ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 29/1/2018



Για την τακτική της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την ΠΓΔΜ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος τόνιζε το 1994, μετά την πτώση της κυβέρνησής του από τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το ονοματολογικό, πως «είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το όνομα Μακεδονία», υπογραμμίζοντας πως «εάν η Ελλάς δεν δεχθεί ονομασία μικτή θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία»; Αναμένουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει με «ειλικρίνεια, εντιμότητα και θάρρος», όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ή θα επιβεβαιώσει πως είναι ψεύτης, ανέντιμος και δειλός. Δείτε το βίντεο εδώ.


Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαρκείς παλινωδίες της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκαλούν ίλιγγο σε όσους τις παρακολουθούν διαχρονικά. Παραθέτουμε σχετικό βίντεο με δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Δείτε το βίντεο εδώ.   Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ (σημεία από τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου)

Αυτό το οποίο  προέκυψε είναι μια τάση δημιουργίας πολιτικών συγκλίσεων σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό, ιδιαίτερα με τους περισσότερους, μάλλον, από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η μεγάλη εξαίρεση  ήταν ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πλέον έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μια γραμμή η οποία δείχνει, ότι ούτε το πολιτικό σθένος έχει να υπηρετήσει μια εθνικά υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική,  αμφιταλαντεύεται διαρκώς και τελικά καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση μεταξύ των περισσότερων κομμάτων με την εξαίρεση της Ένωσης Κεντρώων και του κ. Μητσοτάκη, που έχει επιλέξει αυτή την, κατά τη γνώμη μου, αδιέξοδη γραμμή, η οποία δεν συνάδει και με την πολιτική γραμμή, που είχε η ΝΔ στο παρελθόν σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.  Ο κ. Καμμένος δεν έχει,αποσύρει τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον υπάρξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Έχει εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά και στον Πρωθυπουργό, υπό την εποπτεία του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Για τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ (από τον Δ. Τζανακόπουλο)

Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με την εθνική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό, απόσυρση των αλυτρωτικών θέσεων και προθέσεων της γείτονος και στη βάση αυτή, εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία, δεν θα έχουμε απλώς μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά θα έχουμε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.   Δείτε στο συνημμένο ολόκληρη τη συνέντευξη του Δ. Τζανακόπουλου.

Για την έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος στη Δυτική Μακεδονία και τον Δήμο Μεγαλόπολης (δήλωση του Αλ. Τσίπρα)

Υλοποιείται η δέσμευση για έκπτωση που προσεγγίζει το 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών. Θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/18 για 140.000 νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Για δηλώσεις Αλβανών επισήμων  περί συζήτησης του «τσαμικού» ζητήματος (ανακοίνωση ΥΠΕΞ)

Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Αλβανών επισήμων περί δήθεν συμπερίληψης του «τσαμικού» ζητήματος στις  συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Άλλωστε, άλλο η θέληση της αλβανικής πλευράς να το θέσει και άλλο να γίνεται αυτό αποδεκτό για συζήτηση. Καλούμε την αλβανική πλευρά να μην εγείρει θέματα που αντιστρατεύονται τον υπό εξέλιξη ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο. Διάλογο που βοηθά, χάρις στις προσπάθειες και των δύο πλευρών, στη σημαντική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις που έχει ήδη αποδώσει αποτελέσματα, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους.

Σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αλβανίας (από την απαντητική επιστολή του Ν. Κοτζιά στον Γ. Κουμουτσάκο)
Δεν υφίσταται "τσάμικο" ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών. Οι συνομιλίες  εστίασαν σε διμερή θέματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια, σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες. Υπάρχει μία θεαματική βελτίωση του κλίματος στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, που είναι αποτέλεσμα του υπό εξέλιξη ειλικρινούς διαλόγου των δύο πλευρών και πιστοποιείται πλέον από απτές πράξεις. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την ανάπτυξη (από την ομιλία του Αλ. Χαρίτση στην εξαμηνιαία συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας  της Business Europe)

H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή μάλιστα η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας. Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα η αύξηση του όγκου των επενδύσεων - δημόσιων και ιδιωτικών.  Η πολιτική μας έχει ως στόχο να ενισχύσει αποφασιστικά αυτή την τάση.

Θεσμικές παρεμβάσεις:

-Aπλοποίηση διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων.
-Ξεκαθάρισμα του άναρχου πλαισίου των βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
-Νέοι θεσμοί που ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τις χρήσεις γης: δασικοί χάρτες - κτηματολόγιο. 
-Αναμόρφωση του πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων - απλοποίηση διαδικασιών - διεύρυνση παραγωγικών δραστηριοτήτων.
-Στήριξη τραπεζικού συστήματος - Ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου για κόκκινα δάνεια.

Χρηματοδοτικές παρεμβάσεις:

-Στροφή νέου Αναπτυξιακού Νόμου στον δευτερογενή τομέα.
-Χρηματοδοτική στήριξη έρευνας και καινοτομίας και σύνδεση με παραγωγή (ΕΣΠΑ).
-Ολοκλήρωση βασικών έργων υποδομών.
-Στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς (EIB, EIF, EBRD) και δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Για περισσότερα, δείτε εδώ.

3,7 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 9 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία (από την ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Περιβάλλοντος)

Εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι μελέτες 9 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες (τοπογραφικές, γεωτεχνικές, γεωλογικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές) καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για δανειολήπτες τ. ΟΕΚ (σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας)

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών ανέρχεται στις 81.715. Δικαίωμα ένταξης στις ρυθμίσεις έχουν όλοι όσοι έχουν λάβει δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και χρησιμοποιούν την κατοικία τους (οι ίδιοι-τα τέκνα- συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού) για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, καθώς και οι δικαιούχοι που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα αγοράς κατοικιών ή διαμερισμάτων. Για αναλυτική τεκμηρίωση, δείτε το συνημμένο Σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας.

Για τη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ (νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών)

Το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας. Σκοπός της νομοθετικής πρότασης είναι η διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, σε πλήρη εναρμόνιση με το κοινοτικό και συνταγματικό περιβαλλοντικό κεκτημένο, καθόσον επιδιώκεται η ενίσχυση αυτών των νομικών προσώπων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και η θέσπιση νέων κανόνων λειτουργίας. Η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου στοχεύει στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στη μείωση της παραγωγής και σε μία, εν γένει, περιβαλλοντικά ενδεδειγμένη, διαχείριση που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Δείτε εδώ για περισσότερα.

Ενίσχυση του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας με 980.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών των δημοτικών κεντρικών οδών (ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών)

Μετά από αίτημα του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίθηκε από τον  Αλέξη Χαρίτση η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών Θεομηνίας 15ης Νοεμβρίου 2017 Δημοτικών Κεντρικών Οδών της Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας». Το εκτιμώμενο κόστος για τα έργο της αποκατάστασης, σύμφωνα με τον Δήμο βάσει προμελέτης της υπηρεσίας του, ανέρχεται στο ποσό των 980.280 ευρώ.

Για τις προσλήψεις στα ΕΛΠΕ (από την απάντηση της εταιρίας στην ερώτηση βουλευτών της ΝΔ)

Για εμάς οι προσλήψεις και για θέματα ασφαλείας δεν αποτελούν «έωλο επιχείρημα», αλλά ζωτική ανάγκη. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ´ όλα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν «οικονομικό μέγεθος». Με ομόφωνη απόφασή του, το ΔΣ του Ομίλου στις 21-1-2016 ενέκρινε και υλοποιεί ένα σύστημα ολιστικής ασφαλείας, το οποίο προβλέπει και την πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού, σε βάθος 3ετίας.  Σε σχέση με την απόφαση του ΔΣ του Ομίλου ΕΛΠΕ  για την κάλυψη 315 θέσεων τεχνικού προσωπικού στη διύλιση, ακολουθήθηκε η εξής - καθόλα διάφανη - διαδικασία: Ανετέθη σε εξειδικευμένη εταιρεία εκτός ΕΛΠΕ να διεξάγει γραπτό τεστ αξιολόγησης με όσους υποψήφιους καλύπτουν τα τυπικά προσόντα της κάθε δημόσιας προκήρυξης. Στις προκηρύξεις αυτές ανταποκρίθηκαν περίπου 6.900 υποψήφιοι, στην γραπτή αξιολόγηση προσήλθαν μέχρι σήμερα 2.500 (όσοι κάλυπταν τις τυπικές προϋποθέσεις) και στην προφορική συνέντευξη προσήλθαν μέχρι σήμερα 540. Για    περισσότερα, δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: