ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Το αδιαχώρητο στη γιορτή «+πληρωματικού θησαυρού»

Κατάμεστοι κόσμου οι χώροι του πατραϊκού Οινόκαστρου.

Χιλιάδες καρναβαλιστών και επισκεπτών στους χώρους της ΑΧΑΪΑ Clauss - Άνοιξε και το αξιόλογο Μουσείο της με την  Αίθουσα Εθνικής Αντίστασης!


Πατείς με πατώ σε, ήταν η χθεσινή καρναβαλική εκδήλωση στους χώρους της ΑΧΑΪΑ Clauss,που διοργανώθηκε από τα μέλη του «+πληρωματικού Θησαυρού».
Από νωρίς άνοιξαν οι πύλες υποδοχής για να υποδεχθούν τις χιλιάδες καρναβαλιστές που θα προσέρχονταν για να παρακολουθήσουν για τις δράσεις  και τους μικρούς του Καρναβαλιού, που απόλαυσαν τον καραγκιοζοπαίχτη Χρ. Καλπουζάνη να αναπαριστά στον μπερντέ τον «Γάμο του Καραγκιόζη» με γαμπρό τον Μπαρμπαγιώργο, που ξεγελασμένος βρέθηκε, χωρίς να το καταλάβει, να  έχει παντρευτεί με νύφη τον Καραγκιόζη Καραγκιοζόπουλο.
Το ανεπανάληπτο γέλιο και οι φωνές των μικρών θεατών «τράνταξαν» την μεγάλη αίθουσα  της ΑΧΑΪΑ Clauss, απέναντι από το κιόσκι της αίθουσας υποδοχής. Ιδιαίτερα όταν από τον μπερντέ ο καραγκιόζης πείραζε τον Νίκο Κανελλάκη, ψυχή του καρναβαλιού, αλλά και τον δήμαρχο Πατρέων, που δεν τον άφησε απείραχτο λέγοντας για τις χιλιάδες κόσμου που  πέρασαν από το χώρο «αυτά να τα βλέπει ο Πελετίδης!».
Την ίδια ώρα συνεχίζονταν ακατάπαυστα οι δράσεις του «+πληρωματικού Θησαυρού» με ζωντάνια και ευρηματικότητα, που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών.
Παράλληλα μικροί και μεγάλοι  είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χοντόκ, χάμπουρκερ, έτοιμο φαγητό σε χαρτόκουτο, αναψυχτικά, γλυκίσματα  και ιδιαίτερα  οι ενήλικες την μπύρα «Μάμος» σε βαρελάκι, που όπως ανήγγειλε το πρώτο φύλλο της τοπικής έκδοσης «Πατρών Νέα» στην πρώτη της σελίδα, «Η Πάτρα καλωσορίζει ξανά την μπύρα που έγραψε Ιστορία» με αναφορά στην «Μάμος» την «καλύτερη Ελληνική μπύρα» δηλαδή την «Μάμος Μπύρα Πατρών», που ξεκ΄λινησε την λειτουργία της πριν 141 χρόνια!
Ακόμη νωρίς πριν από τις 10 πμ, η διεύθυνση της ΑΧΑΪΑ Clauss, απογόνου εταιρείας του Βαυαρού ιδρυτή Gustav Clauss, στο πλαίσιο των Καρναβαλικών εκδηλώσεων του «+πληρωματικού Θησαυρού», άνοιξε για την ημέρα, το μουσείο της με το πολύτιμο αρχειακό υλικό και οι επισκέπτες  με την ξενάγηση της ψυχής του Clauss την κυρίας Τόνιας Ράπτη, είχαν τη χαρά να περιεργαστούν παλαιά  αντικείμενα, εργαλεία οινοποίησης, κατάστιχα της οικονομικής θέσης της εταιρείας, γραμμένα από βαυαρούς λογιστές, που άρχιζαν την εγγραφή κάθε κατάστιχου ξεκινώντας με την βαυαρική συνήθεια «Συν Θεώ», το πρώτο βιβλίο επισκεπτών, που αρχίζει με την εγγραφή της βασιλίσσης Όλγας, το πρώτο συνταγολόγιο παρασκευής μαυροδάφνης, γραμμένο από τον ιδρυτή της G. Clauss, επιστολές επιφανών προσωπικοτήτων του πολιτικού χώρου, των μπλέη μπόις της εποχής τους, της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας, που διαδραμάτισαν σοβαρούς ρόλους, όπως πρόεδροι των ΗΠΑ, της Κύπρου, αστροναύτες κ.α. χωρών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την πατρίδα μας και δοκίμασαν το πατραϊκό ηδύποτο.  
Εκεί είναι εκτεθειμένο και το ευχαριστήριο της  τ. προέδρου του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρρήγα, με το οποίο ευχαριστεί το εργοστασιακό σωματείο για την συνεισφορά του στη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ κατά την πλημμύρα του Ποδονύφτη το 1984, στον Περισσό.
Η αίθουσα του Μουσείου της Αντίστασης

Ξεχωριστή αίθουσα κειμηλίων, φωτογραφιών και άλλων αποτελεί αυτή που αφορά την προσφορά της εταιρείας στην φιλοξενία των αγωνιστών του ΕΛΑΣ την παραμονή της απελευθέρωσης και μετά τα Δεκεμβριανά, μέχρι την λήξη του Εμφυλίου. Εκεί στεγάζονται αξιόλογα εκθέματα, που καθιστούν αναντικατάστατο για την Πάτρα αυτό το Μουσείο, καθώς τέτοιο ακόμη δεν κατόρθωσε να φτιάξει ολόκληρη πόλη της Πάτρας!
Εκεί στεγάζεται η μνήμη της ΕΠΟΝίτισσας Λαμπρινής Κακού, του καπετάν Ρήγα που έριξε την εναρκτήριο βολή, του Κρόνου, του Κένταυρου διοικητή του ΙΙ Τάγματος 12ου Συντάγματος, του ΕΛΑΝ, των παλικαριών της θάλασσας, που άντρες του επισκέφθηκαν το 1945 την Clauss, δοκίμασαν  από την Μαυροδάφνη της και... τα ΄καναν θάλασσα,  του Χ. Ερενστρώλε, του «Λευκού Άγγελου» της Πάτρας στην κατοχή και όσων πέρασαν από την Πάτρα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '50.












 








 Στο Μουσείο Αντίστασης της Αχάια Clauss






 







Δεν υπάρχουν σχόλια: