικές δυσκολίες (π.χ. νοικοκυριά μακροχρόνια άνεργων συγγενών, μονογονεϊκές οικογένειες χαμηλόμισθων κ.α.). Η δυσκολία εντείνεται από το γεγονός ότι δεν συνυπολογίζονται στις δαπάνες τα έξοδα για πληρωμή φόρων. Όσα νοικοκυριά δεν συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές ίσες με το 30 % του συνολικού τους εισοδήματος, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον χαράτσι 22% που θα ροκανίσει τις όποιες φοροελαφρύνσεις προβλέπει το σ/ν».

Πώς απαντάτε στον αντίλογο της κυβέρνησης ότι οι φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις έχουν αναπτυξιακή – επενδυτική στόχευση;

«Ο αντίλογος αυτός αναμασά νεοφιλελεύθερα δόγματα τα οποία, έπειτα από 4 δεκαετίες εφαρμογής τους διεθνώς, όχι απλώς απέτυχαν αλλά είχαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχονταν: εμπόδισαν την ανάπτυξη αντί να την ενισχύσουν και έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Οι φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν τον πλούτο τους ενισχύοντας τις κοινωνικές ανισότητες, για τις οποίες ακόμη και συστημικοί οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ επισημαίνουν ότι συνιστούν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτά δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λένε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις διεθνώς, όπως οι Εργατικοί στη Μεγάλη Βρετανία, τα λένε και Νομπελίστες Οικονομίας, όπως ο Στίγκλιτς.

Αν δεν ήταν δέσμια των αποδεδειγμένα αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων δογμάτων και της ταξικής μεροληψίας της υπέρ των ισχυρών, η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που αντιστοιχεί στις μειώσεις του φόρου των επιχειρηματικών κερδών και των μερισμάτων με διαφορετικό τρόπο:

1. Να λάβει στοχευμένα μέτρα που ενισχύουν τις επενδύσεις (όπως πχ αυτό είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%)

2. Να λάβει μέτρα - όπως π.χ. την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωση της για μεγαλύτερα εισοδήματα (που επίσης είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) – τα οποία και την κοινωνική συνοχή ενισχύουν και αναπτυξιακά είναι καθώς, από τη μια ενισχύουν τη ζήτηση και από την άλλη διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν ικανά μεσαία στελέχη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: