«Οι δράσεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το
γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας»,
κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Ζάεφ: Αλλάζουμε
ονόματα με φιλία
ΠΡΟΣΦΟΡΑ Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΠΟΥ ΕΩΣ ΤΩΡΑ
ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ
«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».
Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους διαρκείας περίπου δυόμιση ωρών, και επισήμανε ότι ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, τον ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.
Λίγο αργότερα, ο κ. Ζάεφ θα ανακοίνωνε στις δηλώσεις του τη μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο, προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται: «Φιλίας».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ειλικρινή συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του και διαβεβαίωσε τους πολίτες των δυο χωρών που παρακολουθούν, είτε με σκεπτικισμό, είτε με ειλικρινή ελπίδα όπως είπε, ότι και οι δυο τους έχουν την επιθυμία να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές διαφορές τους με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο, σημείωσε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, «πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων». Ιδιαίτερα δε, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, αντάλλαξαν ιδέες και "συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ".
Ζόραν Ζάεφ: Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση
«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ των χώρων μας. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών», σημείωσε.
Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ο κ. Ζάεφ.
Επισήμανε πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές και σημείωσε πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.
«Οι δράσεις μας δείχνουν την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».
O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς
O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο
διαμεσολαβητής του ΟΗΕ την επόμενη μέρα θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31
Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της
ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα,
μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
Με την αδράνεια τους άφησαν να κτίζονται
«αλυτρωτικοί Μεγαλέξανδροι», επισημαίνει με ανάρτηση στον προσωπικό του
λογαριασμό στο Twitter, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Κόμματα που κυβέρνησαν οφείλουν να πουν
τι πραγματικά υποστήριζαν στις διαπραγματεύσεις που έκαναν τότε για το
όνομα και γιατί εμφανίζουν τώρα άλλες θέσεις» πρόσθεσε o Νίκος Κοτζιάς.
Σημείωσε με νόημα μάλιστα, πως γραπτά
διαπραγματεύσεών τους υπάρχουν και τα καλεί να εξηγήσουν γιατί και πώς
θεωρούν σήμερα τις τότε κυβερνητικές θέσεις τους ως λάθος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου